Ne podmlađuje se tim preko noći 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je prema najavi sportskog direktora Mitra Mrkele odlučila da napravi zaokret u kadrovskoj politici i da u drugom delu sezone veću minutažu da igračima iz omladinskog pogona.

Za klub koji u svom rosteru ima 12 igrača sa inostranim pasošima i za prvi deo sezone samo dva prijavljena igrača koja imaju manje od 20 godina (Pantović, Burmaz) to zaista zvuči kao senzacionalna vest.

Bivši treneri crveno-belih pozdravili su ovu najavu kao pozitivan korak, ali istovremeno upozorili da se podmlađivanje ne može obaviti „na dugme“, već da je u pitanju posao koji traži vreme i pripremljen plan.

– Zvezda je trebalo ranije da se okrene podmlađivanju. Nije trebalo da Luka Jović, Marko Grujić, Mihajlo Ristić odu onako mladi, bez da su nekoliko godina sakupili u prvom timu. Previše Zvezdinih juniora ode u inostranstvo još pre nego što se valjano uopšte isprobaju u prvih 11. Velika je šteta i što je Dejan Joveljić letos otišao tako mlad. Podmlađivanje treba da ide sistematski, a ne preko noći. Uvek treba da u prvih 11 treba da budu jedan ili dvojica mladih igrača koji će da stasavaju uz iskusne koji vuku tim. Klub sada jeste u poziciji da može da mlađe igrače ubaci u vatru. Nema Evropu na proleće i igraće utakmice koje to mogu da istrpe – priča za Danas Milovan Rajevac.

Stranci koji su letos dovedeni nisu se po rečima Rajevca pokazali u najboljem svetlu.

– To šta sada raditi sa strancima je potpuno drugi sistem od podmlađivanja i takođe proces, ali ako se napravi plan verujem da ni to neće biti problem. Nekad se pazari dobro, nekad ne. Partizan je letos bolju kupovinu stranaca obavio. Međutim, koliko je bitno dati šansu mladim igračima možda najbolje svedoči primer kada sam pre 13 godina vodio Vojvodinu i u prvi tim ubacio Dušana Tadića koji je imao 17 godina. Isto je bilo i sa Nemanjom Milunovićem u Borcu iz Čačka. Ako neko odskače u svojoj kategoriji, a ne zaigra za prvi tim, lako se taj talenat može izgubiti. Treneri misle nekad da je to rizik, ali nije ako prepoznate talenat, a imate i iskusne igrače pored mladih – dodaje Rajevac.

Slovenački stručnjak Slaviša Stojanović koji je sa Zvezdom pre šest sezona osvojio prvenstvo Srbije tvrdi da strani igrači nikada neće imati odnos prema klubu kao deca koja su ponikla u omladinskoj školi.

– Ako pogledate tri sezone unazad, najveće rezultate Zvezdi su doneli domaći igrači. Prve sezone Vladana Milojevića kada je izboreno proleće u Ligi Evrope, najvažnije su golove postigli i ekipu nosili domaći igrači. I prošle godine je Liverpulu domaći igrač dao golove. Stranci jednostavno ne osećaju klub isto kao domaći igrači, a normalno je da onaj ko je ponikao u omladinskoj školi drugačije gleda na dres i grb. U timu treba imati samo nekoliko stranaca koji zaista moraju da odskoče od svih ostalih i opravdaju svoje mesto u ekipi. I ja sam sa Zvezdom osvojio prvenstvo tako što sam se prvenstveno oslanjao na domaće igrače – ističe Stojanović.

Strateg koji je sa crveno-belima osvojio Kup evropskih šampiona LJupko Petrović napominje da je okretanje omladinskoj školi jedino održivo rešenje za Zvezdu narednih godina.

– Možda zvuči pompezno kako je najavljeno da će se odmah šansa dati mladima iz omladinske škole, ali sigurno to neće biti urađeno na prečac. Verujem da će se prvom timu priključiti dva, tri talentovana igrača, a onda polako dodavati u svakoj polusezoni po neko novi koji odskoči u svojoj generaciji. Najbolje je kada se to uradi na sledeći način da se dođe do broja od 14, 15 optimalnih igrača koji su iskusni i nose ekipu, a onda uz njih bude još oko osam, deset omladinaca koji se na malim mečevima isprobaju i napravi se filter ko može da ostane u prvom timu, a ko ne može da izdrži pritisak. Uvođenje mladih u prvi tim je proces. Mrkela je radio sa omladincima i u Fudbalskom savezu Srbije i sigurno zna da je to proces koji traži i vreme. Za Zvezdu je najbolje da se vrati svojoj omladinskoj školi koja je proteklih godina pokazala da još uvek može da napravi vrhunske igrače – napominje Petrović.

Očekivanja su od stranaca prema njegovim rečima bila prevelika jer je i njima, kao i mladim igračima, potrebno vreme da se uklope u ekipu.

– Došli su u drugu zemlju, nepoznati jezik, drugačiji mentalitet… Pa onda, uklapanje u ekipu, navikavanje na nove taktičke zadatke… Od Van la Pare, Garsije i ostalih prave igre mogu se očekivati tek na proleće i sledeće sezone. Igračima kao i taktici ponekad treba dati vremena da legne na svoje mesto, što samo protokom vremena može da se dogodi. Isto je i sa mladim igračima. Ni od njih ne treba očekivati da odmah budu spremni za najteže zadatke – zaključuje Petrović.

Vladan Milojević mora da ostane

– Vladan Milojević je sa dva ulaska u Ligu šampiona pokazao da je kadar da vodi veliki tim poput Zvezde. Tačno je da sad ima malih problema, ali on je još uvek stručnjak koji ima da uči i sazreva. Mora da nauči da se nosi i sa porazima, čak i kad su teški. On najbolje zna ko od igrača vredi da ostane, a ko da ode i sigurno je pravi čovek koji bi narednih godina umeo da u ekipu uvede ono najbolje iz omladinske selekcije. Ni Aleks Ferguson i Arsen Venger nisu svake godine imali uspehe i trofeje, ali klub ih je istrpeo i to im se višestruko isplatilo – smatra Milovan Rajevac.

Ne sme da se naruši harmonija u klubu

– Kada imate puno stranaca koji se rotiraju u prvom timu dolazi do disharmonije i lako se naruši atmosfera u ekipi. Zbog toga se i uvođenje mlađih u tim takođe mora planski i polako raditi kako se ne bi narušila atmosfera u svlačionici. Nije tako jednostavno uvesti četiri, pet novih klinaca, koje moraš i istrpeti na terenu, dok oni koji imaju iskustvo treba da ih gledaju sa klupe. Mora se paziti da se ne naruši harmonija u klubu – upozorava Siniša Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari