Mnogo je problema još pred Obradovićem 1foto: Marko Đoković/STARSPORT

Košarkaši Partizana započeli su sezonu u ABA ligi pobedom na gostovanju Zadru-78:73 (21:21, 21:13, 18:20, 18:19), u utakmici koja je odlučena u samom finišu.

Pri vođstvu crno-belih 76:73 na 17 sekundi do kraja, Mavra je promašio za tri poena, a Partizan je u penal završnici dao dva od četiri i uz jedan ofanzivni skok priveo utakmicu kraju. Bilo je to daleko od neke lepršave igre i Željko Obradović je pred svoj debi u ABA ligi očigledno opravdano najavljivao težak meč.

Kao što se i moglo očekivati, najviše problema su crno-beli imali u reketu. Pokušao je Obradović sa mladim Koprivicom, ali i Smailagićem, ali su Zadrani prilično lako rešavali situacije pod košem. Najpre Luković, a kasnije i Vuković i Bursać, bili su nerešiva enigma, iz igre dva na dva, ili posle stvorenih mis-mečeva. Koprivici se videlo neiskustvo, Smailagić je sam sebe izbacio iz utakmice brzim problemima sa faulovima, a bilo je vidljivo da je neko vreme bio van treninga. U napadu je u prvom poluvremenu bilo relativno tečno, ali su i tu kasnije nastali problemi.

Crno-beli su utakmicu završili sa samo 12 asistencija (Zadrani 21) i to je verovatno člinjenica koja najviše brine trenera Obradovića. Od trilinga plejmejkera u Zadru je najviše pružio Mur, koji je sa dve vezane trojke u samom finišu, obe na isteku napada, faktički i prelomio meč. Zanimljivo je da je igrao samo malo više od 13 minuta, dao je 14 poena uz samo jedan promašaj (za dva) iz igre. Madar je očigledno greškama u prvom delu u nastavku sebi rezervisao mesto na klupi (16 minuta), dok je Avramović još uvek daleko od forme, ali i ima kredit jer je na parketu proveo čak 23 minuta.

Najviše je škripalo baš u organizaciji igre, tek u nekoliko navrata se poentiralo iz tranzicije, a u pozicionom napadu se sve svelo na individualni kvalitet, što je ovog puta bilo dovoljno, ali na to nikako ne bi smeli da se oslanjaju protiv jačih rivala. Panter jeste bio malo uspavan i pod pojačanom stražom, ali i to je plod pomalo smušenih i predvidivih rešenja u napadu. Čak i podnošljiv šut za tri (10-27) to nije mogao da kompenzuje.

Druga jako vidljiva falinka je defanzivni skok, statistika ume da bude i zavaravajuća jer je Zadar po tome imao 10 ofanzivnih skokova, a Partizan 12, ali od toga čak četiri ili pet u poslednja dva-tri minuta, pre svega Ledeja i Zagorca, koji su i rešili utakmicu. Očigledno je bilo da crno-belima nedostaju masa i visina (tim redom), jer su se Zadrani u dva navrata kad su gosti otišli na dvocifrenu prednost vraćali baš iz tih ekstra napada, i trojkama Jordana (5-10). A košarkaši crno-belih su baš sa njega uporno išli u pomoć, što je vidljivo nerviralo Obradovića.

Najefikasniji je bio Vuković sa 16 poena, Jordano je dao 15, a u Partizanu su se istakli Panter i Mur sa po 14 poena, Trifunović je dao 11, a Ledej 10.

Obradović: Presudili mali detalji

Željko Obradović najavio je da će njegovi igrači morati još mnogo da rade i napreduju.

„Teška utakmica. Mali detalji su presudili. Imali smo rezultatsku prednost u velikom delu, ali meč traje 40 minuta. Igrao je hrabro Zadar. Pred nama je mnogo detalja koje treba da popravimo i da igrači shvate. Prva pobeda, to je satisfakcija. Moraćemo da radimo na detaljima. Hvala zadarskoj publici na aplauzu. Zaista sam to i ranije doživeo ovde, ali hvala im na tome. Zadru sve najbolje u narednim utakmicama“, rekao je Obradović.

Trener Zadra Ivan Perinčić bio je zadovoljan, uprkos startnom porazu.

„Odigrali smo timsku košarku, dobru utakmicu, zadovoljan sam sa mnogo stvari. Broj asistencija pokazuje put kojim treba da idemo i da igramo sa svim ekipama u domaćem prvenstvu i ABA ligi. Ima još mnogo posla i stvari da popravimo, ali ovo je obećavajuće. Ponosan sam na igrače kako su odigrali protiv jednog od glavnih favorita u ABA ligi. Presudili su detalji“ rekao je Perinčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari