"Nema cveća bez kiše": Čehinja Vondroušova, finalistkinja Vimbldona, privlači pažnju i po tetovažama 1EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Češka teniserka Marketa Vondroušova, 24-godišnjakinja, ispila je mnogo čaša žuči da bi joj nadohvat ruke bio pehar s medom. U subotu (15 časova) sastaće se na Centralnom terenu s Tunišankom Ons Žaber u finalu 129. vimbldonskog turnira za žene.

Koja god da pobedi, biće joj to prvo grend slem znamenje. Žaber je gorčinu poraza u odlučujućem meču na najuglednijem turniru belog sporta okusila prošle godine. Izgubila je s 3:6, 6:2, 6:2 od Jelene Ribakine, Moskovljanke pod zastavom Kazahstana, a onda i od Poljakinje Ige Švjontek na Ju-Es openu sa 6:2, 7:6 (7:5). Sad se nada da će treća biti sreća.

Kad je Vondroušova s 19 godina 2019. bila prva tinejdžerka u finalu Rolan Garosa posle Ane Ivanović 2007, izgledalo je da je u predvorju trofejne karijere, ali su krenule da je satiru povrede, vraćajući je na početak potkresanih krila. Nova su joj očvrsnula za Olimpijske igre 2021, gde je takođe poklekla u meču odluke (u Parizu je to bilo protiv Australijanke Ešli Barti ubedljivo sa 6:1, 6:3, a u Tokiju protiv Švajcarkinje Belinde Benčić sa 7:5, 2:6, 6:3).

Umesto da joj srebrna medalja bude zalog za svetliju budućnost, maleri joj nisu dali mira. Na prošlom Vimbldonu je s laktom u gipsu iz gledališta bodrila zemljakinju Džesiku Malečkovu u prvom kolu kvalifikacija.

Godinu kasnije uz ime joj stoji nekoliko ukrasa njenog pohoda do finala, govoreći o naporu teniserke koja je na svoja prva tri Vimbldona ispala u prvom kolu (2017-19), a prvu prepreku, i samo nju, preskočila je jedino 2021.

Pošto je 42. na svetskoj listi (Žaber šesta), finalistkinja je s drugim najlošijim rejtingom ikada. Američka legenda Serena Vilijams zauzimala je 2018. tek 181. mesto. Tačku na njeno nadahnuće stavila je Nemica Angelika Kerber.

Vondroušova je prva u eri profesionalizma (od 1968) koja se finala domogla bez statusa nosioca. Zar je Serena pre pet godina bila nosilac s onako slabim plasmanom? Jeste, 25. Vimbldon ju je nagradio i za prethodne zasluge (sedmostruka šampionka) i sentimentalno joj odajući priznanje što se tenisu vratila nedugo posle porođaja. Mišljenja o tome su bila oprečna, a posledice je snosila Slovakinja Dominika Cibulkova, koja je na osnovu mesta na listi trebalo da bude 32. nosilac, poslednji.

"Nema cveća bez kiše": Čehinja Vondroušova, finalistkinja Vimbldona, privlači pažnju i po tetovažama 2
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

S vimbldonskim uzletom Vondroušove u glavni kadar dolazi i njena samosvojnost, jer se upadljivo ističe po mnogobrojnim tetovažama na obe ruke, a prva, zvezdica na zglobu leve, kojom i igra, bila joj je rođendanski poklon kad je napunila 16. Od tada joj slikanje po koži postaje opsesija. Ima tu cvetova i cvetaka, srca, leptira, raznoraznih simbola, tri sedmice koje joj nešto znače… Poverenje daje tatu-majstorima iz Praga. Njih je tri-četiri i sve su žene.

 

Na unutrašnjosti leve ruke je prošle jeseni izradila svuš – znak po kojem se poznaje „Najki“. Ispostavilo se da je tetovaža koju je posvetila svom tehničkom sponzoru bila preuranjena. Početkom ove godine američki brend sportske opreme nije produžio ugovor s njom, ali se Vondroušova snašla kako da opozove svuš. Sada je na tom mestu olistao poluvenčić.

Najviše u oko upada, ipak, tetovaža na desnoj nadlaktici. Tu piše „no rain, no flowers“ i svojevrsni je moto njene karijere s usponima i padovima, jer joj je jasno, s obzirom na to kroz šta je prolazila, da bez kiše nema cveća.

Kad su je pitali hoće li tetovažom da obeleži i zapažen rezultat na Vimbldonu, rekla je da je red na njenog trenera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari