Britanac Luis Hamilton pobedio je na Velikoj nagradi Kine, ali odluka o novom šampionu Formule 1 pašće na stazi Interlagos u Brazilu kroz dve nedelje, jer je Felipe Masa prošao kao drugi kroz cilj i tako ostao u trci za trofej, sa zaostatkom od sedam poena u odnosu na vodećeg Hamiltona.

Uoči odlučujuće trke Hamilton, dakle, ima prednost, ali sa druge strane Masi će svakako značiti to što će voziti pred domaćom publikom. Ukoliko ipak vozačMeklarena uspe da se popne na šampionski tron, postaće najmlađi pobednik „najbržeg cirkusa“, odnosno prvi Britanac posle Dejmona Hila i 1996. godine koji će podići pehar. Hamiltonu je inače uoči trke u Šangaju bilo potrebno da pobedi, ali da Masa bude plasiran ispod četvrtog mesta, kako bi i teoretski stigao do trofeja. Veliki rivali su osim po šampionskim šansama sada izjednačeni i po broju pobeda, obojica imaju po pet trijumfa.

Mladi Britanac je u Kini startovao sa pol pozicije i celu trku je suvereno odvezao. Sedam krugova pred kraj Masa je pretekao Raikonena i izbio na drugo mesto. Očigledna je bila namera tima Ferari da se pred poslednju i odlučujuću trku u Brazilu smanji razlika između Hamiltona i Mase koja iznosi sedam poena. Treće mesto u Kini pripalo je još uvek aktuelnom šampionu Kimiju Raikonenu, dok je četvrti kroz cilj prošao Fernando Alonso, uzdanica Renoa.

– Bilo je teško voziti pod pritiskom, ali posle odličnog manevra na startu i uspešno odrađenog posla u prvoj krivini, znao sam da samo treba da budem smiren i da ne forsiram mnogo. Bio sam isključivo koncentrisan na svoju vožnju, jer sam znao koliko mi je važno da pobedim. Tokom celog vikenda, sreća je bila na našoj strani, a veliku zahvalnost dugujem ekipi, koja je odradila fenomenalan posao – izjavio je Hamilton posle pobede.

Bodove u Kini osvojio je i duet BMW Zaubera Nik Hajdfeld i Robert Kubica, Tojotin pulen Timo Glok stigao je do dva poena, dok je jedan bod zaradio Nelson Pike, junior iz ekipe Renoa. Poljak Kubica je sa samo tri osvojena poena izgubio sve šanse da se umeša u borbu za vrh, iako je dve trke pre kraja bio teoretski u igri. On sada ima 19 poena manje od Hamiltona, odnosno 12 manje od drugoplasiranog Mase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari