Najbolji učinak samo "maska": Evroligu svega u pet navrata osvajali timovi sa liderske pozicije 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Plej-of Evrolige nešto je posebno. Format je takav da neretko favoriti završavaju takmičenja u neskladu sa svojim ambicijama i kvalitetima. Fajnal-for je tek posebna „pesma“ na čijem kraju slavljeničku strofu obično otpevaju timovi koji nisu bili apsolutni favoriti, niti prvoplasirani na kraju ligaškog dela.

Ostalo je još nekih nedelju dana do početka plej-ofa Evrolige. Olimpijakos je ligaški deo završio kao prvoplasirani sa skorom 24-10.

Atinjani su, shodno uloženim sredstvima i kvalitetu ekipe, napravili veliko iznenađenje, međutim, početak plej-ofa sa prvog mesta, prema tradiciji, ne predstavlja nikakvu garanciju.

Crveno-beli će morati da, u tri dobijene utakmice, budu bolji od neugodnog i nepredvidivog Fenerbahčea kako bi izborili plasman na Fajnal-for.

U dosadašnje 23 sezone, pak, samo u pet navrata, najbolji tim iz uvodnog dela takmičenja, uspevao je na kraju i da osvoji Evroligu, bez obzira na promenu formata.

Podatak je dodatno onespokojavajući po Olimpijakos ako se u obzir uzmu samo sezone u kojima je aktuelni, ligaški format sa duplim krugom.

Uspostavljen je u sezoni 2016/17 i do danas nijednom tim koji je bio prvi pred početak plej-ofa nije na kraju i osvojio Evroligu.

Počevši od sezone 2000/01 u kojoj se Evroliga odvojila od FIBA, najbolji tim na kraju grupne faze ili ligaškog dela, u samo pet navrata podizao je pehar namenjen prvaku Evrope.

U premijernoj sezoni Virtus iz Bolonje postao je šampion tako što je grupnu fazu završio kao najbolji sa skorom 9-1, a potom je u finalu bio bolji od Taukeramike (3-2).

I u narednoj takmičarskoj godini, sezona se odigrala po identičnom scenariju, s tim da je prvak Evrope postao Panatinaikos.

Čekalo se, potom, pet godina, i tek 2008. CSKA je osvojio Evroligu, kao najbolji tim u prvoj fazi takmičenja, pobedom nad Makabijem, u finalu.

Sezona 2010. bila je Barselonina. Pod vođstvom Ćavija Paskvala, Katalonci su u uvodnom delu takmičenja imali perfektnih 10-0, a potom su u Parizu osvojili Evroligu pobedivši, i to ubedljivo, Olimpijakos, u meču za titulu.

Od F4 turnira u prestonici Francuske, pa sve do promene formata 2016. godine, samo još jednom, najbolji tim iz grupne faze bio je i prvak Evrope. Moskovski CSKA je to učinio u takmičarskoj 2015/16 tako što je u finalu pobedio Fenerbahče.

Naredne takmičarske godine je promenjen format, uveden je ligaški deo, a do titule su po dva puta dolazili petoplasirani timovi iz prvog dela (Fenerbahče 2016/17 – 18-12, Real Madrid 2017/18 – 19-11), kao i drugoplasirani iz sezone 2018/19 (CSKA, 24-6), dok je Efes osvajao Evroligu kao trećeplasirani u regularnom delu sezone (22-12) i minule takmičarske godine kao šestoplasirani (16-12).

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari