Od potopa do vrha 1Foto: BETA/ AP PHOTO MATT YORK

Dobro su zapamtili studenti-košarkaši Virdžinije prošlu takmičarsku godinu; kao prvi nosioci doživeli su kolaps već na startu od najvećeg autsajdera UMBC, što je bio presedan nad presedanima otkad je formirana američka „NCAA“ liga.

Mogli su učenici Tonija Beneta na putu ka ovosezonskom Fajnal-foru u Mineapolisu da kapituliraju na poslednjem stepeniku; Perdu je imao kapitalnu prednost na par sekundi, a onda je centar Dijakite košem uz zvuk sirene produžio meč na dodatnih pet minuta u kojima su Kavalirsi rezervisali kartu za završni turnir. Ni protiv Mičigen Stejta u polufinalu nije bilo ništa manje dramatično, a teško je bilo očekivati da će finalni okršaj sa Teksas Tekom proteći bez epske završnice. Istorijski: debitanti na Fajnal-foru, koji logično nikada nisu osvajali titulu, doveli su meč do usijanja u dodatnih pet minuta, koja su na kraju pripala Virdžiniji 85:77 (68:68).

Iako je tokom sezone slovio za prospekt u Top 10 na narednom draftu, Diandre Hanter odigrao je krajnje prosečno na Martovskom ludilu, ali se zajedno sa odličnim DŽeromom iskupio na 12 sekundi pre kraja meča. Na svojoj trećoj godini studija na Virdžiniji, DŽerom je tokom Martovskog ludila pokazao da je spreman za veća iskušenja (možda i NBA).

Predvodio je Kavalirse tokom turnira, pogađao brojne teške i važne šuteve, a u pomenutoj sekvenci sjajno je probio do obruča, a zatim povratnim pasom pronašao usamljenog Hantera u desnom ćošku. Možda i jedini u Kavalirsima građen po NBA standardima, Hanter je pogodio za produžetak u kome je na dva minuta do kraja trojkom praktično odbio poslednji atak rivala (75:73). Duel je završio sa rekordnih 27 poena i devet skokova, a defanzivno je imao veliku pomoć od Mamadua Dijakitea, centra rodom iz Gvineje, koji je tokom turnira sjajno čuvao obruč i samo finale završio sa dve blokade, od kojih je ključna bila nad Kalverom odmah posle trojke Hantera u produžetku.

Oproštaj sa peharom

Čak četvorica igrača iz startne petorke Virdžinije pripadaju istoj generaciji studenata rođenih 1997. Kajl Gaj, vrsni šuter koji je sa 24 poena u finalu proglašen MVP završnog turnira, Taj DŽerom, Mamadu Dijakite deo su programa od 2016. godine, dok je Diandre Hanter stigao godinu dana kasnije. Hanter će gotovo sigurno biti izabran u prvoj rundi drafta krajem juna, dok će i preostala trojica koledž karijeru zameniti profesionalnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari