Činjenica da tim koji na kraju utakmice ima 27 poena manje na svom kontu, u odbojci definitivno ne znači da je rezultatski ponižen.

Srbija – Nemačka 2:3

(9:25, 25:23, 27:25, 17:25, 8:15)

Dvorana: Spodek. Gledalaca: 4.800. Sudije: Rodrigez (Španija), Dudek (Poljska).

Srbija: Nikolić 12, Brakočević 5, Đerisilo 7, Krsmanović 5, Majstorović 1, Molnar 16, Antonijević 4, Vesović, Ognjenović 4, Veljković 12, Rašić 12, Popović.

Nemačka: Vajs 2, Čerlih, Tomsen, Radcuvajt, Bajer 16, Mates, First 15, Melers, Petrauš 11, Brinker 15, Kozuh 26, Suške 9.

 

 

Odbojkašice Srbije su izgubile i drugi meč u okviru četvrtfinalne grupe F na Evropskom prvenstvu u Poljskoj od selekcije Nemačke sa minimalnih 2:3 (9:25, 25:23, 27:25, 17:25, 8:15), posle očajne igre tokom većeg dela utakmice, čime su se oprostile od prilike da brane srebrno odličje sa kontinentalnog šampionata održanog pre dve godine u Belgiji i Luksemburgu.

Iako se po konačnom rezultatu to ne može reći, Nemice su odigrale mnogo bolje, sigurnije i raznovrsnije, pokazavši da, u ovom trenutku, više zaslužuju mesto u polufinalu od naših odbojkašica. Selektor Zoran Terzić je meč počeo sa proverenim snagama (primači Nikolić i Molnar, tehničar Ognjenović, korektor Đerisilo, blokeri Rašić i Krsmanović, libero Popović), ali su prvi set Nemice odigrale, bukvalno, bez ijedne greške, pa su Srpkinje ostale na jednoj cifri (9:25). Prijem našeg tima je tokom celog meča bio izuzetno loš (kapiten Nikolić je „zaspala“ više puta), tako da tehničari (Antonijević igrala od rezultat 1:9 u prvom do polovine trećeg seta) nisu mogli organizovati sigurne napade. Loša igra u polju „vezala“ je ruke najiskusnijim igračicama prilikom rešavanja poena, pa su rezultatski preokret režirali blokeri (Rašić, Veljković i Krsmanović) napadima kroz sredinu i rezervni korektor (Brakočević) sa krajeva mreže. Neizvesnost u četvrtom delu igre otklonjena je serijom reprezentativki Nemačke od 9:0 pri rezultatu 13:13, tako da se meč rešavao u najkraćem setu, gde se pitanje pobednika nije ni postavljalo. Iako su po broju osvojenih poena Nikolićeva i Molnarova bile najefikasnije, njihova igra nikako ne sme biti pozitivno ocenjena.

Srpski tim nije zaslužio ni dva osvojena seta, ali su pravi i srećni potezi u finišima drugog i trećeg perioda odveli meč u neizvesnu rezultatsku završnicu.

Pokazalo se da poraz od Turkinja (1:3) u prvom kolu druge faze nije bio loš dan ili puka slučajnost Terzićevih izabranica, koje već danas od 15 časova imaju šansu da bar malo zaslade opor ukus u duelu sa Italijankama. Meč protiv odbojkašica sa „čizme“ igra se isključivo za prestiž, jer se san o putu u Lođ i borbu za medalje raspršio udarcem o nemačku rampu.

Zoran Terzić, selektor reprezentacije Srbije: Pokazalo se da pojedine igračice nisu bile spremne za šampionat na način koji zahteva ovako veliko nadmetanje. Nismo odradili svoj posao na najvišem nivou, nedostajala nam je koncentracija u presudnim momentima meča. Moramo se više potruditi ne bi li na sledećim takmičenjima dokazali da je Srbija i dalje jedna od vodećih reprezentacija u Evropi.

Jovana Brakočević, korektor reprezentacije Srbije: Razočarani smo jer nismo očekivali ovakvo naše izdanje. Mislili smo da će nam forma koju smo imale pre dolaska u Poljsku omogućiti borbu za medalju. Nismo izdržale pritisak posle poraza od Turkinja tako da napadački nismo ispunile zadatak.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari