Naknade za smrt 440 miliona dolara: Amnesti internešnl traži od FIFA da obezbedi odštetu porodicama poginulih radnika u Kataru 1EPA/STR EPA/STR

Amnesti internešnel (AI) pozvao je Međunarodnu fudbalsku organizaciju (FIFA) da uspostavi kompezacioni fond od najmanje 440 miliona dolara za radnike migrante koji su pretrpeli „kršenje ljudskih prava“ tokom izgradnje objekata za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Zahtev je upućen predsedniku FIFA Đaniju Infantinu, a predložena suma jednaka je nagradnom fondu Svetskog prvenstva 2022.

Po procenama AI skoro 30.000 radnika migranata iskorišćeno je na projektima za izgradnju sedam stadiona u Kataru, novog aerodroma, novog metroa i novih puteva. Izvršni direktor AI u Velikoj Britaniji Saša Dešmuk izjavio je da engleska reprezentacija, selektor Geret Sautgejt i Fudbalski savez imaju obavezu da izvrše pritisak kako bi FIFA pozitivno reagovala na ovaj zahtev.

„Hiljade radnika je eksploatisano, a mnogi su tragično izgubili život da bi ovo Svetsko prvenstvo billo moguće. Nadamo se da će FA, Geret Sautgejt i igrači podržati ovu inicijativu kako bi se obezbedila nadoknada za porodice radnika koji su eksploatisani“, izjavio je Dešmuk.

FIFA je navela da razmatra predložen program i da i sama već traži načine za obeštećenje radnika. Organizatori Svetskog prvenstva su saopštili da je sve rađeno uz prisustvo i nadzor međunarodnih grupa za prava radnika.

Po ranijim analizama koje je početkom prošle godine objavio Gardijan, više od 6.500 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke je umrlo u Kataru od kada je 2010. doneta odluka da bude domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva. Podaci su dobijeni prikupljanjem od izvora u vladama, i po tome je u proseku 12 radnika migranata iz tih pet azijskih zemalja umiralo svake sedmice od tog decembra 2010.

Podaci iz Indije, Bangladeša, Nepala i Šri Lanke pokazali su da je zabeleženo 5.927 smrtnih slučajeva radnika migranata od 2011. do 2020. Prema zasebnim podacima iz pakistanske ambasade u Kataru, preminula su još 824 pakistanska radnika između 2010. i 2020.

Ukupan broj smrtnih slučajeva je verovatno znatno veći, pošto ove cifre ne obuhvataju podatke o umrlima iz mnogih drugih zemalja koje šalju veliki broj radnika u Katar, uključujući Filipine i Keniju.

Tokom proteklih 11 godina Katar je postao ogromno gradilište, uglavnom su u pitanju objekti vezani za organizaciju Mundijala. Pored sedam novih stadiona, u pitanju je na desetine velikih projekata, među njima su novi aerodrom, putevi, sistemi javnog prevoza, hoteli i novi grad, koji će biti domaćin finala Svetskog kupa.

Iako podaci o smrtima nisu kategorizovani prema zanimanju ili radnom mestu, velika je verovatnoća da su mnogi radnici koji su preminuli bili zaposleni na ovim insfrastrukturnim projektima povodom Svetskog kupa, kaže Nik Mekgin, direktor organizacije „FairSquare Projects“, koja je specijalizovana za prava radnika u tom regionu.

Ovi podaci ukazuju na to da Katar nije zaštitio svoju radnu snagu od dva miliona migranata, niti je istraživao uzroke očigledno visoke stope smrtnosti među uglavnom mladim radnicima, navodi Gardijan. Kao bitan pokazatelj obespravljenosti navodi se da su pri dolasku u Katar radnici morali da predaju pasoš, tako da su na neki način bili osujećeni da se vrate kućama.

Indijcima 50 dolara nedeljno

U britanskim medijima pojavila se i priča izvesnog Stipena Elisa, Britanca koji je radio na izgradnji stadiona. Posle dve nedelje je napustio posao jer su uslovi bili očajni, iako je radio na gradilištima širom sveta, nigde nije bilo tako strašno. Bez pitke vode i klima uređaja u kolibama na 45 stepeni Celzijusa, uz hranu nalik onoj iz Olivera Tvista. U celoj toj priči još jedan podatak je ilustrativan. Dok su Britanci dobijali 33 dolara na sat, recimo, Indijci su bili plaćeni 50 dolara nedeljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari