Navijačima Dinama zabranjeno prisustvo utakmicama na gostovanjima u Evropi ove sezone 1foto EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Evropska fudbalska unija (Uefa) zabranila je navijačima Dinama iz Zagreba da prisustvuju utakmicama na gostovanjima njihovog kluba u evropskim takmičenjima ove sezone, što je posledica ubistva navijača AEK-a u huliganskom obračunu u Atini.

Uefa je odluku saopštila nekoliko sati od eliminacije Dinama iz kvalifikacija za Ligu šampiona protiv AEK-a. Dinamo je sinoć u Atini odigrao nerešeno 2:2, a u prvoj utakmici u Zagrebu izgubio je od AEK-a sa 1:2.

Utakmica u Atini trebalo je da se igra 8. avgusta, ali je odložena za 19. avgust zbog ubistva navijača AEK-a Mihalica Kacurisa.

Kacuris je ubijen, a još osam osoba povređeno je u napadu navijača Dinama na pristalice atinskog kluba uoči utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. ;On je umro od obilnog krvarenja pošto je nožem uboden u podlakticu.

Grčko pravoduđe je prošle nedelje podiglo optužnicu i odredilo pritvor za 105 osoba optuženih za učešće u incidentima. Među optuženima je 102 Hrvata, za koje se veruje da su većina članovi navijačke grupe Dinama „Bed Blu Bojsa“.

Navijači Dinama su tada doputovali u Atinu iako je Uefa zabranila zagrebačkom klubu da prodaje ulaznice svojim pristalicama, pošto je utakmica protiv AEK-a proglašena utakmicom visokog rizika.

Predsednik Uefa Aleksander Čeferin se u sredu u Atini sastao sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, gde su razgovarali o načinima borbe protiv nasilja među navijačima.

Uefa je danas saopštila da će se sve utakmice Dinama „sada smatrati utakmicama visokog rizika“, a da je to „nažalost potvrđeno izuzetno teškim incidentima u Atini“.

Dinamu je sada naređeno da „u saradnji sa relevantnim političkim, javnim i fudbalskim vlastima u Hrvatskoj osmisli i sprovede strategiju za iskorenjivanje nasilja u fudbalu u vezi sa njihovim klubom“.

Gostujući navijači moći će da prisustvuju utakmicama u Zagrebu.

„Dinamo i relevantne vlasti moraju da preduzmu neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost gostujućih navijača“, navela je Uefa.

Dinamo će igrati protiv Sparte iz Praga dvomeč u plej-ofu za Ligu Evrope. Prva utakmica je u četvrtak u Zagrebu, a revanš je u Pragu 31. avgusta.

Poraženi iz tog duela igraće u grupnoj fazi Lige konferencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari