"Da nisam iz Srbije, davno bih bio dignut u nebesa": Đoković nakon osvajanja Ju Es opena 1Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Novak Đoković kaže da ne želi on da bude taj koji će da govori o tome kakvo je njegovo mesto među sportskim velikanima tokom istorije.

Đoković je pobedio na kraju sa 6:3, 7:6 (7-5), 6:3 i osvojio svoju 24. grend slem titulu, a četvrtu na US openu.

Na pitanje da li se sada smatra jednim od najboljih sportista svih vremena, Novak je odgovorio:

„Ostavljam to vama i svima drugima, da li jesam ili nisam, da li zaslužujem da budem deo te diskusije. Činjenica jeste jedna – da nisam iz Srbije, pre mnogo godina bih bio dignut u nebesa u sportskom nivou, pogotovo u zapadnom svetu. No, dobro, to je deo mog životnog putovanja, ja sam zahvalan na tome što dolazim iz Srbije, to mi daje veru i nadu – zato je sve ovo što postižem još slađe i još više me ispunjava, a vi pišite ono što mislite“, ističe Đoković, a prenosi Sport Klub.

Na ATP listi Novak će biti prvi sa 11.795 bodova, a Alkaraz će biti drugi sa 8.535.

„Nije mi to cilj u poslednjih nekoliko godina, otkad sam srušio sve rekorde za najduži niz na prvom mestu. Nije mi cilj da sam stalno na toj poziciji, ali ako dođe kao posledica rezultata i stavim sebe u dobru poziciju, zašto da ne? Sada mi predstoji Dejvis kup, pa ću videti šta ću igrati ili ne. Dosta poena branim, a sa druge strane Karlos nema tu mnogo da brani. Videćemo, ali verujte mi, ovo mi je najbitnije, završio sam ove godine šta sam hteo, ako završim kao prvi, biće bonus. Cilj mi je najveći da idemo na titulu sa reprezentacijom i onda sam sezonu završio“, ističe Đoković.

Na ceremoniji dodele trofeja nosio je Novak „Mamba“ majicu sa brojem 24, u čast tragično preminulog Kobija Brajanta.

„Kobi je bio poznat po šampionskom mentalitetom, hrabrosti kada se lomilo, gde je prezimao odgoornost i bio vođa. To ga je svrstalo među najlegendarnije košarkaše svih vreme. Kada su preminuli on i njegova ćerka, to me je jako rastužilo, bili smo bliski, pokušavao sam da saberem misli i da se vratim na stare staze slave, da pronađem motivaciju sebi, sa njim sam dosta pričao o vizuelizaciji i metodama. koliku moć imamo da vodimo život kakav vodimo, iako dolazimo iz različitih sportova, on je bio neverovatan čovek. Zašto je ostavio takav trag, zašto se ja osećam tako prema njemu, zato što je bio izuzetan čovek, imao harizmu i karakter. Imao je mamba mentalitet, ali je bio ujedno ljubazan, radostan kao dete, mislim da nisam nikada upoznao nekog takvom. Možda Tom Brejdi. razmišljao sam pre par dana, hvala čoveku što je dizajnirao majicu, to je jedan omaž Kobiju, on i dalje živi u mojim mislima i mislima drugim“, kaže Đoković.

Goran Ivanišević rekao je da će Novak igrati do Olimpijskih igara 2028. godine.

„Interesantno je to u vezi sa OI, to mi je jedan cilj i nadam se do kraja karijere da će biti ostvaren. Svake četiri godine su, razmišljam, ako sad ne završavam karijeru, u Parizu su, ako ne završim, onda idemo do LA. Od mnogih faktora zavisi, mnogo od faktora u srcu i duši. Ako imam motivaciju da se probudim, pored toga što sam otac dvoje dece i činjenice da ih ostavljam na mesec i više dana, ako to ima smisla za mene i uži krug ljudi, onda ću nastaviti da igram. Podršku imam Koliko ću još igrati – ne znam“, zaključuje Novak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari