Oscilacije i dalje rak rana crveno-belih 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Na dve utakmice pre kraja ligaškog dela, pobedom u Podgorici košarkaši Crvene zvezde potvrdili su lidersko mesto pred početak plej-ofa (76:80). Osmi put u klupskoj istoriji, crveno-beli su ligaški deo regionalnog takmičenja završili na prvom mestu što je rekord Jadranske lige, a posle septembra 2018. trijumfalno se vratili sa terena Budućnosti.

Crveno-beli će relaksiranije dočekati mečeve sa Borcem u Čačku (20. april) odnosno Igokeom u nekadašnjem Pioniru (23. april), međutim trener Radonjić verovatno na tim utakmicama neće previše rotirati svestan da će to biti poslednjih takmičarski mečevi njegovih pulena sve do 18. maja.

Naime, crveno-beli, zajedno sa večitim rivalom neće imati obaveze u prvoj rundi plej-ofa ABA lige, s obzirom na to da su ligaški deo završili na prve dve pozicije. Zvezda će pomno pratiti razvoj događaja u serijalu na dve dobijene između Cedevita Olimpije i Igokee, a Partizan ishod duela Budućnosti i FMP.

Nažalost, ni rezultatski nevažan susret u Podgorici nije prošao bez političke konotacije i direktnih provokacija na račun Crvene zvezde i predsednika kluba Nebojše Čovića. Čak je i razvijen transparent pogrdne sadržine sa karikaturama Čovića, Dejana Radonjića i Nikole Ivanovića.

Niko se iz Budućnosti nije izvinio crveno-belima što pojačava uverenje da su prećutno odobrili ovakav vid primitivizma i time dodatno poradili na antagonizmu između klubova koji postoji već par godina. Nije trener Radonjić posle utakmice želeo da polemiše i daje na značaju porukama od strane navijaća Budućnosti, ali je bio pogođen činjenicom da je izvređan u svom rodnom gradu od strane ljudi koje je usrećivao dok je vodio Budućnost.

Igrački, Zvezda je iskoristila činjenicu da je Budućnost nastupila bez nekolicine važnih igrača: Rid, Micov, Atić, Šehović, odnosno da je trener Džikić u rotaciji imao samo devet opcija. Naročito tanki Podgoričani su bili u centarskoj liniji, zbog čega je neretko srpski stručnjak koristio nisku petorku sa Jagodić-Kuridžom kao najdominantnijim igračem na niskom postu.

Radonjić se vešto prilagodio na taktički manevar kolege; Mitrović je bio vodeća opcija na pet, ali je i Davidovac ponovo pokazao svoje veštine na centru u formaciji bez klasične petice. U prvom poluvremenu, Zvezda je pokazala koliko defanzivno može biti čvrsta ekipa (rivala do sedmog minuta držala na svega sedam poena, samo 12 u uvodnoj četvrtini) i da joj kreacije ne nedostaje (14 asistencija do treće deonice), međutim, nešto nalik evroligaškim mečevima, ponovo je periodično bivala u minus fazi koja se odražavala na naglo i neshvatljivo gubljenje stečene prednosti.

Najmanje u tri navrata, Zvezda je prelako gubila zalihe od nekih desetak poena, svaki put kad je trebalo da rivala nokautira. Početkom treće deonice, za nepunih pet minuta ispustila je deset poena prednosti; pred kraj iste deonice šest, a za samo minut i po u četvrtoj na 3:42 pet razlike (71:71). Na 2:16 Zvezda je ponovo imala pet razlike (71:76) i umesto da defanzivno razuveri rivala u svaki mogući preokret, Budućnost je u vezanim posedima opet najavila dramu.

U predstojećih mesec dana do najvažnije faze sezone, u Zvezdi bi trebalo da prionu na razotkrivanje svih uzroka koji dovode do tako naglih amplituda u igri. Crveno-beli imaju previše iskusan sastav da bi na momente izgledali kao raštimovan orkestar. Većina je u najboljim igračkim godinama, kvalitativno na evroligaškom nivou od 14 pobeda na 34 ovosezonske utakmice, što je drugi najbolji učinak srpskog velikana u najelitnijem rangu.

Radonjić: Napravili smo dosta dobrog u Budućnosti

Pokušao je Dejan Radonjić posle meča u Podgorici da ostane dostojanstven, naročito prilikom odgovora na pitanja u vezi sa karikaturalnim transparentom na kojem je bio njegov lik u društvu predsednika Čovića i Ivanovića.

„Vrlo specifična situacija i za mene kao trenera. Što se mene tiče… tako je kako je. Njemu je prvi put (Nikoli Ivanoviću) i to baš na ovakvom nivou, naravno da nije prijatno. Šta god da smo napravili, a napravili smo dosta toga dobrog…, ali eto…. Slabije vidim na daljinu, nisam mogao precizno da vidim… ne mogu da procenim da sam baš to ja, izgledalo mi je kao da imam previše mišića, moraću malo u teretanu da zaličimo više“, uspeo je Radonjić i da se našali, poručivši da će klub pokušati da pronađe adekvatne rivale za prijateljske utakmice tokom perioda između 23. aprila i 18. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari