"Nemamo ni jedan stadion koji ispunjava uslove": Šta se desilo s Vučićevim obećanjem da će Evropsko prvenstvo u fudbalu biti u Srbiji 2028. ili 2032. godine? 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Evropska fudbalska unija objavila je u utorak da će se prvenstvo Starog kontinenta 2028. igrati u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj, a da će šampionat koji se održava četiri godine kasnije zajednički organizovati Italija i Turska.

Izbor za domaćina protekao je bez neizvesnosti zato što su obe kandidature bile bez konkurencije, iako je u novembru 2018. predsednik Aleksandar Vučić gromoglasno najavio da će se Srbija kandidovati za domaćina Evropskog prvenstva 2028. ili 2032. godine.

Da podsetimo, Vučić je ovu ideju izneo posle sastanka sa predsednicima Rumunije, Bugarske i Grčke i Tada je rekao i da je to zajednički naum, pa je čak i pominjao kandidaturu za Mundijal 2030. godine, koji je potom dodeljen Maroku, Portugalu i Španiji.

Ipak, tri godine kasnije, iz nepoznatih razloga, četiri balkanske zemlje nisu poslale zvaničnu kandidaturu na adresu UFA pre isteka roka, i tada je i zvanično bilo jasno da se u Srbiji neće održati nijedan veliki fudbalski turnir, uprkos predsednikovoj najavi.

Ekonomista Branko Pavlović kaže da političari vole da olako daju obećanja, naročito ona koja imaju veze sa sportom, ali da je ovo Vučićevo bilo nemoguće ispuniti jer Srbija nema novca kako bi ispunila osnovne uslove za održavanje ovako velikog takmičenja

– Koliko je to skupo i ekonomski neisplativo govori i to da za organizaciju takmičenja zajednički konkuriše po nekoliko država, žele da podele teret troškova, a verovatno i potencijalnih gubitaka. Kad se sve ovo uzme u obzir mogu da kažem da sam zadovoljan što nismo konkurisali – kaže Pavlović za Danas.

Srbija 2018. nije imala ni jedan stadion koji zadovoljava uslove za igranje utakmica na velikim takmičenjima. U poslednje vreme u javnosti se govori o izgradnji nacionalnog stadiona, a za početak njegove izgradnje izdvojen je novac u budžet za sledeću godinu.

– Nacionalni stadion ne samo da neće moći da isplati svoju izgradnju, već ni troškove svog održavanje. Taj stadion će morati da ima neke subvencije da bi mogao da se održava. Da smo bogata država pa da možemo da zahvatimo novac skupljen od poreza pa i da razumem, ali ovo što se radi je bacanje para. Ostaćemo u dužničkom ropstvu. To se neće videti dok se stadion zida ili kad se završi jer će tada Vučić moći da se slika i da kaže:“Nekad je ovo bila ledina, a pogledajte kakav je to stadion“. U toj slici nedostaje dug kojim ste opteretili buduće naraštaje, jer takav objekat neče moći da vrati jedan evro kredita koji će biti podignut da bi se on izgradio. Sigurno je da nam treba sportska infrastruktura, ali ona koja bila dobro osmiščjena da privuče mlade će privući mlade da se bave sportom, i skloniti ih sa ulice, od alkohola, droga i igrica, ali ovi asnoslovno skupi stadioni nam nisu potrebni – smatra Pavlović

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Nebojša Leković smatra da je za dobijanje organizacije velikih takmičenja u fudbalu neophodno da država ima ima dobru političku zaleđinu.

– Znamo da su takmičenja dobijale zemlje koje su bile „podobne“ i pratile politiku velikih država. Fudbal je drugačiji u odnosu na druge sportove što se tiče sportske diplomatije, U UEFA imamo ljude koji su nam naklonjeni, ali poslednju reč imaju velike države i ako nisi u skladu sa njihovim zahtevima teško je da se možeš nadati da ćeš dobiti organizaciju Evropskog prvenstva, a kamo li Mundijala – kaže Leković

On dodaje da se i na pitanju primanja Kosova u FIFA i UEFA moglo videti kakav je trenutno status Srbije.

– Dodela organizacije velikih takmičenja nije samo sportsko pitanje. Recimo, bili smo svedoci kako je kako je UEFA pregazila svoj Statut prilikom primanja Kosova u tu organizaciju, jer tamo jasno piše da je za članstvo neophodna „stolica“ u Ujedinjenim nacijama. Tu se jasno vidi kako se naša država kotira i kakav joj je status.

I Leković napominje da Sarbija za organizaciju ovakvih takmičenja nema uslove i da joj nedostaje pre svega stadioni, a zatim prateća infrastruktura.

– U ovom trenutku nemamo ni jedan stadion koji ispunjava uslove. Napravili smo tri nova – u Leskovcu, Loznici i Zaječaru – ali na njima ne može da se igraju za velika takmičenja jer je neophodno da najbliži aerodrom bude udaljen od njih najviše 50 kilometara. Neophodni su hoteli, putevi i još puno toga. Može se reći da mi nemamo uslove ni za kandidaturu – kaže Leković za Danas.

"Nemamo ni jedan stadion koji ispunjava uslove": Šta se desilo s Vučićevim obećanjem da će Evropsko prvenstvo u fudbalu biti u Srbiji 2028. ili 2032. godine? 2
Nacionalni stadion. Foto: Screenshot/RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari