Nevolje ne prestaju da opsedaju organizatore Formule 1, ni par dana pre početka Velike nagrade Australije, prve trke ove sezone. Tri ekipe uputile su zvanični protest u Melburnu zbog izgleda šasije bolida rivalskih timova. Konkretno, Ferari, Reno i Red Bul potpisali su protest, a žalio se i BMW, s tim da je šef tima Mario Tejsen zakasnio da žalbu ozvaniči u propisanom vremenskom roku, a razlog je izgled zadnjeg dela na bolidima timova Vilijamsa, Tojote i Braun GP-a.

Sporni deo nalazi se na zadnjem kraju bolida, i služi za poboljšanje aerodinamike, da pojača silu prijanjanja za podlogu, doprinese ubrzanju i stabilnosti. Sudije trke u Australiji, koja počinje u nedelju rano ujutru po srpskom vremenu, trebalo bi da donesu odluku u najkraćem roku. Ukoliko se žalbe usvoje, moguće je da Vilijams, Tojota i Braun GP (bivša Honda) neće startovati na Melburn parku, kao i da neće imati pravo nastupa u nastavku sezone, dok izgled šasije ne prilagode novim, znatno izmenjenim propisima u odnosu na prethodnu godinu, zbog kojih bolidi i ne liče na prošlosezonske.

Međutim, moguć je i scenario da se Vilijams, Tojota i Braun GP žale na eventualnu suspenziju od strane sudija i u tom slučaju bi nastupili na premijeri, a konačnu odluku bi donela FIA na saslušanju pre druge trke sezone, u Maleziji. Ukoliko bi i tada tri ekipe bile proglašene odgovornim za propust u konstrukciji bolida, njihovi rezultati bili bi izbrisani.

Ovo je samo još jedan problem u nizu koji je zahvatio Formulu 1 u nevreme, tj. pred sam početak trkačke sezone. Sve je počelo odrazima Svetske ekonomske krize, zbog koje su mnogi konstruktorski timovi odustali od takmičenja. Drugi problem nastao je oko sistema bodovanja i prelaska na novo računanje, po kome će šampion biti vozač koji je ostvario najviše pobeda, a ne onaj koji je osvojio najviše poena. Poslednji problem je isključivo mehaničke prirode, ali se čini da će do nedeljnog starta u Melburnu još nešto neočekivano izbiti na površinu.

I pored svega ovoga, prva trka Formule 1 startovaće u nedelju, a na pistu će izaći 13 timova sa 26 bolida. Pobednik će i ove sezone biti trkač koji osvoji najviše poena, što je svakako zanimljiviji način, jer bi po novom predlogu već posle nekoliko trka novi šampion mogao biti poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari