Nikola Jović kao novi Danilović 1Foto: Euroleague

Personifikacija Meginog uspeha i sistema koji u produkciji talentovanih igrača daje rezultate neminovno je Nikola Jokić.

Iako skoro svake godine uspeva da afirmiše neko novo ime, nakon centra Denvera, Mega bi ne samo evropsko, već i svetsko tržište mogla ponovo da protrese ukoliko Nikola Jović nastavi da igra na nivou koji je u juniorskoj konkurenciji nešto što se u srpskim okvirima nije videlo još od Predraga Danilovića.

U finalu kvalifikacionog turnira za završnicu Evrolige, Jović je skoro sam izrežirao veliki preokret Mege koja je nadoknadila minus 19 i u finišu savladala vršnjake iz Crvene zvezde (82:80).

Jović je samo u finalu ubacio 32 poena, imao je još 12 skokova i sedam asistencija, zasluženo je proglašen za MVP turnira potvrdivši reputaciju najperspektivnijeg srpskog igrača do 18 godina.

U odnosu na generaciju, Jović je sa 208 centimetara visine neko ko na spoljnim pozicijama dominira praktično od jedinice do četvorke.

I nije reč samo o pukim statističkim brojkama koje su zaista impozantne, već o načinu na koji Jović razume igru…

Atletski je i po NBA standardima: na pomenutih 208 centimetara ima duge noge (nalik Daniloviću), izuzetan raspon ruku i koordinaciju pokreta u stilu atletičara, pre svega onih koji se takmiče u skakanju uvis.

Sa loptom u rukama, u nekih desetak koraka pretrčava teren; krasi ga fina mehanika šuta, mekan izbačaj i sposobnost da bude opasan po koš i kada šutira iz trka.

U Megi ima mogućnost da često napada i leđima ka košu; usavršava leđnu tehniku na način da se otvara od koša i šutira van balansa.

Jović je atletski mnogo napredniji u odnosu na svoju generaciju čega su u Megi i te kako svesni. Upravo je to bio i jedan od razloga zbog kojih je ove sezone debitovao za prvi tim na završnici Kupa Radivoja Koraća, odnosno protiv Splita u ABA ligi.

Otac Nikole Jovića igrao je košarku u Engleskoj, pa je rođen u Lesteru, u Srbiju se preselio sa devet godina, a košarku je počeo da trenira tek sa 11.

Zanimljivo je to da je u Megu sa 15 godina došao iz Košarkaškog kluba Sava u kojem je, negde u isto vreme, stasavao i Luka Tarlać, koji je potom prešao u Partizan.

Te 2018. Mega je za trenera kadetske selekcije angažovala Dragoljuba Avramovića iz Partizana, baš kada je i Nikola Jović stigao u klub. Iako mnogi nisu bili sličnog razmišljanja, Avramović je od starta u Joviću video vrhunski potencijal, odmah ga je uvrstio među startere i bio spreman da po cenu rezultata isforsira svoju viziju afirmacije nekoga ko je danas sigurno najperspektivniji srpski košarkaš.

Iako je za „tri klase“ iznad svoje generacije, Jović je kvalifikacioni turnir u Železniku završio sa prosekom od 29,3 poena, 10,5 skokova ali i 4,5 asistencija.

Tripl-dabl mu nije tajna

Na 208 centimetara, momak rođen 9. juna 2003. ima 95 kilograma, u narednim godinama očekuje ga „nabacivanje“ mišićne mase, postepeno, s obzirom na to da je još uvek u fazi razvoja. Istovremeno, u odbrani je sasvim prosečan u igri jedan na jedan. Mora da popravi procente šuta za tri (samo 3/18 na završnom turniru).

Nikola Jović ne igra za seniore OKK Beograda kao pozajmljen igrač, već samo juniorsku ligu u kojoj je tekuće takmičarske godine imao neke zapanjujuće učinke. Dva puta je imao tripl-dabl: protiv kraljevačke Sloge – 31 poen, 17 skokova i 15 asistencija i Smedereva – 17 poena, 17 skokova i 12 asistencija. Prosečno u sezoni ostvaruje učinak od 25,8 poena, 11,9 skokova i 4,8 asistencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari