Ministarstvo omladine i sporta intervenisalo u Košarkaškoj ligi Srbije 1foto: Košarkaška liga Srbije

Darko Jovičić ne može istovremeno da obavlja funkcije predsednika Tamiša i Udruženja klubova KLS.

Samo dan kasnije, nakon što je Udruženje klubova KLS-a zatražilo od Košarkaškog saveza Srbije da donese odluku u kojem će se takmičenju nadmetati Partizan naredne sezone, inspektori su zakucali na vrata udruženja zbog navodnog sukoba interesa njenog predsednika. Darko Jovičić, prvi čovek Tamiša, u prekršajnom je postupku jer je istovremeno i predsednik UK KLS-a.

Prema aktuelnom Zakonu o sportu, Jovičić se nalazi u sukobu interesa, jer istovremeno obavlja pomenute funkcije, što nije u skladu sa propisima. Mišljenje je dao i republički sportski inspektor Odseka za inspekcijske poslove Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije koji je „utvrdio postojanje nezakonitosti u radu Udruženja klubova KLS i postupajući po odredbi člana 172 Zakona o sportu, podneo je Prekršajnom sudu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv UK KLS i Darka Jovičića kao odgovornoog lica“.

„Odredbom člana 33 stav 2 tačka 2 Zakona o sportu propisano je da članovi uprave sportske organizacije, uključujući i zastupnika i likvidacionog upravnika sportske organizacije, ne mogu da budu članovi uprave, odnosno službena lica organizacije u oblasti koja upravlja sportskom ligom. Odredbom člana 181, stav 6 Zakona o sportu propisano je da članovi uprave sportske organizacije koji ne uspunjavaju uslove iz člana 33, stav 2, tačka 2 ovog zakona mogu da obavljaju svoju funkciju najkasnije do 2017. godine“.

Dakle, Jovičić kao zastupnik KK Tamiš nije mogao da bude imenovan za predsednika i zakonskog zastupnika UK KLS jer je UK KLS (ugovorom sa KSS) organizacija u oblasti sporta koja upravlja sportskom ligom.
„Kad je u pitanju ništavnost odluka koje je potpisao predsednik UK KLS Darko Jovičić, odnosno odluka skupštine UK KLS o njegovom imenovanju, obaveštavamo vas da je odredbom člana 64. stav 1 Zakona o sportu propisano da su odluke kao pojedinačni akti organa, odnosno zastupnika ništavne ako su donete suprotno zakonu, sportskim pravilima ili opštem aktu udruženja.

Stavom navedena dva člana propisano je da ništavnost odluka utvrđuje mesno nadležni sud, po tužbi svakog člana sportskog udruženja ili drugog lica koje ima pravni interes za podnošenje tužbe“, navodi se obrazloženju Odseka za inspekcijske poslove Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari