Neki novi klinci u (ne)mogućoj misiji 1

Kada bi u asocijaciji popularne „Slagalice“ u četiri kolone imali kombinaciju pojmova – gašenje, bankrot, kolaps i klub, do krajnjeg rešenja jedino bi došao Pazarac.

Toliko su mediji ovog leta vezivali ove termine za Fudbalski klub Novi Pazar i njegove muke, da se iz ugla ovdašnjeg građanina ništa drugo i ne nameće kao krajnji odgovor. A, ako bi kojim slučajem takmičar, iz prvog, otvorio kolonu pod kojom se krije odgovor – gašenje, ostale kolone ne bi ni trebalo da otvara, bilo bi mu već tada jasno o čemu se radi. „Požar“ postoji i niko ga ne negira, da je stavljen pod kontrolu – stavljen je, da su potrebni „finansijski vatrogasci“, potrebni su.

Dakle, ništa od navedenog odavno nije tajna. Kriza postoji, UPPR je prošao, mnogi nekadašnji fudbaleri otpisali su deo dugovanja koje klub prema njima ima, ali Nezavisni sindikat fudbalera i bivši igrač Petar Pavlović uložili su žalbu na odluku Privrednog suda u Kraljevu i iz tog razloga registracija novih fudbalera je stopirana.

– Žalbe Nezavisnog sindikata fudbalera i Petra Pavlovića otežale su nam situaciju. One će sigurno biti odbijene, to i oni znaju, ali iz tog razloga mi ne možemo da registrujemo nove igrače – kaže generalni sekretar novopazarskih plavih Senad Hadžifejzović.

Kada bi postojali javni zagovornici ideje o gašenju, pa i da budu nedodirljivi, oni to u godini kada klub slavi devet decenija postojanja ni po koju cenu ne bi uradili. Ne što postoji ličnost, grupa ili ko već, koja bi im se isprečila, nego iz prostog razloga što im to istorija ne bi oprostila. Ne postoje oni koji bi voleli da im se makar i u jednoj rečenici biografija, u kojima ne bi bilo ni jedne druge mrlje prilepi dodatak – ugasili ili učestvovali u gašenju kluba u godini jubileja. Posle proslave 90 – godišnjice, mnoge stvari će se razbistriti. Verovatno će se pojaviti i nove mogućnosti, a tada će se i do konačnog rešenja mnogo lakše doći.

Zbog finansijskih problema u aktuelno prvenstvo se, svesno, ušlo sa timom koji čini nekolicina nešto iskusnijih igrača i doskorašnji kadeti i omladinci. Fudbalerima kojima su stigli pozivi da pojačaju druge klubove izašlo se u susret. Tu mogućnost su iskoristili Kecap, Vusljanin, Koč i Šarac.. Ostali su pristali na uslove koje je klub ponudio. To znači, deoba novca iz sićušnog kolača. I tu prestaje svaka priča o malim zaradama igrača, osim u slučaju ako ni ono što je obećano ne pronađe put do njihovih novčanika.

Aktuelni trenutak većine domaćih klubova ne poznaje moto – nije sve u parama. Danas, je to samo fraza. Klinci, koji brane čast Novog Pazara među prvoligašima, nemaju obavezu, ali po prvim rezultatima, očigledno je, da će sve učiniti, da ga ostave u drugom stepenu takmičenja. Ne bi ni bilo fer tako težak tovar staviti na nejaka pleća. Mnogima će zazvučati prejako, ako se kaže da bi skorija budućnost kluba mogla zavisiti od njihovih rezultata u ovoj sezoni. Možda, i hoće.

Niko od njih i ne zna da je gore pomenuti moto živeo i u praksi, ali sigurno razmišljaju o putu koji vodi u sigurniju fudbalsku budućnost. Bolje polazne stanice od sadašnjeg Novog Pazara nema. Ono što silne generacije nisu imale, oni imaju. Imaju priliku da se ogledaju u drugom, po kvalitetu, takmičenju u zemlji. Da nije krize, možda bi i oni, kao i mnogi pre njih, samo trenirali. Možda bi stigli da odigraju, tek, po koju zvaničnu utakmicu, a najviše bi čekali da ih neko progura i udomi u neku egzotičnu zemlju, u kojoj će uz fudbal raditi još neki dodatni poslić kako bi srećnije živeli.

Zato je sadašnje rukovodstvo, koje samo za sebe kaže da je prinudno, u ulozi najpribližnijoj sitnom kladioničaru, uložilo je koliko je imalo finansija. Malo, i svaki dobitak će ga obradovati. Dogodi li se da ovi mladi momci ostave Novi Pazar među prvoligašima, oni koji su im omogućili da do tog cilja dođu imaju apsolutno pravo da na sva zvona takav uspeh pripisuju i sebi. Bude li suprotno, opet će imati potpuno pravo da kažu, nije ni bilo realno da se nečem drugom nadamo.

Način na koji su ove novopazarske fudbalske nade odigrali u remiju protiv Borca (0:0) govori samo jedno, valja im verovati.. Srčanosti i požrtvovanosti im ne manjka, ali to neće biti dovoljno u borbi za opstanak ako ne dođe i do vidnog pomaka na tehničkom planu, i bez golova u mrežama rivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari