Najbolje u Evropi a u odbranu krune kreću kao autsajderke; košarkašice Srbije spremne za izazove u Sloveniji 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Košarkašice Srbije, sutrašnjim mečom sa Turskom (15.00) započeće sa misijom odbrane titule na Evropskom prvenstvu, koje se organizuje u Sloveniji i Izraelu od 15. do 25. juna.

Košarkašice Srbije nalaze se u procesu smene generacija. Neke mlađe igračice sada su u fokusu, a model ponašanja na i van terena imaće u kapitenki Tini Krajišnik.

Naše gracije obavile su pripreme tokom kojih su imale čitav niz kvalitetnih protivnica u vidu Francuske, Belgije, pa i Kine.

Sutrašnji meč sa Turskom, u mnogome bi mogao da odredi sam tok prvenstva za reprezentaciju Srbije, pre svega u grupnoj fazi.

– Pripreme su proletele, kao i svaki put bilo je i teških trenutaka i utakmica koje nisu ličile na ono što smo mi želele u tom trenutku. Ali, vremenom smo osetile naš napredak i generalno smo uspele da neke stvari popravimo. Drago mi je da sa takvim osećajem čekamo Evropsko prvenstvo. Na svakom takmičenju, prva utakmica je najvažnija i najteža i potpuni fokus je na toj utakmici. Najbitnije je da su sve igračice zdrave, potpuno spremne i fokusirane. Očekujem težak meč, Turska je ekipa koju nikako ne treba potceniti. Dobro se poznajemo, njihove igračice igraju u dobrim klubovima koji igraju Evroligu. Pristupićemo maksimalno fokusirano i dati sve od sebe da ostvarimo tu prvu pobedu, jer bi nam to kasnije olakšalo put – poručila je Krajišnik.

Petoro košarkašica bilo je u sastavu Srbije koja je osovjila zlaot na poslednjem prvenstvu Evrope. Saša Čađo, Nevena Jovanović, Aleksandra Crvendakić, Maša Janković i Ivon Anderson.

Takođe, u Ivani Raci, Ivani Katanić i Kristini Topuzović srpska ženska košarka gaji obećavajuću perspektivu.

– Dobro smo radile ovih mesec dana i spremne smo stigle u Sloveniju. U odnosu na prošlo leto kada smo se pripremale četiri meseca za Svetsko prvenstvo, sada nismo imale toliko vremena, ali smo samo nastavile i nadovezale se na taj rad. Nije bila potrebna nikakva adaptacija. Za to treba da zahvalimo našim starijim saigračicama, jer nam daju dodatno samopouzdanje kako bi igrale našu igru. Mi ih i dalje pratimo, jer smo došle da pokušamo da popunimo mesta koja su upražnjena odlaskom brojnih igračica. Mislim da smo uigrane i spremne za prvu utakmicu na Evrobasketu protiv Turske, koja će ujedno biti i najzahtevnija. Mislim da će prvo mesto u grupi zavisiti od te utakmice. Imaju veoma dobre igračice, dobar su i uigran tim. Treba da uđemo u duel sa najvećim fokusom. Biće najteži meč, ali mislim da smo spremne – navela je Jovana Nogić.

U grupnoj fazi Srbiju očekuju još dueli sa Slovačkom u petak od 20.45 i sa Mađarskom u nedelju u 15 časova. Prvoplasirani tim ide direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani za prolaz među osam najboljih ekipa Starog kontinenta morati da razigravaju sa timovima iz Grupe C u kojoj se nalaze Slovenija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari