Nemoć koja pali alarm 1Entoni Klemons foto Turk Telekom

Loši vremenski uslovi, otežan put i dvanaestočasovno čekanje na aerodromu u Izmiru, tačnije svega nekih sedamnaest sati vremena provedenih u Ankari pred početak duela sa Turk Telekomom sigurno su uticali na svežinu košarkaša Partizana, ali ne mogu biti izgovor za jednu od najlošijih ovosezonskih partija crno-belih.

Porazom (85:71) izabranici Željka Obradovića dobrano su sebi zakomplikovali poziciju u borbi za prvo mesto Grupe A na kraju regularnog dela, a pojedinci su, verovatno, dodatno uverili trofejnog stručnjaka da ne poseduju kvalitet srazmeran ovosezonskim ambicijama kluba.

Želeo je Obradović da sa iskusnom startnom petorkom crno-beli nametnu svoj stil agresivne odbrane na perimetru i da u brzom ritmu na vreme obezbede rezultatsku prednost, međutim, od prvog minuta moglo se pretpostaviti da će u prestonici Turske Partizan imati problema sa znatno potentnijom ekipom, koja je izvršila i sijaset kadrovskih promena u odnosu na prvi ovosezonski duel u Beogradu.

Entoni Klemons, prekaljeni plejmejker, i vrlo snažni bek Džared Terel, kao i dolazak Henrika Redla na mesto šefa struke nemerljivo su oplemenili i taktički osvežili igru Turk Telekoma, koji je u Ankari ogolio brojne nedostatke u igri crno-belih.

Neverovatan je broj grešaka u odbrani koje su napravili, ponavljajući ih tokom svih 40 minuta. Bez gotovo ikakve agresivnosti na liniji dodavanja, odbrana na perimetru gotovo da nije ni postojala.

Klemons, pre svih, prelako je probijao prvu liniju; dovoljno iskusan, omogućavao je školski protok lopte, posle kojeg je jedan od sasvim solidnih šutera poslovično ostajao sam. Prošlosezonski košarkaš Igokee, za bekove Partizana delovao je kao Geri Pejton u najboljim danima.

Bez obzira na to ko je u rotaciji ostajao na njemu; načina na koji je udvajan ili zonski branjen, Amerikanac je sve taktičke postavke crno-belih rutinski rešavao. Strana pomoći gotovo da nije postojala; bez automatizma i agresije Kuruc, Ledej, Smailagić, a u „iks“ odbrani i Panter  konstantno su kasnili u rotaciji i time dopuštali igračima formata Terela, Džonsona, Pereza… da ili imaju rutinsku egzekuciju ili dodatnim protokom lopte saigrača ostave na ziceru.

Nije Obradović uspevao da taktički natera rivala na promenu ili korekciju koncepcije povremenim prelascima na zonski presing, jednostavno, ni igrači formata Avramovića nisu bili agresivni na perimetru (jedan od najboljih kradljivaca u Evrokupu). Iako se očekivalo da će Partizan preko Lesora i Koprivice, prevashodno, imati veliku dominaciju na niskom postu, dogodilo se da u tom aspektu Turk Telekom napravi balans mahom preko Džehuana Džonsona.

Jesu tvrdi obruči uticali na preciznost gostiju, kako sa distance, tako i slobodnih bacanja, međutim, svega pet ubačenih trojki, od koji je Mur dao tri, ponovo su upitnim postavili sposobnost, pre svega Kevina Pantera, da se napadački ponavlja iz utakmice u utakmicu.

Najplaćeniji košarkaš Partizana imao je u Ankari jednu od svojih večeri u crno-belom dresu u kojima nerezonski šutira, preterano improvizuje, čineći igru Partizana negledljivom. U napadačko sivilo uklopio se i Lesor. Uprkos tome što je sa aspekta snage i atleticizma u odnosu na čuvare izgledao kao Šekil O Nil, Francuz gotovo ništa od svoje centarske tehnike nije kapitalizovao.

Neretko se loše postavljao na niskom postu, bespotrebno ulazio u srce reketa, tražeći loptu u pozicijama u kojima je mogao da bude lako udvajan. Njegovih 4/16 sa penala, posebna je tema sastavljena od upitne mehanike šuta i problematične koncentracije.

Lesorov dolazak očigledno je uticao na Smailagića, koji je u Ankari ponovo odigrao krajnje slabu partiju. Negde od gostovanja Metropolitanu, momak iz Koteža napadački ne može da se „sastavi“. Pomeranjem na četvorku, čineći mahom tandem sa Koprivicom, čak i prelascima na nisko krilo u krajnje visokoj petorci, ostao je bez napadačkog protagonizma. Daleko manje napada iz pop-auta, šutira sa vrha reketa, deluje u tranziciji…

Partizan je u prestonici Turske, u pogledu realizacije, odigrao treću najneefikasniju utakmicu u sezoni i to bi trebalo da bude shvaćeno kao ozbiljno upozorenje pred naredno gostovanje Huventudu, koje bi moglo da bude od krucijalnog značaja u borbi za lidersko mesto u grupi.

Domaći igrači ponovo neprimetni

Kao i na nedavnom gostovanju Studentskom centru, domaći igrali, generalno, ponovo su imali premali uticaj na igru crno-belih. Osim Avramovića (10p) svi ostali, maltene su ostali bez ikakvog napadačkog učinka. Smailagić i Koprivica zbirno su ubacili šest poena, Zagorac je u tom aspektu ostao bez realizacije, Dangubića nije bilo u protokolu, dok Trifunović nije ni ulazio u igru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari