Đoković je sada primoran da obara sopstvene rekorde: Šta treba srpskom teniseru da bi osmu godinu završio na prvom mestu? 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Najbolji svetski teniser, Novak Đoković uspeo je da po sedmi put u karijeri osvoji poslednji Masters u godini, Pariz.

Srpskom asu ovo je 40. Masters 1000 serije kao i 97. titula u karijeri, međutim ono još značajnije je to što se ovom pobedom našao nadomak dva nova rekorda.

Đoković je ovim trijumfom povećao prednost za 530 bodova u odnosu na prethodnu nedelju pa je sada na prvom mestu sa 11 445, dok je Alkaraz na drugom sa 8 455 poena.

Pred završni turnir u Torinu na papiru je jednostavan zadatak, a to je ostvariti jednu pobedu.

Posle titule u Parizu na Novaku je da jednom pobedom obezbedi sebi osmo „krunisanje“ za najboljeg na kraju godine ali i da pored svog imena zapiše 406. nedelja na prvom mestu.

Nezavisno od ishoda čitavog turnira, ukoliko Đoković upise jednu pobedu sigurno je da će 20. novembra ove godine početi istorijsku 400. nedelju na prvom mestu.

Kako sve do početka Australian Opena 2024. nema velikih turnira, najveći Adelejd 250, za Novaka je osigurana i 406. nedelja dok sve ostalo zavisi od prvog grend slema u godini. Proračuna oko Melburna ima mnogo, gotovo je sigurno da bi se Alkaraz eventualnom titulom vratio na prvo mesto i nastavio niz od 36 nedelja.

Međutim prema trenutnoj formi ali i istoriji desetostrukog osvajača Australije, jasno je da će Novak, verovatno do kraja svoje karijere, biti prvi favorit na tlu Okeanije.

Kako na vrhu gotovo svih važnih rekorda u tenisu stoji ime srpskog tenisera, Đoković je primoran da obara sopstvene rekorde. Prethodno pomenuta pobeda donela bi Novaku i osmu godinu koju bi završio na prvom mestu.

Kada je 2011. godine posle osvajanja tri grend slema u godini, istu završio na prvom mestu, a na vrhu video Federera i Samprasa sa šest odnosno sedam, nije moglo ni da se nasluti da će sada, 2023. godine Nole osmi put biti na toj poziciji.

Ista neverovatna priča može da prati i nedelje na prvom mestu, ko bi rekao 4. jula 2011. godine kada je započeo prvu ili 8. marta kada je prestigao Rodžera, da će najverovatnije uskoro imati gotovo 100 nedelja više u odnosu na prvog pratioca.

Do kraja godine je pored završnog turnira u Torinu ostao i Dejvis Kup koji Novak očigledno opet želi u svojoj kolekciji.

Autor je polaznik Danasove škole novinarstva.

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija. 

Đoković je sada primoran da obara sopstvene rekorde: Šta treba srpskom teniseru da bi osmu godinu završio na prvom mestu? 2
Foto: Promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari