Najtalentovaniji Evropljanin i budući prvi pik na NBA draftu, predvodiće Francusku u kvalifikacijama za Mundobasket 1EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Prbližava se februar i završni kvalifikacioni „prozor“ za plasman na naredno Svetsko prvenstvo. Reprezentacija Francuske biće pojačana za devetnaestogodišnjeg košarkaša Metropolitana.

Vensan Kole, inače stručnjak koji Vembanjamau trenira u Metropolitanu, saopštio je spisak od 14 kandidata za predstojeći kvalifikacioni „prozor“.

Na njemu je i košarkaš rošen 2004. godine, Viktor Vembanjama, koji bi na narednom NBA draftu trebalo da bude izabran kao prvi pik.

Zbog želje da radi na svojim košarkaškaškim performansama, momak koji je sa očeve strane poreklom iz Konga, odlučio je prethodnog leta da preskoči reprezentativne obaveze.

Ipak, tokom kvalifikacija za Mundobasket, bio je deo senorske reprezentacije Francuske koja je slavila u Litvaniji i protiv Bosne i Hercegovine.

Na tim mečevima ubacio je 20, odnosno 19 poena.

Francuske krajem februara očekuje dvomeč; prvo gosotvanje Češkoj 23. februara, a potom i meč sa Litvancima kod kuće, tri dana kasnije.

Kole se opredelio za ovih 14 igrača. Andju Albisi (Gran Kanarija), Žuon Begaron (Pariz), Igo Benitez (Burg), Malkolm Kazalon (Mega), Silven Fransisko (Peristeri), Demjen Inglis (Gran Kanarija), Ismael Kamagate (Pariz), Pol Lakomb (Strazbur), Nikola Leng (Limož), Joan Kaundu (Monako), Bodijen Masa (Strazbur), Pjer Pelo (Burg), Teri Tarpi (Le Man) i Viktor Vembanjama (Metropoliten).

Odavno je Vembanjama percipiran kao unikatan talenat koji se u Evropi nije pojavio u poslednji dvadesetak godina.

Visine 219 centimetara i raspona ruku 244 centimetra pritom dobre koordinacije poreta, mehanike šuta i smisla za igru, za Vembanjamin potpis ruki ugovora već sada se „tuku“ brojne NBA ekipe, nadajući se da će na lutriji biti izvučene sa pravom da prve biraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari