"Nisam nesrećan zbog Đokovićevog rekorda": Boris Beker između "dve vatre" 1EPA/JULIAN SMITH

Bivši trener najboljeg tenisera današnjice prokomentarisao najnovije dostignuće prvog reketa sveta.

Legendarni nemački teniser Boris Beker rekao je da nikada nije mislio da će rekord njegove sunarodnice Štefi Graf od 377 nedelja na prvom mestu svetske rang-liste biti oboren i da je dostignuće Novaka Đokovića od 378 nedelja u vrhu ATP liste „neverovatno“.

Đoković je u ponedeljak oborio rekord Graf po broju nedelja na prvom mestu svetske rang-liste u obe konkurencije. On je 2010. godine oborio rekord Švajcarca Rodžera Federera od 310 nedelja na čelu ATP liste.

„To je neverovatno dostignuće. Nikada nisam mislio da će taj rekord biti oboren. Kao Nemac želeo sam da Štefi Graf bude rekorderka, ali pošto sam blizak Novakov prijatelj, nisam toliko nesrećan zbog toga“, rekao je Beker za Jurosport.

Dugo se vodi debata o tome ko je najbolji teniser svih vremena, mnogi vrše procene prema broju grend slem titula, u čemu su Đoković i Španac Rafael Nadal izjednačeni sa po 22 trofeja.

„Novak je fantastičan momak i veliki šampion. Rekordi su tu da se ruše. Pre ili kasnije oni će biti srušeni, ali ovaj rekord je za knjige iz teniske istorije. I znate šta – i dalje se broji. Mislim da će Novak biti broj jedan još nekoliko nedelja pre nego mu neko skine krunu“, naveo je Beker.

Govoreći o Rolan Garosu, Beker smatra da je Nadal favorit na tom grend slem turniru, urpkos tome što ima problema sa povredom kuka.

Nadal ima nadimak „kralj šljake“, pošto je osvojio brojne trofeje na toj podlozi, uključujući rekordnih 14 na Rolan Garosu.

Prvi grend slem u sezoni osvojio je Đoković na Australijan openu u januaru.

„Mislim da Novak ne razmišlja o zlatnom slemu“, rekao je Beker upitan da li bi srpski teniser razmišljao o mogućnosti da osvoji i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

„Mislim da želi da osvoji 23 grend slem titule, što bi bio rekord. Sledeći grend slem je Rolan Garos gde je, po meni, favorit i dalje Rafael Nadal. Ali Novak je u naletu i videćemo šta će nam prirediti dva šampiona“, naveo je Beker.

U vrhu tenisa su već dve decenije Đoković, Nadal i Federer, koji je završio karijeru. Osvojili su ukupno 64 grend slem titula, a Beker je ocenio da ljudi neće razumeti koliki uticaj na tenis imaju trojica igrača sve dok se ne povuku Đoković i Nadal.

„Oni nisu samo sportske ikone, oni su ikone kulture. To prevazilazi i zemlje odakle dolaze – Srbiju, Španiju, Švajcarsku. Uticaj koji imaju na tenis je ogroman. Nadam se da će Novak i Rafa igrati još godinu ili dve i mi ćemo imati koristi iz toga“, rekao je Beker.

Đoković će danas igrati prvi meč od osvajanja trofeja u Melburnu, na turniru u Dubaiju, protiv Čeha Tomaša Mahača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari