Oproštaj Dušana Dude Ivkovića uz "My way" 1Foto: Starsport

Na parketu atinske dvorane „Mira i prijateljstva”, jedan od najvećih evropskih trenera svih vremena Dušan Ivković večeras je poslednji put sedeo na klupi jednog tima.

Tofejni strateg, član „FIBA Kuće slavnih“, vodio je ekipu „Dušanove zvezde“, sastavljenu od aktivnih igrača sa kojima je u poslednjih nekoliko godina radio, u humanitarnom meču protiv njegovog bivšeg kluba Olimpijakosa, sa kojim se dva puta peo na krov Evrope. U Ivkovićevom timu našli su se i aktuelni reprezentativci Bogdan Bogdanović, Vasilije Micić i Boban Marjanović, kao i bivši članovi nacionalnog tima Srbije Stefan Marković i Marko Kešelj.

Publika u hali je velikim aplauzom pozdravila legendarnog Dudu kada je izašao na teren. Stao je na centar, a vrlo brzo su mu se pridružili Panajotis Fasulas i Vasilis Spanulis koji su na teren izneli dva najveća klupska trofeja koje je Ivković osvojio pehare Evrolige koje je 1997. i 2012.

Nakon toga mu je predsednik Evrolige Djordji Bertomeu uručio priznanje „Legenda Evrolige“. Ivković je tako postao prvi trener koji je dobio tu nagradu.

Oproštaj Dušana Dude Ivkovića uz "My way" 2

Utakmica se završila 28 sekundi pre kraja, što je broj trofeja koje je Dušan Ivković osvojio u karijeri. Na kraju, pobedile su Dudine zvezde sa 111:103.

„Dragi prijatelji, želim da vam zahvalim što ste došli i na svemu što sve uradili za mene. Bez vas ništa ne bi bilo moguće“, rekao je Ivković posle utakmice. Na poziv Ivkovića večears je u publici bio i Novak Đoković.

Ivković je sa loptom u ruci napustio teren uz pesmu Frenka Sinatre „My way“.

Odluku o povlačenju iz trenerskih voda Ivković, koji je u prebogatoj riznici ima bukvalno sve trofeje, doneo je pre nekoliko meseci…

– Sada mi se ukazala prilika da grčkoj i našoj deci na ovaj način uzvratim, da na ovom meču okupimo što više ljudi… Da se pokaže taj veliki duh prijateljstva i da se sakupe određena sredstva za dečije osmehe. To je ono želim i što je cilj cele ove predstave… – objasnio je legendarni trener.

Tokom briljantne trenerske karijere Dušan Ivković je, pored brojnih klupskih trofeja, sa državnim timom osvojio zlato na Svetskom prvenstvu 1990, tri zlata na evropskim prvenstvima 1989, 1991. i 1995, uz po jedno evropsko (2009) i olimpijsko (1988) srebro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari