Neprimetni Filip Petrušev u porazu Filadelfije 1Foto: Starsport

Srpski centar imaće baš težak zadatak da se izbori za minutažu i ulogu u redovima Siksersa.

Pripremni period u NBA klubovima je u punom jeku. Početak sezone je za dve nedelje i ekipe se uigravaju tokom pripremnih utakmica na kojima i oni kojima je namenjena nešto manja uloga i minutaža (barem na startu takmičarske godine) žele da se nametnu stručnom štabu.

Takvog statusa je i Filip Petrušev, prošlosezonski košarkaš Crvene zvezde koji je tokom leta rešio da rizikuje i prihvati ponudu Filadelfije u formi dvosmernog ugovora težine svega 1,1 miliona dolara u bruto iznosu.

Iz finansijske perspektive, reprezentativac Srbije i osvajač srebrne medalje sa Mundobasketa mogao je da zaradi više da je kojim slučajem ostao u Crvenoj zvezdi, međutim želeo je da iskoristi šansu da pokuša da se izbori za status i ulogu u najkvalitetnijoj konkurenciji na svetu.

Filadelfija je, u međuvremenu, poprilično pojačala konkurenciju na petici dovođenjem Moa Bambe, odnosno produženjem ugovora sa Montrezelom Herelom.

Takođe, Pol Rid je ostao u ekipi u kojoj će status startnog centra i lidera ekipe Džoela Embida ostati netaknut.

U takvoj konstelaciji snaga na mestu centra jasno je da će pred Petruševim biti veoma složen zadatak. Moguće je da će Nik Nurs, novi šef struke, u pojedinim fazama mečeva igrati i sa dve petice, međutim, daleko je realnije da će se Srbin boriti za poziciju rezervne petice sa još trojicom saigrača – Ridom, Bambom i Herelom.

Pripremni mečevi pokazuju da je Petrušev trenutno tek treća opcija i to u odsustvu Embida.

Na poslednjem duela sa Boston Seltiksima (101:112) starter na mestu centra bio je Pol Rid (kao i od početka priprema) Bamba je odigrao nekih 15 minuta, dok Herel nije ni nastupio.

Petrušev je na parketu proveo nešto više od šest minuta tokom kojih je zabeležio dva poena uz dva skoka.

Postoji bojazan da bi veći deo sezone mogao da provede u Razvojnoj ligi koja je u svakom smislu potpuno drukčija od NBA lige i mnogo upitnija u kontekstu kvaliteta odbrane i poštovanja kolektivnih principa igre.

U olimpijskoj godini, za Petruševa je od nasušne važnosti da ima što bolju ulogu i status kako bi u formi dočekao početak priprema narednog leta za najveće sportsko takmičenje na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari