Mat za Igokeu za spas sezone i generacije 1Na sve ili ništa: Džordan Lojd Foto: Borislav Zdrinja

Četvrti put zaredom košarkaši Crvene zvezde moraće da u majstorici potraže put do finala plej-ofa ABA lige. I dok igrači Budućnosti polako uigravaju taktičke finese za početak finalnog serijala 16. maja, crveno-beli su pod najvećim ovosezonskim imperativom.

Večeras (18.30) će naspram sebe imati raspoložene i listom uverene igrače Igokee da mogu napraviti brejk u hali „Aleksandar Nikolić“ i tako materijalizovati činjenicu da u drugom polufinalnom susretu puleni Dejana Radonjića zaista nisu ličili na tim kadar da se ove sezone domogne titule na Jadranu.

Zvezda je posle poraza u Laktašima i poravnanja u seriji na 1-1 ostala bez argumenata i izgovora; svaka naznaka nivoa igre prikazane pre četiri dana automatski bi značila i eliminaciju u formi ovosezonske katastrofe i kraha aktuelne generacije.

Gotovo da nema segmenta igre, uoči majstorice, u kojem crveno-belima „ne škripi“ a akcije sprovode kao „podmazane“.

Toliko je toga upitnog i diskutabilnog da se ponekad stiče utisak da su Branko Lazić i saigrači mnoge lekcije ove sezone preskočili, a neke nisu ni obnavljali, naročito one koje se odnose na igru u tranziciji i u centralnom pik end rolu.

Zvezda je u Laktašima imala samo jedanaest timskih asistencija; ostala je, po ko zna koji put, bez dubine u igri (Nnoko dobio samo tri pasa u protivničkom reketu), dozvolivši rivalu da u napadu deluje kao „Golden Stejt iz najboljih dana“.

Secirano i izanalizirano, kao na najboljim časovima iz anatomije, Igokea je u oba meča iskažnjavala crveno-bele tamo gde su defanzivno najtanji: u rotaciji na strani pomoći i odbrani na niskom postu na Atiću i Jošilu. Ni odbrana od centralnog kratkog otvaranja centara u piku, pogotovo Karlmajkla, i uključivanja četvorke na strani pomoći nije bila ništa bolja, naprotiv, često je izgledala kao tumaranje u podrumu bez struje.

– Posle niza odigranih utakmica sa Igokeom jasno je da nije slučajno da postižu odlične rezultate, i to čitave sezone. Atletski odličan tim koji vešto koristi svoje mogućnosti. Ono što je dobro za nas u ovom trenutku jeste da je Kori Volden odradio prvi trening sa ekipom posle 10 dana. Problem sa povredom leđa je saniran, a u oba dosadašnja meča donosili smo odluku o njegovom nastupu neposredno pred samu utakmicu. Zbog svega toga njegova želja treba jako da se poštuje jer je evidentno da zbog povrede i tog odsustva nije dao svoj maksimum. Ognjen Dobrić ima povredu skočnog zglob, a ali sam siguran da će „stisnuti zube“ što će biti poruka da mora da se podigne stepen odgovornosti kod svih u meču u kome želimo da odigramo bolje nego u Laktašima, da budemo konstantniji u igri, da gradimo rezultat i da dođemo do onoga što želimo a to je pobeda – potvrdio je Dejan Radonjić pisanje Danasa da Kori Volden zbog problema sa leđima nije trenirao ni pred prvu, kao ni drugu utakmicu.

Crnogorski stručnjak je neko ko sa Zvezdom, u aktuelnom formatu plej-ofa, nikada nije ispao u polufinalu ABA lige. Radonjić zna kako da „našpanuje“ igrače za najvažnije mečeve.

Večeras će mu biti neophodne najbolje verzije Voldena i Lojda, igrača sa zbirno ubedljivo najviše pokušaja za dva i tri poena ove sezone.

Ako Zvezda defanzivno zaustavi saradnju u centralnom piku Klemonsa i Karlmajkla, a šut Pota bude branila „na ruci“, odnosno Atića i Jošila na niskom postu usmeravala u njihovu levu stranu, imaće veliku šansu da se sedmi put zaredom nađe u finalu plej-ofa ABA lige.

Volden: Udarac pravo u usta

Opterećen povredom leđa i činjenicom da uopšte nije trenirao sa saigračima pre prve i druge utakmice polufinala plej-ofa, Kori Volden je u Laktašima odigrao možda i najslabiji meč u dresu Crvene zvezde: “ Moramo sa mnogo boljim stavom da uđemo u ovu utakmicu.

Dobili smo „udarac pravo u usta“ u drugoj utakmici i moramo da odgovorimo. Ovo je „do or die“ utakmica i moramo da izađemo i da se borimo sa svim čime imamo: dodatni napor i dodatna motivacija. Svesni smo značaja ove utakmice pa i pritiska koji donosi, ali moramo da ostanemo mirni i da igramo sa samopouzdanjem“, bio je slikovit Kori Volden.

Raspored i rezultati

polufinale

Budućnost – Mornar 2-0

Crvena zvezda – Igokea 18.30 (1-1)

* serija se igra na dve dobijene, finale počinje 16. maja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari