Selektorka Srbije: Mi smo prvakinje a liga nam je nikakva 1foto: Nebojša Paraušić

Košarkašice Srbije od srede započinju misiju odbrane zlatne medalje na Evropskom prvenstvu.

Vredno su trenirale, pripremajući se za prvenstvo Starog kontinenta.

Daleko od medijske pažnje, radeći na košarkaškim elementima, ali i stvaranju predstave o tome koliko zaista mogu na Evropskom prvenstvu, na kome će pokušati da vežu zlatne medalje, izabranice Marine Maljković imaće najveći zadatak da ne odigraju ispod sopstvenih mogućnosti, čije su granice, još uvek nedefinisane.

Iako su od 2013. sa svakog velikog takmičenja, maltene, dolazile sa odličjima, reprezentativke Srbije na predstojećem kontinentalnom šampionatu neće biti percipirane kao favoritkinje.

Jednostavno, sastav je osetno promenjen, a konkurencija je takva da će umeti da prepoznaju sve manjkavosti u igri naših gracija.

– Znate kako, kakav god da je sastav, nikad nije bilo potrebe za izgovorima. Grupa je specifična. U njoj je Turska, čija je liga ove godine najjača u Evropi, o čemu svedoči podatak da su finale Evrolige igrala dva turska tima. Mađarska liga ima tri evroligaša u ženskoj košarci. Sad dolazimo do onoga što me boli i što najviše pominjem, mi smo i dalje prvakinje Evrope, a nemamo nikakvu ligu u Srbiji. Jednom nas boli više, jednom manje, čekamo da li ćemo imati sreće da naše igračice raštrkane po svetu odigraju dobre sezone ili ne. Ružna situacija. Meni to stvara probleme i ove godine će nam nedostatak lige napravti ozbiljne probleme. To je prva stavka – izričita je u razmišljanjima Marina Maljković.

Naše reprezentativke prvi deo šampionata odigraće u Sloveniji, koja je sa Izraelom organizator Evropskog prvenstva.

U toku priprema, Srbija je odigrala prijateljske utakmice sa Francuskom, Crnom Gorom, Belgijom, Novim Zelandom i sa Kinom, kao vid „generalke“.

– Slika sa priprema je polovična, ali kad bismo gledali samo pozitivno, zamislite kako bi izgledala reprezentacija da je kao nekad, 2010. ili 2011. kad je počinjala da niže uspehe, dok je bio Paritzan… Zamislite kako bilo da su ove devojke podeljene u dva ili tri najjača klub u zemlji, da sa njima mogu da radim godinu dana. Onda bismo mogli da donosimo medalje sa svih takmičenja, sigurno! Iako smo vlasnici zlata iz Valensije, idemo na ovaj turnir kao autsajderi. To je prava reč, čista istina, ali se ne dovodi u pitanje da ćemo da grizemo kao pit bul terijeri.

Selektorka Srbije za favorite smatra Francusku, Španiju, Belgiju, Tursku…

– Favoriti su Belgija, Španija, Francuska, Turska, Mađarska igra dobro… Biće kvalitetne košarke. Zato me boli što, praktično, nemamo žensku ligu. Pogledajte WNBA, uživa neverovatnu pažnju, otvoreno najavljuje da neće više puštati igračice, znam to, neke od najboljih košarkašica sveta imala sam u Fenerbahčeu. Pazite, kad smo gostovale u Tuluzu nije bilo slobodnog mesta u hali, iako te Francuskinje dobijamo redovno poslednjih desetak godina. U Turskoj su dvorane krcate. Ubeđena sam da ženska košarka i ove devojke zaslužuju da ispunjene hale. Ne samo one, već ženski sport generalno, poput odbojke i mnogih drugih. Nisam sebična, ne pričam samo o svom sportu. Bitno je da nam dečica i roditelji budu u halama, da stvaramo porodičnu atmosferu. Ne sumnjam da bi to moglo da se desi, sa pravim navijačima.

Srbija će u grupnoj fazi imati za rivalke Turkinje, Slovakinje i Mađarice.

– Turska je dovođenjem Teire Mekauena (nastupa za Dalas u WNBA) postala još jača. Reč je o dominantnoj igračici. Ove moje iz Fenerbahčea, kao najbolje na svetu, nisu uspele da je zaustave. Naša deca, a selekcija nam je potpuno podmlađena, imaće velikih problema. Naše devojke će se suočiti sa onima koje su igrale finale Evrolige. Malo o tome može da kaže Aleksandra Crvendakić, ali malo, dok su Mina Đorđević i Ivana Raca učile. Za dobrobit reprezenatcije i njihov napredak išle su da nose torbe najboljim igračicama sveta i da uče. To je najbolji pokazatelj kakva nas utakmica čeka. Mi nemamo nijednu košarkašicu koja igra na tom nivou.

Ilustracije radi, koliko je grupa zahtevna, Maljkovićeva je navela primer iz klupske košarke.

– Dva poslednja evropska prvaka u klupskoj košarci su iz država čije su reprezentacije u našoj grupi: mađarski Šopron i turski Fenerbahče. Vidite koliko je teška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari