Nigerija sa penala do finala Afričkog kupa nacija, momenat iz finiša regularnog dela utakmice će se dugo prepričavati 1Foto: EPA-EFE/Gavin Barker

Fudbalska reprezentacija Nigerije plasirala se večeras u finale Afričkog kupa nacija, pošto je u polufinalu u Buakeu posle izvođenja jedanaesteraca pobedila Južnu Afriku 4:2, nakon što je posle regularnog dela i produžetaka bilo 1:1.

Nigerija je povela u 67. minutu golom koji je postigao Vilijam Trost-Ekong iz jedanaesterca, a zatim je njegov saigrač Viktor Osimen zatresao mrežu, u 85. minutu, ali je posle upotrebe VAR tehnologije gol poništen zbog ofsajda.

Izjednačio je Teboho Mokoena u 90. minutu iz jedanaesterca i izborio produžetke.

U produžecima nije bilo golova, pa je pobednik odlučen posle jedanaesteraca.

Golove za Nigeriju postigli su Terem Mofi, Kenet Omeruo, Vilijam Trost-Ekong i pobedonosni Keleči Iheanačo, dok je u trećoj seriji Ola Aina šutirao preko gola.

Strelci u ekipi Južne Afrike bili su Mihlali Majambela i Motobi Mvala. U prvoj seriji neprecizan je bio Teboho Mokoena, a Evidnes Makgopa promašio je penal u trećoj seriji.

Južna Afrika je utakmicu završila sa desetoricom, pošto je u 116. minutu Grant Kekana dobio crveni karton. Sudija je VAR tehnologijom proveravao da li je taj start bio za penal, ali je prekršaj načinjen van šesnaesterca.

U drugom polufinalu večeras igraju domaćin takmičenja Obala Slonovače i Kongo.

Finale je na programu u nedelju, a meč za treće mesto na programu je u subotu.

Ipak utakmicu je obeležio momenat iz 85. minuta kada je viđeno nešto potpuno nesvakidašnje na fudbalskim terenima širom planete.

Naime, Nigerija je razvila kontru iz koje je Viktor Osimen povisio rezultat na 2:0.

Otrčao je ka navijačima kako bi podelio radost, ali je glavni sudija dobio poziv iz VAR sobe da pogleda pomenutu akciju od samog začetka.

Amin Mohamed Omar je nakon pregledanog snimka ustanovio da je igrač Nigerije Jusuf na samom početku akcije zamahnuo nogom u svom kaznenom prostoru i promašio ceo fudbal, a pritom je „pokupio“ Persija Taua pa je na kraju potpuno opravdano poništio gol i svirao penal za Južnu Afriku.

Precizan sa „bele tačke“ bio je Teboho Mokoena i tako je Južna Afrika izjednačila na 1:1.

Potom se ušlo u produžetke, a tamo je Južna Afrika promašila zicer sa pobedu u plasman u finale.

Otišlo se na kraju na penale, gde je više sreće i znanja imala selekcija Nigerije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari