Novajlije a čelni u Prvoj ligi 1

Ne pamte Šapčani da se njihova „Mačva“ našla na čelu Prve lige i to posle sedam kola.

Iako klub sa dugom tradicijom od 1919. godine, „Mačva“se može pohvaliti samo igrama 1931. godine u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, kada je i nazvana „Provincijski Urugvaj“, i 1952. godine kada je pobedila i „Zvezdu“ i „Partizan“, i to u Beogradu. Od tada uglavnom je tavorila je u Srpskoj i retko u Drugoj ligi. Za ovu sezonu izborila se za Prvu ligu i ostvarila šest pobeda i jedan remi, što dovoljno govori o ubedljivom nastupu. U nedelju su pobedili trećeplasirani tim BSK iz Borče sa 1:0, a u narednom kolu ih čeka derbi u Čelarevu, sa drugoplasiranom ekipom.

Tada će se više znati jesu li Šapčani dozreli za prvo mesto. Dobar poznavalac prilika u ovom klubu, novinar Srđan Prstojević, ističe da je ključ uspeha što se na čelu kluba nalazi poznati golman Ivica Kralj, koji može da dovede potrebne igrače i ima zavidan autoritet.

Tu je i trener Predrag Rogan, koji je ispekao zanat u Evropi. Dovedeni su kvalitetni igrači: Bojan Matić, Dejan Blagojević, Lazar Ivić, golman Mitar Pejović, koji uz igrače iz prethodne sezone: Filipa Pejovića, Igora Ristivojevića, Ivana Obrovca i druge čine dobro uigranu ekipu. Ono što ohrabruje je i povratak gledalaca jer dosadašnji prosek od hiljadu gledalaca daleko nadmašuje posetu od prošle sezone. Naravno, san je Superliga, ali za sada ne postoje uslovi za to. Nedostaju reflektori na stadionu ali i veća finansijska sredstva. Šabac je grad sporta pa su u najkvalitetnijoj ligi rukometaši „Metaloplastike“ i rukometašice „Medicinara“, Kajak klub „Zorka“ je okosnica reprezentacije, tu je i 17 klubova u borilačkim sportovima. Za sport se iz gradskog budžeta izdvaja oko stotinu miliona dinara, a najviše dobijaju rukometaši, oko 19 miliona dinara.

Međutim, ne treba sumnjati da će biti dovoljno novca ako „Mačva“ bude u prilici da uđe u Superligu. Primer su drugi gradovi kao Kruševac, Čačak, Jagodina i drugi koji su obezbedili sredstva za najkvalitetniju ligu. A Šabac, barem prema igračima koji su ponikli u ovom klubu: Melić, Grubješić, Jelikić, Đukić, Riznić i drugi, koji su igrali za reprezentaciju kao i najbolje klubove, zaslužuje da dobije superligaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari