"'Tim veka', a ne zna se ko šta igra, mučno ga je bilo gledati": Milorad Kosanović o završenoj sezoni Crvene zvezde u Ligi Evrope 1Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Nekadašnji trener najtrofejnijeg srpskog kluba razočaran igrama crveno-belih na međunarodnoj sceni ovog leta i jeseni.

Crvenoj zvezdi bila je potrebna pobeda nad Monakom da bi u zadnji čas izborila proleće u fudbalskoj Ligi Evrope ili Ligi konferencije, ali je šampion Srbije pretrpeo težak poraz na francuskoj rivijeri (4:1), ostao fenjeraš H grupe LE i sišao sa međunarodne scene. Sezonu nakon istorijskog igranja osmine finala LE.

„Kako je odmicala Liga Evrope tako je bilo sve mučnije gledati Zvezdu. Ova utakmica je samo pečatirala taj tužan utisak. Ne mislim na broj primljenih golova, jer takve utakmice dođu i prođu, već na partiju viđenu u Monaku. Pobeda protiv Ferencvaroša u Beogradu bila je samo prolazni bljesak, pošto stvari ni pre ni posle toga nisu bile dobre“, kaže za Danas poznati fudbalski trener u penziji Milorad Kosanović.

Bivši strateg kluba sa „Rajka Mitića“, Vojvodine, čačanskog Borca, Novog Pazara, Napretka, niškog Radničkog… uočio je mnogo problema u igri osvajača pet poslednjih Superliga Srbije.

„Nadugačko bih mogao pričati, ali ne verujem da bi stručna terminologija bila zanimljiva i razumljiva vašim čitaocima. Zato ću se zadržati na najbitnijim i najočiglednijim stvarima. Ne znam za druge, ali meni je najviše smetalo što se nije videlo šta Zvezda hoće i kako to misli da izvede.

Letos su o ovom timu pričali kao najboljem u 21. veku, čak poslednjih 30 godina (izjava Zvezdinog generalnog direktora Zvezdana Terzića, prim. aut), a imamo ekipu u kojoj se ne zna ko šta igra! Kakve su to pozicije Kataija i Ivanića? Zašto su pre pola godine – godinu igrali jako dobro, a sada daleko ispod svog nivoa?

U čemu je problem? Zbog čega je Zvezda toliko taktički inferiorna u odnosu na evropske rivale? Zašto tolike izmene na utakmicama, pa još pogrešne? I kod Stankovića je bilo problema, ali ovo sada kod Milojevića je potpuni haos! Isto važi za fizičku spremnost, Zvezda je bila najslabija u duelima i trkanju u grupi“, konstatuje naš sagovornik.

Strateg slovenačke Olimpije, više klubova iz Kine i reprezentacije Malte, u svojim mlađim danima, postavlja pitanja ali i odgovara na njih.

„Godinama pričam o pogrešnom i nestručnom radu u srpskim klubovima. Tako ni u Zvezdi nikako da shvate da, kada već ne mogu finansijski da pariraju bogatijoj evropskoj konkurenciji prilikom dovođenja fudbalera iz Afrike i Južne Amerike, moraju da se drže kvaliteta sa domaćeg tržišta. Srbija je uvek imala i imaće talentovane igrače, ali oni se sve manje prave, Više se bavimo trgovinom nego proizvodnjom!

Međutim, to je druga, stara i duga priča, ne bih da je širim. Isto se odnosi i na trenere, mislim na problematiku njihovog školovanja i licenciranja. U Zvezdinom slučaju, ne možeš sa početnicima u Ligu šampiona.  Dakle, kada se sve sabere i oduzme, naš šampion je ove sezone u Evropi prošao onako kako je zaslužio. Nažalost“, zaključuje Milorad Kosanović.

 

ZVEZDIN EVROPSKI UČINAK U SEZONI 2022/2023

* kvalifikacije za Ligu šampiona

Crvena zvezda – Pjunik 5:0

Pjunik – Crvena zvezda 0:2

Makabi Haifa – Crvena zvezda 3:2

Crvena zvezda – Makabi Haifa 2:2

* grupna faza Lige Evrope

Crvena zvezda – Monako 0:1

Trabzon – Crvena zvezda 2:1

Crvena zvezda – Ferencvaroš 4:1

Ferencvaroš – Crvena zvezda 2:1

Crvena zvezda – Trabzon 2:1

Monako – Crvena zvezda 4:1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari