Neka bude muški, bez niskih udaraca 1Foto: STARSPORT

Sastavni deo, veoma neprimeren i nekulturan, uvertire majstorice polufinala plej-ofa ABA lige bila su saopštenja večitih srpskih rivala, koja su predstavljala refleksiju onoga što se dešavalo na prvoj i drugoj utakmici, ali i ambijenta koji je građen godinama unazad.

U subotu, ponovo pred dupke punom halom „Aleksandar Nikolić“ isključivo navijačima Crvene zvezde (18.00) biće promovisan prvi finalista ABA lige. U Zvezdi su obećali da će meč biti organizovan po evroligaškim standardima, što je aplauzima dočekano u Humskoj. Faktički svih pet ovosezonskih derbija odigrano je na jednu loptu, posebno poslednja dva u polufinalu, što samo povećava pretpostavku da se nešto slično može očekivati i u majstorici.

Na dva dana pred treću utakmicu polufinalnog serijala u Partizanu su odlučili da „otvore“ uvodnih 15 minuta treninga za medije i tako mudro povećaju pritisak u javnosti pred meč sezone.

– Kao što sam rekao, ovo je kao boks meč. Prva runda je pripala Zvezdi, druga nama. Treća i poslednja biće Žall-inŽ. I moraš biti agresivan i jako pametan. Obožavam boks jer je to plemenit sport, veština. Samo se nadam da neće biti udaraca ispod pojasa. Želim da bude prava utakmica, sportska, muška – ponovo je Andrea Trinkijeri napravio paralelu između košarke i boksa, baš kao i na uvertiri druge utakmice.

Trener Partizana slikovitije je, nego što je to bio deo njegovih manira po dolasku u Humsku, govorio o rivalstvu najvećih srpskih klubova, posebno o pritisku koji trpe sudije.

– Nisam iz Beograda, nisam sa Balkana u potpunosti, ali ako se ja ne derem, ne galamim, ne čupam kosu, to ne znači da ne vidim. Da ne primećujem stvari. Mi smo svi puno godina u ovom biznisu. Videli smo mnogo stvari. Nije ekskluziva pritisak u Srbiji, ali je ovde malo brutalnije. Malo, kako da kažem, više krvi ima. Samo se nadam da taj brutalni pritisak neće uticati na ljude koji imaju izuzetno težak posao. Na sudije. Jer svi smo videli prvu utakmicu. Vrhunske sudije su osetile pritisak. Jer je bio brutalan pritisak. I samo se nadam da ne bude još jedan Belošević koji je u nekim situacijama osetio pritisak. Nije to lako, ne kažem da je lako. To je jako teško preživeti – poručio je stručnjak koji po majci ima poreklo sa prostora bivše SFRJ.

Trinkijeri je naglasio da rivalstvo Crvene zvezde i Partizana predstavlja nešto posebno u evropskim klupskim okvirima i da je donekle i privilegija biti deo ovosezonskog serijala u kome je svaka „epizoda“ završavana na dramatičan način u poslednjem kadru.

– Pre polufinalne serije sam rekao da je ovo veliki momenat za srpsku košarku. I bio sam zbilja u pravu. Zato što su se poslednje četiri utakmice rešile na jednu loptu. To niko u Evropi nema. To su bile taktičke situacije, energija, bilo je talenta, igrača, publike. Mislim da je to jako važno za srpsku košarku. Da postoji neka kompeticija. Imamo fantastičnu vizitkartu. Četiri utakmice zaredom na jednu loptu. To je jako retko. Pripremamo se da budemo još bolje, mentalno, taktički. Jedna utakmica. Bio nam je cilj da budemo ovde. Svaki put smo se malo približili, skratili distancu i sada ide majstorica. Da svi uživaju. Prva utakmica je bila napad, druga je bila borba, odbrana, fizička utakmica. Šta će biti treća…- ni sam Trinkijeri ne može da pretpostavi sadržaj i epilog majstorice.

Marinković i Si na poštedi

Crno-beli nekompletni na podnevnom treningu u sredu. Za razliku od perioda između prve i druge utakmice protiv Crvene zvezde, kada je do poslednjeg trenutka stajao znak pitanja vezan za nastup kapitena Novice Veličkovića, ovog puta se čini da nema ozbiljnijih zdravstvenih problema, ali je činjenica da su Bandža Si i Vanja Marinković, možda i najistaknutiji igrač Partizana u aktuelnom plej-ofu, trening ispratili u civilu, sedeći na klupi.

Mala i Beogradska arena

Košarkaški klub Crvena zvezda u četvrtak će početi podelu i prodaju ulaznica za treću polufinalnu utakmicu plej-ofa sa Partizanom. Ulaz na tribine hale „Aleksandar Nikolić“ biće besplatan, a ulaznice će se deliti u prostorijama Sportskog društva Crvena zvezda u LJutice Bogdana 1a, u četvrtak od 10 do 16 časova. Dnevne ulaznice za plavu ložu, belu ložu, parter B i počasna mesta pored terena, prodavaće se takođe u prostorijama Sportskog društva. Ulaz u parter B košta 500 dinara, u belu ložu 600, u plavu ložu 700, dok za vip ložu treba izdvojiti 900 dinara. Ulaznice za počasna mesta koštaju od 2.000 do 5.000 dinara. Zvezda je navela da je interesovanje za utakmicu veliko i „da bi tribine Beogradske arene bile male da prime sve koji žele da pruže podršku crveno-belima“. U skladu sa propozicijama takmičenja, radi lakše organizacije „majstorice“ navijačima Partizana biće zabranjen ulaz u halu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari