Martovsko ludilo teče po planu 1Foto: Freeimages/Gabriella Fabbri

Ništa ne može zaustaviti Martovsko ludilo (March madness), čak ni istraga FBI o razvijenom sistemu korupcije u okviru NCAA koledž američke lige.

Iako je Federalni biro otkrio da su mnogi koledži, uključujući i favorite za osvajanje titule ove godine, plaćali najbolje mlade košarkaše da zaigraju za njih, obezbeđujući im uz to niz povlastica, što je sve zabranjeno, ne postoje nikakvi nagoveštaji da bi liga mogla kazniti prestupnike, odnosno da je održavanje Martovskog ludila na bilo koji način ugroženo.

Jedan od najpopularnijih sportskih događaja u Americi, koji svake godine okupi desetine miliona gledalaca i generiše stotine miliona dolara prihoda za NCAA, pre svega od TV prava, počeće po planu 11. marta, u nedelju, kada će biti izabrano 68 ekipa koje će se takmičiti (64 direktna učesnika i četiri kvalifikanta). Slično kao na teniskim turnirima timovi će biti raspoređeni po kosturu tako da se najbolji sastaju sa najgorim, u predtakmičenju ispašće četiri ekipe, a potom će se sa svakim kolom broj preostalih učesnika smanjivati.

Predviđanja kako će koji tim napredovati kroz takmičenje (takozvano popunjavanje kostura/brackets) jedna je od najvećih zabava Amerikanaca u ovom periodu. Ove godine, kao i prošle milijarder Voren Bafet nudi pozamašnu novčanu nagradu osobi koja pogodi koji će se koledži naći među „slatkih 16“ (sweet 16). U 2017. Bafet je nudio milion dolara godišnje do kraja života uspešnom prognozeru, dok je ovoga puta spreman da duplira nagradu pod uslovom da jedan od njegovih omiljenih timova iz Nebraske pobedi. Do sada inače niko nikada nije pogodio ishode svih 67 utakmica za šta su šanse jedan prema nekoliko milijardi, međutim to ne sprečava milione Amerikanca da okušaju sreću i testiraju svoje sportsko znanje.

Draž takmičenja upravo je u nepredvidivosti pa se svake godine nađu autsajderi koji iznenade favorite. Zato američki mediji pored predviđanja ko bi mogao da osvoji titulu „tipuju“ i koji od malih timova bi mogli biti ovogodišnje „Pepeljuge“, odnosno koje ekipe bi mogle da imaju bajkovit završetak sezone. Najveći pretendenti za titulu su Mičigen Stejt Spartans, Vilanova Vajldkets, Djuk Blu Devils, ali i Virdžinija Kavalirsi, od kojih niko nije očekivao preterano uspešnu sezonu i koji su se od 1993. samo jednom našli među 16 najboljih ekipa.

Neki od favorita poput Djuka ili Mičigena obuhvaćeni su i FBI istragom, međutim to nije mnogo uticalo na njihovu popularnost. Čini se da većina Amerikanca ne veruje preterano NCAA, ali da ih to neće sprečiti da prate Martovsko ludilo. U tom smislu raspoloženje javnosti najbolje ilustruju reči Lebrona Džejmsa – „NCAA je korumpirana. Nisam fan NCAA, ali volim da gledam Martovsko ludilo. Mislim da je sjajno“. Martovsko ludilo počinje 11. marta, a Fajnal-for je na programu od 31. marta do 2. aprila.

Amerikanci „zabušavaju“ na poslu

Pred početak ovogodišnjeg Martovskog ludila pojavilo se istraživanje koje pokazuje da prosečan zaposleni Amerikanac tokom marta provodi 25 minuta radnog vremena prateći koledž takmičenje, što je ukupno šest sati „zabušavanja“ takom celog meseca. Istraživači međutim ističu da bi poslodavci trebalo svojim radnicima da progledaju kroz prste jer praćenje sportskih događaja podstiče produktivnost i timski duh zaposlenih.

Džejms: NCAA iskorišćava igrače

Lebron Džejms, koji nikada nije igrao u NCAA ligi, već je odmah ušao u NBA, smatra da NCAA iskorišćava mlade košarkaše. „Ne sviđa mi se što košarkaši nemaju nikakvu korist (od nastupa tokom Martovskog ludila). Znam šta najbolji sportisti znače za jedan koledž, i u košarci, i u fudbalu. Znam koliko su treneri na koledžima plaćeni. Znam koliko ovi koledži profitiraju od tih klinaca… Uvek se govori o tome da ti klinci dobijaju besplatno obrazovanje, ali oni nisu dovedeni da bi dobili obrazovanje, već da bi pomogli koledžu da uđe u Fajnal-for ili da osvoji titulu“, ističe Džejms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari