Makabi vratio Zvezdu gde joj je mesto 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Dragoslav Stepanović: Zvezda je nekada bila veći klub od Makabija, ali Stanković zaboravlja da svi napreduju u fudbalu, osim nas. Zvezda nema igru i nije u formi poput one iz prošle godine.

Ivan Vukomanović: Ono što se desilo je realna slika i mogao se očekivati takav ishod. Ne samo ove godine već i poslednjih nekoliko sezona Crvena zvezda je nemoćna kad god u evropskim fudbalskim takmičenjima sretne ozbiljnije ekipe

Fudbaleri Crvene zvezde nisu uspeli da se plasiraju u Ligu šampiona, jer su u revanš utakmici plej-ofa odigrali odlično  prvo poluvreme, pa „nestali“ sa terena u drugih 45 minuta, a taj remi bio nedovoljan da se nadoknadi rezultatski minus iz prethodnog meča sa Makabijem iz Haife.

Iako je ovo takmičenje pre početka sezone bilo ambicija uprave srpskog šampiona, čini se da je po treći put za redom propuštena velika šansa da Zvezda zaigra u UEFA eliti; čak je u najavi utakmice na „Rajku Mitiću“ trener potonjeg učesnika Lige Evrope, Dejan Stanković, kuražno izjavio kako je klub iz Ljutice Bogdana „za dva pedlja veći“ od Makabija i da mu je mesto u LŠ.

Dragoslav Stepanović, bivši fudbaler crveno-belih, a potom i poznati trener, smatra da srpski šampion više nije u situaciji da se „meri“ sa svojim rivalima u evropskim takmičenjima.

– Zvezda je nekada bila veći klub od Makabija, ali Stanković zaboravlja da svi napreduju u fudbalu, osim nas. Mora da bude svestan da u evropskom fudbalu stvari nisu iste kao što su bile pre 15-20 godina. Pobeda Makabija nad Olimpijakosom u Pireju je trebalo da bude upozorenje o kakvom timu se radi – rekao je Stepanović u razgovoru za Danas.

– Zvezda nema igru i nije u formi poput one iz prošle godine. Nisu imali ni jednu šansu u drugom poluvremenu. U prvom delu sve je bilo dobro i, očigledno, po dogovoru iz svlačionice, međutim, utakmica traje 90 minuta. Na kraju krajeva, Makabi je u obe utakmice bio bolji i ima igrače koji veruju u sebe i koji su u oba duela preokrenuli rezultat. Čini mi se da je presudni momenat bio gol Makabija u finišu prvog poluvremena, od tog trenutka sve se promenio.

Stepanović kaže da je nedopustivo da domaća ekipa prikaže potpuno dva različita lica.

– Prvo poluvreme je bilo sjajno, a u nastavku je bilo očigledno da pojedini igrači nisu držali svoje pozicije, a kad je to tako onda nema igre. Bukari nije dobijao upotrebljive lopte. Samo u utakmici sa Jerevanom je pokazao svoj kvalitet, pa se sad pitam da li je tada do izražaja došla njegova brzina ili je taj levi bek bio toliko loš da je on pored njega mogao da prolazi kako je hteo.

Naša sagovornik kaže da je za klub i navijače bolno to što Crvena zvezda neće igrati u Ligi šampiona, ali da se ne može reći da je to neuspeh.

– Fudbal je takva igra, najmanje sitnice odlučuju, zato idemo na stadione. I Liga Evrope je jako takmičenje i ukoliko se napravi dobar rezultat ovaj poraz će se brzo zaboraviti.

Ivan Vukomanović, takođe bivši fudbaler crveno-belih, a potom trener, slaže se da je Makabi pokazao da je kvalitetnija ekipa.

– Ono što se desilo je realna slika i mogao se očekivati takav ishod. Ne samo ove godine već i poslednjih nekoliko sezona Crvena zvezda je nemoćna kad god u evropskim fudbalskim takmičenjima sretne ozbiljnije ekipe. Dobra stvar za klub je da se Zvezda vratila u Evropu, ali očigledno da je hendikepirana zbog situacije u domaćem prvenstvu. Srpski fudbal je osakaćen, Zvezda u domaćem prvenstvu nema mogućnost da igra protiv dobrih timova. Šeta se kroz našu ligu i čini se da je već osvojila titulu i u ovom šampionatu. Zvezda ne mora da se trudi i to se godinama akumulira kod fudbalera. Naše prvenstvo je razvaljeno, imamo dva slona i ostali klubovi su miševi kojima se ne dozvoljava da ih ugroze.

Prvenstvo je i napravljeno tako da se Zvezda i Partizan prošetaju do prva dva mesta, ali onda u Evropi dođu Bogu na istinu. Kod nas je postavljen sistem urušavanja drugih da bi se došlo do rezultata i sad se ispostavlja da je to medveđa usluga. Upravo zato je razlika u kvalitetu Zvezdine igre bila toliko velika u dva poluvremena. U domaćem prvenstvu  Zvezda se malo potrudi u prvom poluvremenu, obezbedi pobedu, a onda u drugom prestane da igra. Nije u pitanju fizička nepripremljenost fudbalera – kaže Vukomanović za Danas i dodaje da ne treba puno žaliti zbog neuspeha u plej-of dvomeču.

– Sa finansijske strane bi plasman u Ligu šampiona bio korisniji, ali Liga Evrope je dobro takmičenje za Zvezdu, takmičenje po meri njenog kvaliteta. Upravo zbog novca koji bi zaradila plasmanom u Ligu šampiona Zvezda bi ostvarila neku vrstu instant uspeha, ali taj novac se ne koristi kako bi se uspostavio sistem, napravio proces kojim bi se klub podigao na viši nivo. Mislim da sad ne treba tražiti odgovorne za ovaj rezultat i loviti veštice. Ovo treba prihvatiti kao posledicu činjenice da je fudbal u Srbiji na nivou balon sale u kojoj se skupe drugari na terminu.

Bivši trener Standarda iz Liježa smatra da Crvena zvezda u evropskom fudbalu više nema status kakav je imala ranije.

– Po meni je izjava Stankovića da je Zvezda za dva koplja iznad Makabija potpuno razumljiva, jer služi da bi se motivisali igrači, navijači i da bi trener sam sebi podigao samopouzdanje. Međutim, odavno to ne odgovara realnom stanju. Fudbal u Evropi je doživeo ogromnu evoluciju, svi su napredovali, a u Srbiji je ostao na istom nivou i čak nazaduje. Srbija još uvek ima dobre i talentovane igrače, međutim, realnost je da doživite eliminaciju od moldavskih, kiparskih i izraelskih klubova.

Uprava srpskog šampiona je uložila veliki novac u dovođenje igrača ovog leta, ali Vukomanović smatra da su stranci koji igraju u Zvezdi preplaćeni i da njihov kvalitet ne odgovara novcu koji su dobili da bi došli u klub.

– Oni su pokazali kvalitet u utakmicama sa slabijim protivnicima, ali činjenica je da Zvezda ima samo nekoliko igrača koji prave razliku. Nije samo novac bitan, već treba imati dobru transfer politiku, pronaći recept kako se dovode igrači u klub. Stranci koji igraju u Zvezdi su tu isključivo zbog novca, nemaju drugi motiv, jer nikada i nigde ne bi toliko zaradili. U Srbiji je liga slaba, infrastruktura jako loša, nema dobrih stadiona, tereni su u lošem stanju i igrači ne dolaze u Srbiju da bi napredovali u karjeri. Oni znaju da je Beograd dobar grad za život i da mogu sjajno da žive za pare koje dobijaju. Takođe, svake godine osvoje neki trofej u domaćim takmičenjima, odigraju nekoliko utakmica u Evropi, imaju dobru interakciju sa navijačima. Međutim, posle Zvezde ne odlaze u neke bolje evropske klubove. Ovi koji nastupaju u Zvezdi imaju jake ugovore, zarađuju više nego što bi zarađivali bilo gde u Evropi i odlaze samo u arapske zemlje. To važi i za domaće igrače – tvrdi Vukomanović.

Navijača se plaše samo paceri

U najavama utakmica u evropskim takmičenjima srpski igrači i treneri stalno ističu faktor atmosfere na stadionu i prizivaju pomoć publike.

– Ima uticaj kad igraju protiv pacerskih ekipa iz Gruzije, Jermenije ili Farskih Ostrva, oni se možda uplaše kad vide pune tribine na „Marakani“. Makabi svaku utakmicu u prvenstvu igra pred punim tribinama i imaju sjajnu atmosferu na svakom meču. Navijači mogu da pomognu ali nisu ključni faktor – smatra Vukomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari