Od bucka iz Sombora do najboljeg na svetu 1Foto: EPA-EFE/ SHAWN THEW

Istorija srpske košarke u noći između utorka i srede dobila je jedinstveno poglavlje koje će malo ko uopšte biti u prilici da ponovi.

Neponovljivi Nikola Jokić potukao je konkurenciju u izboru za MVP regularnog dela sezone NBA lige, tako da je od mogućih 100 dobio čak 91 glas.

Srbin je tako postao tek treći Evropljanin u istoriji NBA lige koji je dobio najvrednije individualno priznanje, posle Dirka Novickog i Janisa Adetokunba.

Gledano kroz prizmu neamerkianaca, samo su još Hakim Olajdžuvon i Stiv Neš imenovani za najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone.

U istorijskom kontekstu, Jokić je tek drugi košarkaš koji je postao MVP izabran u drugom krugu NBA drafta, ali u poređenju sa Vilisom Ridom i njegovim osmim „pikom“ 1964. kada je ligu činilo sedam klubova, pozicija 41 iz 2014. dostignuće srpskog asa čini daleko vrednijim.

Naravno, Jokić je prvi igrač u istoriji Denver Nagetsa sa priznanjem MVP regularnog dela.

Verovatno će još mnogo vode proteći Dunavom i konja istrčati stazama na kojima Nikola Jokić svakog leta uživa jezdeći hipodromskim drumovima u rodnom Somboru da bi se shvatilo i potpuno razumelo dostignuće, sada već sasvim jasno, najboljeg srpskog košarkaša svih vremena, koji je na NBA pozornicu stupio 2015. kao 24. Srbin u istoriji najkvalitetnije lige na svetu.

U eri kada su treneri u Americi uvereni da se do uspeha može doći i sa petoricom spoljnih igrača u startnoj postavi, činjenica da je jedan centar proglašen za MVP posebno je obradovala čuvenog Šakila O Nila, nekada gorostasnog centra Orlanda, Lejkersa, Majamija… i poslednje petice koja je dobila ovo vredno priznanje, pre više od dve decenije.

– Džoker, Šek ovde. Hvala ti! Zbog tebe se „veliki čovek“ vratio u igru. Vi ste prvi „veliki čovek“ koji je osvojio MVP titulu posle prilično dosta vremena. Zahvalan sam ti na tome i veoma te cenim. Kada si dolazio iz Srbije, da li si ikada rekao sebi – jednog dana ću postati MVP NBA lige? – u dahu je O Nil upitao Jokića.

Reprezentativac Srbije za priznanje je saznao na timskom sastanku za drugi meč polufinala Zapadne konferencije između Finiksa i Denvera i to tako što se usred skautiranja rivala na velikom ekranu pojavio Adam Silver, komesar NBA lige.

– Ne, da budem iskren. Nisam mislio ni da ću igrati u NBA ligi. Moj cilj, kada sam kod kuće igrao košarku, bila je Evroliga. To je bila najbliže veliko takmičenje mojoj zemlji. Mislio sam da mogu da igram u nekim velikim klubovima u Srbiji i onda nekako odskočim, međutim, kada me je Denver draftovao to je bila prilika da postanem NBA igrač. Mislim da sam dobro iskoristio tu šansu – skroman je i pomalo zbunjen bio Jokić u svom prvom javnom obraćanju nakon saznanja da je imenovan za MVP regularnog dela sezone.

Srbin je u najužoj konkurenciji dobio ubedljivo više glasova u odnosu na najbliže pratioce: Džoela Embida i Stefa Karija.

Počevši od 13. decembra 2017, Jokić nije propustio nijedan meč!

Uz Lebrona Džejmsa, igrač je sa ubedljivo najvećim uticajem na igru svog tima.

Ligaški deo takmičarske 2020/21 završio je na proseku od 26,4 poena, na 56,6 odsto iz igre i 38,8 za tri poena, zatim 10,8 skokova, 8,3 asistencije i 1,3 ukradene lopte i gotovo jednom blokadom!

Magija Jokićeve sezone ogleda se i u tome što je prvu fazu završio kao lider Nagetsa u prosečnom broju poena (26,4), skokova (10,8), asistencija (8,3) i ukradenih lopti (1,3), te u procentu šuta iz igre (56,6%).

Iako nema uticaja na ishod MVP trke, Jokić je sa briljantnim partijama nastavio i u doigravanju gde je na šest utakmica za prosečno 35,2 minuta imao 33 poena na 52,8 odsto iz igre i 42,9 odsto za tri poena, te 10,5 skokova i 4,5 asistencija!

U nepunih šest NBA sezona Jokić je postao trostruki uzastopni Ol star (2019-2021), po jednom član idealne (2019) i druge petorke (2020), a takođe je bio deo najbolje petorke rukija (2016).

– Ovde sam šest godina i gledao sam rast našeg programa, koji se naravno podudario sa rastom Nikole Jokića. U poslednje tri godine u Zapadnoj konferenciji Denver je imao 147 pobeda, najviše na Zapadu. Svega toga ne bi bilo da se Nikola nije razvijao i što je još bitnije, što su se pored njega razvijali svi ostali. Svi ste me više puta čuli kako govorim da je razlog zbog kojeg je Nikola veliki igrač taj što on učini da svi oko njega budu bolji. On je totalno nesebičan. Jedan od najpotcenjenijih superzvezda u skorijoj istoriji. Rekao sam mu i pri saznanju da je MVP, da ga volim i da sam zaista srećan ne samo što sam mu trener, nego zato što sa njim im poseban odnos u kome uživam – naglasio je Majk Meloun, šef struke Denvera i neko ko je zbog Jokića više puta dolazio u Srbiju, spavao u Somboru i imao privilegiju da jaše konje najboljeg srpskog košarkaša.

Samo od ugovora preko 400 miliona dolara

Fantastični srpski košarkaš će zahvaljujući fenomenalnom učinku u proteklom periodu, već na leto 2022. godine biti u prilici da potpiše takozvani „super max“ ugovor (maksimalan ugovor u NBA ligi) sa Denverom, zbog kojeg će postati najplaćeniji igrač u istoriji NBA lige i svetske košarke. Na osnovu projektovanog rasta, počevši od 2023. godine, kada mu ističe aktuelni ugovor sa Nagetsima, pa sve do 2028. godine, srpski as će biti u prilici da inkasira 241.000.000 dolara i tako nadmašiti trenutno najplaćenijeg igrača Janisa Adetokunba, koji dostiže cifru od 228.200.000 dolara za pet godina ugovora. Jokić će nakon potpisivanja tog ugovora preći ukupnu cifru od 400.000.000 dolara zarade tokom karijere u NBA ligi, pošto će do isteka aktuelnog ugovora (leto 2023. godine) bez ostvarenih bonusa inkasirati 151.051.929 dolara. Kada mu na račun budu legli i bonusi, a oni iznose oko 500.000 dolara po svakoj rundi plej-ofa, biće probijena i ta magična cifra od 400.000.000.

Srbi MVP NBA i Evrolige

Prvi put u istoriji košarke, MVP titule u dva najjača klupska takmičenja na planeti NBA ligi i Evroligi pripale su košarkašima iz iste države. Nikola Jokić u NBA, a Vasilije Micić u Evroligi, opčinili su klupsku košarkašku javnost takmičarske 2020/21 i sve ljubitelje basketare u Srbiji učinili veoma ponosnim. Micić je sa Efesom osvojio sve što se moglo osvojiti. Na kraju ne samo da je bio MVP lige, nego je bio najbolji i onda kada se odlučivalo o tituli i postao MVP Fajnal-fora u Kelnu.

Van Gandi: On menja ovu igru

Sten van Gandi, aktuelni trener Nju Orleansa i neko ko je vrlo cenjen u NBA krugovima, veoma je ilustrativno opisao dodavačke sposobnosti Nikole Jokića po kojima je tako prepoznatljiv.

„Nebo mu je granica. Savršeno se uklopio u način na koji se igra menja. Može da igra na niskom postu, što je tradicionalna igra za poziciju centra, može da izađe i spolja, da šutira za tri. On je najbolji asistent među centrima koje imamo u NBA ligi, među najboljima posle još jednog Srbina Vlada Divca. On menja igru i sve igrače Denvera čini boljim, daje im mnogo prostora zbog svojih kvaliteta, mogućnosti da dodaje i šutira.“

Popović: Reinkarnacija Lerija Birda

Greg Popović, uz Fila Džeksona verovatno najbolji i najuspešniji trener u istoriji NBA lige (petostruki šampion) u opisu kvaliteta Nikole Jokića, uporedio je srpskog asa sa čuvenim Lerijem Birdom, jednim od najkvalitetnijih košarkaša svih vremena i čuvenim asom Boston Seltiksa.

„Nikola Jokić je reinkarnacija Lerija Birda. Radi sve. Fantastičan je. Izlazi spolja i pogađa trojke, uvek je prisutan na skoku. On bi trebalo da bude vladar NBA lige, ne možete da mu uzmete loptu. On je Mozes Meloun. Jedva da se odvoji od zemlje kada skoči, pljesne loptu dva-tri puta i završi u njegovim rukama ili je vrati u obruč. To nije sreća. On to radi stalno. Sjajan je na skoku, najbolji dodavač među centrima. Poseban igrač.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari