Mančester junajted za trenera doveo Ralfa Rangnika 1photo: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Veliko iznenađenje i čudan potez povukli su u Mančester junajtedu. Iako su svi renomiraniji svetski mediji pisali o tome da je Maurisio Poketino najveći kandidat da na klupi velikana sa Old traforda zameni nedavno otpuštenog Ole Gunara Solskjera, „crveni đavoli“ su sve iznenadili odlukom da to bude nemački stručnjak Ralf Rangnik.

Rangnik u Mančester Junajted dolazi iz moskovske Lokomotive u kojoj je na kraju prošle sezone preuzeo ulogu direktora za sport i razvoj kluba. On bi trebalo da ostane na poziciji menadžera do kraja sezone, a potom da u naredne dve sezone bude savetnik za fudbalska pitanja.

Junajted je u potrazi za novim trenerom od nedelje kada je i zvanično uručen otkaz Oleu Gunaru Solskjeru posle ubedljivog poraza protiv Votforda. Norvežanina je kao privremeno rešenje u Ligi šampiona zamenio njegov pomoćnik Majkl Kerik i ostvario pobedu protiv Viljareala.

Junajted je tražio respektabilno trenersko ime, pominjali su se Zinedin Zidan, Maurisio Poketino, Erik ten Hag, Ernesto Valverde, a na kraju je pomalo iznenađujuće šansa pružena iskusnom Rangniku.

Nemački stručnjak je poznat kao stvaralac, kako čitave klupske logistike, a pogotovo fudbalskih škola, ponajviše pri pronalaženju i afirmaciji mladih igrača u velike asove.

Počeo je u B timu Štutugarta, a put ga je dalje vodio kroz Rojtlingen, Ulm, prvi tim Štutgarta, Hanover, Šalke, Hofenhajm, opet Šalke i na kraju Lajpcig.

Najzaslužniji je za uspon Hofenhajma do Bundeslige. U drugoj epizodi u Šalkeu osvojio je Kup Nemačke i Superkup Nemačke (jedini trofeji u karijeri) i igrao polufinale Lige šampiona.

U Lajpcigu i Salcburgu  je potom radio kao direktor fudbala.

Akcenat je stavio na angažovanje mladih i nedovoljno dokazanih igrača, razvio je skauting mrežu svetskih razmera, dok se na terenu insistiralo na napadačkoj igri. Red Bulovi klubovi su od njegovog dolaska doživeli neverovatan porast na tržištu, pa su od ukupnih 120.000.000 došli do 1.200.000.000 evra vrednosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari