Od Černomoreca i Kairata do četvorke protiv Monaka: Najveći evropski debakli Crvene zvezde 1Foto: Starsport

Poraz Crvene zvezde od Monaka (1:4) u poslednjem kolu grupne faze Lige Evrope sigurno će ostati upamćen kod svakog navijača crveno-belih. Ali, istorija pokazuje da je bilo i težih poraza.

Za fudbalski klub Černomorec su mnogi tek saznali nakon što je uspeo da izbaci Crvenu zvezdu 2013. godine u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Naizgled naivan ukrajinski protivnik odneo je pobedu u Odesi rezultatom 3:1.

Navijači su očekivali prolaz dalje, ali ceo stadion je zaćutao kada je u Beogradu Miloš Ninković promašio penal i tako svoj tim lišio prolaska u dalju fazu. Konačan rezultat na „Marakani“ je bio 0:0.

Dve godine kasnije nova katastrofa beogradskog tima, sada u režiji kazahstanskog Kairata. Uspeli su igrači Kairata da nadigraju ekipu Miodraga Božovića u Beogradu (0:2), ali i u Astani (2:1). Čak ni crveni karton koji je dobio Savo Pavićević na meču na „Marakani“ ne može biti opravdanje za Zvezdu koja je bila izraziti favorit.

Ono što smo na programu imali prilike da vidimo 2018. godine u grupnoj fazi Lige šampiona je donekle bilo i očekivano. Nije bilo realno da Crvena zvezda uđe u koštac i nadigra višestruko skuplji Pariz Sen Žermen. Na stadionu Rajko Mitić rezultat je bio 1:4, a na pariskom Parku prinčeva 6:1.

Šampiona Srbije je 2020. godine „sreća pogledala“ jer je u žrebu za treće kolo kvalifikacija za Ligu Šampiona izvukao kiparsku Omoniju. Bolje maltene da nije moglo. Međutim, tradicija da srpski klubovi sve prokockaju se nastavila. Penal serija je odlučila pobednika, a na zaprepašćenje svih, to je bila Omonija. Kasnije, ispavši u niži rang takmičenja, Zvezda je uspela da prođe grupnu fazu Lige Evrope.

Dolazimo do ovogodišnje grupne faze Lige Evrope gde su u poslednjom kolu crveno-beli izgubili od Monaka u gostima rezultatom 4:1. Zvezda je bila bez energije i izgledala razjedinjeno, te se zbog toga i oprostila porazom od ovogodišnjeg evropskog takmičenja.

Od Černomoreca i Kairata do četvorke protiv Monaka: Najveći evropski debakli Crvene zvezde 2
Foto: Starsport

Poredeći ekipu iz 2018. koja je pobedila kasnijeg evropskog šampiona Liverpul, i izborila remi sa Napolijem kod kuće, današnji tim Crvene zvezde bi morao da pokaže mnogo više. Ako ne protiv Monaka, onda barem protiv Ferencvaroša i Trabzona.

Pojačanja su dolazila, neka brzo i odlazila. Nešto više od sedam miliona evra je tim iz Ljutice Bogdana potrošio za pojačanja ove sezone. Svakako da toliki novac nije bio potreban za borbu za titulu u domaćem šampionatu, a u Evropi su rezultati izostali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari