Žreb u Londonu odlučio je da Dejvis Kup reprezentacija Srbije igra protiv Slovačke u plej-ofu sa opstanak u Svetskoj grupi. Rival našeg tima bio je u grupi nosioca, pa će shodno tome biti i domaćin ovog duela. Mečevi će se igrati od 19. do 20. septembra, najverovatnije u Bratislavi, a pravo izbora podloge imaće upravo Slovaci.

Žreb u Londonu odlučio je da Dejvis Kup reprezentacija Srbije igra protiv Slovačke u plej-ofu sa opstanak u Svetskoj grupi. Rival našeg tima bio je u grupi nosioca, pa će shodno tome biti i domaćin ovog duela. Mečevi će se igrati od 19. do 20. septembra, najverovatnije u Bratislavi, a pravo izbora podloge imaće upravo Slovaci.
Uprkos tome što u svom timu nemaju nijednog igrača među TOP 100, protivnik Srbije se veoma dobro kotira na ITF rang listi. Slovačka je trenutno na osmoj poziciji, a ovo visoko mesto zavredila je sjajnim rezultatom iz 2005. godine – finale Dejvis Kupa.

Ana Ivanović donirala 15 škola u Srbiji

Srpska teniserka Ana Ivanović svojim donacijama omogućila je da se 15 škola u Srbiji uključi u Unicef program „Škola bez nasilja“, saopštila je beogradska kancelarija Unicef. Anini sportski uspesi nisu jedina pomoć Srbiji – prošlog septembra, postala je nacionalna ambasadorka Unicefa kako bi pomogla poboljšanju uslova u kojima žive deca.

– Ovde se ne radi samo o novcu. Ovde se radi o nastojanju da se reše problemi dece. Zbog toga vas pozivam da mislite na decu. Pitajte decu da li su srećna u školi. Hajde da, molim vas, učinimo sve što možemo da im pomognemo – rekla je ambasadorka Unicefa Ana Ivanović.

U poslednje dve godine, međutim, Slovaci nisu bili ni blizu reprize takvog uspeha. Prošle sezone u plej-ofu za ulazak u Svetsku grupu poraženi su od Koreje (3:2) , pa su takmičenje morali da nastave u Evro-afričkoj zoni. U ovoj sezoni Slovačka je u četvrtfinalu pobedila Gruziju (4:1) i sada im predstoji duel sa Švajcarskom u polufinalu. U ovom poslednjem duelu koji su odigrali Slovačku su predstavljali Lukaš Lacko (149. na ATP listi), Dominik Hrvbati (195), Mihal Mertinak (464) i Filip Polašek (580).

U Zagreb u najjačem sastavu

Selektor našeg Fed kup tima Dejan Vraneš prijavio je najjači sastav za predstojeći duel protiv Hrvatske, koji se igra u okviru plej-ofa za popunu Svetske B grupe. Dakle, uz Anu Ivanović (2. na WTA) i Jelenu Janković (5), Srbiju će predstavljati i Ana Jovanović (267) i Teodora Mirčić (274). Sastav je nepromenjen u odnosnu na onaj koji je početkom februara izborio meč za popunu Svetske B grupe na turniru u Budimpešti, gde su naše teniserke pobedile Poljsku, Rumuniju i Holandiju.

Sa druge strane, selektor Hrvatske Goran Prpić za meč sa Srbijom prijavio je Niku Ožegović (149), Jelenu Kostanić-Tošić (170), Anu Vrljić (242) i Sandu Mamić (471). Duel sa Hrvatskom igra se u Zagrebu, 26. i 27. april.

Selekotor Srbije Bogdan Obradović veoma je zadovoljan ishodom žreba u Londonu. Obradović tvrdi da je naš tim apsolutni favorit i da opstanak u Svetskoj grupi ne bi smeo da se dovodi u pitanje.

Parovi plej-ofa

Australija – Čile, Austrija – Velika Britanija, Belgija – Švajcarska, Hrvatska – Brazil, Izrael – Peru, Južna Koreja – Holandija, Rumunija – Indija i Slovačka – Srbija.

– Sigurno je da niko iz srpskog tima nije želeo da izvučemo Australiju, jer odmah posle US Opena sledi Dejvis kup. Da smo izvukli Australiju morali bismo direktno iz SAD da putujemo na drugi kraj sveta, a to bi bilo naporno za igrače i zbog vremenske zone i drugih faktora. Ovako posle Njujorka stižemo u Evropu, gde ćemo lagano početi sa pripremama za duel sa selekcijom Slovačke – rekao je Obradović i dodao:
– Žreb je sasvim zadovoljavajući, s obzirom na to kakve su sve mogle biti kombinacije, odnosno ko nam je sve mogao doći za protivnika u plej-ofu. Favoriti smo. Sada je važno da se dobro i ozbiljno pripremimo za ovaj meč i naravno očekujemo pobedu – izjavio je Bogdan Obradovic
Domaća Dejvis Kup reprezentacija igrala je protiv Slovačke 1996. godine. Tadašnja reprezentacija Jugoslavije ukrstila je rekete sa Slovacima u Budvi i pretrpela ubedljiv poraz – 1:4. Selektor tog tima bio je Radmilo Armenulić, a od današnjih reprezentativaca igao je samo Nenad Zimonjić.
Pobednici plej-of duela igraće dakle i sledeće sezone u Svetskoj grupi Dejvis kupa, dok će se poražene ekipe preseliti u regionalna takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari