Makabi "nemilosrdan" domaćin, Obradović: Videćemo kako ćemo reagovati na atmosferu u Tel Avivu 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

U najboljoj mogućoj formi, čini se, košarkaši Partizana otputovali su na megdan Makabiju, protiv kojeg će sutra odigrati meč 18. kola Evrolige (20.05).

Crno-beli su u najdužoj seriji pobeda od starta sezone; osam uzastopnih trijumfa, od kojih četiri u Evroligi, dokaz su forme koja je vrlo obećavajuća pred sutrašnje gostovanje Makabiju.

Mnogo bitnih utakmica odigrala su dva velikana; crno-beli sigurno još uvek pamte 2010. godinu i četvrtfinalni serijal sa Makabijem u Evroligi, posle kojeg su se plasirali na Fajnal-for u Parizu.

Vremena su se, u međuvremenu promenila. Ni Partizan nije odoleo trendu dovođenja i forsiranja inostranih igrača, a delimičnom ili potpunom marginalizovanju domaćih, naročito u evroligaškoj konkurenciji.

Partizan odlazi u goste najnegostoljubivijoj ekipi; zajedno sa Baskonijom, Makabi ima najbolji skor kod kuće, na osam utakmica, doživeo je samo jedan poraz i to od Barselone.

Ipak, rezultati i nivo igre u poslednje vreme dobrano su uticali na ambijent u ekipi. U pitanje je doveden i ostanak na klupi Odeda Kataša, nekada vrhunskog igrača, koji je u Panatinaikosu sarađivao sa Željkom Obradovićem.

„Počinje drugi deo Evrolige. Veoma nezgodno gostovanje ako se uzme u obzir kako Makabi igra kod kuće. Dosad su izgubili samo jednu utakmicu. Sve ono što je Makabi krasilo godinama, krasi ga i sada – igra u tranziciji, agresivna odbrana, šutevi za tri poena, skok u napadu, promene u odbrani… Sve to smo pričali i analizirali pred prvi duel sa njima, tako da velikih promena u tom smislu nema. Koncentracija mora da bude na maksimumu, ako želimo da odigramo dobru utakmicu“, analitičan je bio Obradović, u poslednjem obraćanju javnosti pred put u Tel Aviv.

Na polovini evroligaške sezone, u okviru novog duplog programa, Partizan će naspram sebe imati rivala koji je na skoru 9-8, bez dominaicje u bilo kojem bazičnom segmentu igre.

Prelom ruke Aleksandera Pojtersa dobrano je uticao na kvalitet centarske linije, u oba pravca. Nekadašnji student Kentakija bio je drugi najbolji skakač ekipe i neko ko je iz igre šutirao visokih 55 odsto.

Kataš je mogao da ga koristi na obe pozicije u centarskoj liniji, a plejmejkeri su imali koristi i od njegovog šuta sa polidistance, kao i sposobnosti da bude koristan u centralnom piku.

Roman Sorkin je ove sezone startni centar. Košarkaš zanimljive biografije; rođen u Belorusiji, sa studentskim stažom na univerzitetu Oregon, pokazao je sposobnosti da u „piku“ bude produktivan na obruču, da defanzivno bude čvrst u reketu i u zaštiti obruča, suštinski komplementaran sa Pojtersom.

Utisak je da Makabiju fali takozvana „streč“ četvorka, kao i petica raznovrsnijeg napadačkog arsenala. Džoš Nibo je odličan atleta, fizički snažan i dominantan u samom reketu, ali bez polivalentnosti i bilo kakve kreacije.

„Na nama je da se pripremimo i izađemo na parket sa idejom da se nadigravamo. Naši navijači su navikli na lepu atmosferu, sada će biti obrnuto za nas tamo. Biće interesantno da vidimo kako ćemo da reagujemo.“

Jasno je da napadačka produktivnost Makabija ponajviše zavisi od Lorenca Brauna i Vejna Baldvina. Dvojica američkih plejmejkera najbolji su strelci i asistenti u ekipi od čijeg znanja zavisi više od 80 odsto postignutih poena.

Neretko igraju i u paru, iniciraju igru na otvorenom terenu i čine da produktivnost u tranziciji bude prisutna.

Defanzivno, Izraelci imaju dosta problema; prevashodno u „piku“. Centri su takvih karakteristika da ne mogu visoko da iskaču prilikom blokada rivalskih centara što bi Partizan mogao da iskoristi, naročito ako Zek Ledej bude forsiran u „pik end popu“.

Sa prosekom od skoro 82 primljena poena, Makabi ima 13. odbranu u Evroligi. Rivalima dopuštaju maltene 40 odsto uspešnosti za tri i 54 za dva poena.

U aspektima skoka i blokada, Makabi je u samom vrhu Evrolige, što indikativno znači da će Matijas Lesor imati zahtevnu ulogu da na terenu nekadašnjeg kluba, iz kojeg je prošle sezone pojačao Partizan, pokuša da se nadmeće sa snažnim i atletski predisponiranim peticama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari