Iako je u prvoj nedelji Australian Opena neprestano kuburila sa povredama i uglavnom teško izlazila na kraj sa protivnicama, Jelena Janković je ipak istrajala i biće deo završnog i ujedno najinteresantnijeg dela turnira u Melburnu. Srpska teniserka pobedila je u nedelju domaću igračicu Kejsi Delakva – 2:0 (7:6, 6:1), stigla nikada dalje na Otvorenom prvenstvu Australije – četvrtfinala, u kojem će je čekati braniteljka titule Serena Vilijams.

Iako je u prvoj nedelji Australian Opena neprestano kuburila sa povredama i uglavnom teško izlazila na kraj sa protivnicama, Jelena Janković je ipak istrajala i biće deo završnog i ujedno najinteresantnijeg dela turnira u Melburnu. Srpska teniserka pobedila je u nedelju domaću igračicu Kejsi Delakva – 2:0 (7:6, 6:1), stigla nikada dalje na Otvorenom prvenstvu Australije – četvrtfinala, u kojem će je čekati braniteljka titule Serena Vilijams.
Iako je vodila sa 5:2 u prvom setu duela protiv Delakve, imala dva brejka prednosti, četvrta teniserka na WTA listi dozvolila je vršnjakinji iz Australije da izjednači na 5:5. Neizvesnost je još potrajala – rivalke su upisale po još jedan brejk, tako da je prvi set ušao u „taj-brejk“ u kojem je Jankovićeva bila bolja – 7:3.

Zimonjić i Nestor u četvrtfinalu

Drugi nosioci u konkurenciji muških dublova plasirali su se u četvrtfinale Australian Opena. Nenad Zimonjić i Danijel Nestor nadigrali su u nedelju rano ujutru nemačko-holandsku kombinaciju Kas-Fasen – 2:0 (6:4, 6:4). U četvrtfinalu, drugi nosioci srešće se sa sedmim – Francuzima Klemonom i Lodrom.

Naš najbolji dubl igrač u nedelju je ostvario još jednu pobedu. U miksu sa Kineskinjom Tjantjan Sun bio je bolji od Vanje King iz SAD i Kevina Uljeta iz Zimbabvea – 2:0 (6:1, 6:3). Srpsko-kineska kombinacija u drugom kolu igraće protiv Lize Huber iz SAD i Džejmijem Mareja iz Velike Britanije.

Pobedu je u nedelju, u prvom kolu turnira za juniorke ostvarila i Bojana Jovanovska, koja je postavljena za petog nosioca na Australian Openu. Ona je lako savladala Indijku Janaki Gunuganti – 2:0 (6:1, 6:3).

Sa mnogo nepotrebne nervoze koju su izazvala dobacivanja iz publike, naše teniserka ušla je u drugi set. Delovala je poptuno dekoncentrisano i nesigurno prilikom odluke da zatraži „čelendž“. Ipak, Jankovićeva je uspela da se konsoliduje i povrati mir. Počela je bolje da servira, pravila je malo grešaka i na kraju lagano pobedila. Jelena Janković ostvarila je odličan procenat prvog servisa, sa druge strane Australijanka je imala više vinera (24:15), ali i mnogo više neiznuđenih grešaka (37:26).

Kraj za Davidenka i Gaskea

Prvi mečevi osmine finala u Melburnu u muškom singlu doneli su i prva veća iznenađenja. Žo-Vilfred Conga izbacio je sunarodnika, Francuza Rišara Gaskea- 3:1 (6:2, 6:7, 7:6, 6:3). Bolje rangiranog zemljaka od sebe, zaustavio je i (14) Mihail Južnji, koji je malo je reći nadigrao i četvrtog nosioca Nikolaja Davidenka – 3:0 (7:6, 6:3, 6:1).

– Pre početka turnira sam bila povređena, tako da sam vrlo srećna što sam i došla do četvrtfinala. Iskreno, bila sam vrlo nervozna. Veoma je teško igrati protiv domaćeg takmičara, jer je publika bila protiv mene. Kejsi je igrala veoma dobro – rekla je Jankovićeva po završetku duela sa domaćom takmičarkom Kejsi Delakvom.

Tipsarević svetska sportska vest dana

Vodeći svetski mediji sa velikom pažnjom ispratili su duel Tipsarevića i Federera. „Rodžer video veštice“, naslov je u italijanskoj „Gazeti“, a britanski „Bi-Bi-Si“ meč je nazvao „epskom bitkom“. Agencije Asošijeted pres i Frans pres ocenile su da je Tipsarević odigrao meč života. Sportska štampa u Španiji i Francuskoj ističe da Federer nikad nije bio bliži porazu na nekom Gren slem turniru. „Federer na korak od poraza“ piše tiražna „Marka“, a „El mundo deportivo“ meč karakteriše kao „agoniju najboljeg tenisera sveta“.

Renomirani franscuski sportski dnevnik „Lekip“ plasiro je naslov „Na pragu pakla“.

Nervozna igra mogla je da prođe bez posledica protiv 78. svetske teniserka, ali teško da tako može da bude i u duelu sa Serenom Vilijams koja je u osimini finala bila uspešnija od Čehinje Nikol Vaidišove -2:0 (6:3, 6:4).
– Zdravstveni problemi ne umanjuju mi očekivanja. Znam da mogu da igram bolje… Nadam se da ću uspeti da nateram Serenu da trči i da će nju boleti. Svesna sam da ću morati da igram na mnogo višem nivou, da ću morati da budem preciznija, da dobro serviram. Dva puta sam je već pobedila i znam šta treba da radim. Neće, ipak, biti lako. Serena je veoma snažna devojka, dva puta snažnija i veća od mene. Nekada pomislim da će me oduvati sa terena – izjavila je uz osmeh Jelena Janković.
Sve teniserke sastale su se u Melburnu i prošle godine, kada je Amerikanka slavila u osmini finala. Jankovićeva i Vilijmsova odigrale su četiri meča i rezultat je trenutno izjednačen – 2:2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari