Oslabljena Srbija izgubila od Grčke i nastavila da juri plasman na Svetsko prvenstvo 1EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Posle četiri četvrtine, jednog produžetka i domaćinovih 97:92 (8:15, 22:24, 25:23, 25:18, 17:12) u Atini, Orlovi moraju da idu na sve ili ništa protiv Velike Britanije, u zadnjem kolu kvalifikacija za Mundobasket, 27. februara u Beogradu.

Početak meča u „Ano Liosia“ dvorani prošao je u toliko tvrdoj, defanzivno čvrstoj i napadački nervoznoj igri, da je za nešto više od četiri minuta viđen samo jedan poen (Radanova) i to sa linije slobodnih bacanja.

Prvi koš iz igre pao je tek nešto kasnije, kada je Kaicakis trojkom doneo vođstvo domaćinu, za kog je ovo više bio prestižni kontrolni nego takmičarski duel, jer je na vreme prebrinuo odlazak na Mundobasket.

Grci su još malo vodili, jer su izabranici Svetislava Pešića okrenuli rezultat i bez problema zadržali prednost. Iako ih je mučila realizacija penala, pa je šest takvih prilika ostalo neiskorišćeno za ubedljiviji plus.

U ranoj fazi druge četvrtine Orlovi su odleteli na +8 (12:20), ali je potonja agresivna odbrana pulena Sotirisa Manolopulosa naterala našeg selektora da traži tajm-aut i „nacrta“ ekipi im povratak na pravi put.

I, zaista Simanić i društvo su ponovili pomenutu razliku (20:28), pošto su prethodno ostali hladnokrvni na opasno približavanje rivala (20:21), kom je na ruku išlo par izgubljenih lopti motivisanog protivnika.

Naši momci su na veliki odmor otišli sa finom prednošću, što u poenima (devet) što u skokovima (15:8), pa su šestostruki asistent Jović i njegovi saigrači tada, činilo se, udarili temelj potrebnom trijumfu u Atini.

Pogođen šut sa linije 6,75 metara Jagodić Kuridže, za prvo dvocifreno vođstvo na utakmici (31:42) na startu treće dekade, dodatno je ojačao samopouzdanje sastava u kom je realizacija bila dobro raspoređena.

Polaganje Nikole Milutinova, lidera ovako „sklepane“ srpske selekcije, posle kog je distanca prvi put dosegla 13 koraka (35:48), nastavilo je da sluti ključni „brejk“ u borbi za SP (25. avgust – 10. septembar).

Prilazili su Grci više puta Srbima, terajući ih na još veće zalaganje i kolektivnost u odbrani, kada im već ofanziva nije idealno funkcionisala. To je najviše i odbijalo njegove pokušaje da izbunare izjednačenje.

Moraitisova trojka preko pola terena, uz zvuk sirene (55:62) i pogođena slobodna bacanja Rokavoluposa u nastavku (57:62) uneli su ipak nemir u naše  gostiju. Spuštanje plusa na samo dva poena još više (63:65).

Srbiji su očajnički bili potrebni bolja organizacija akcija i izbori šuteva, u trenucima kada je Grčka igrala kao da je njoj ovo biti ili ne biti utakmica, pozicionom odbranom pojačavajući rivalov napadački haos.

Kao dlanom o dlan, serijom od 6:0, njeni „trećepozivci“ otišli su u 37. minutu u prvi plus od uvodne četvrtine (71:68). I odveli bitku u dramatičnu završnicu, sa neizmeničnim provlačenjem lopte kroz mrežicu.

Kako je na isteku 19 sekundi zadnjeg napada u regularnom delu borbe Jaramaz promašio trojku za pobedu, a na semaforu ostalo 80:80, moralo se ostati još na parketu. I opet su Orlovi imali vremena za preokret.

Međutim, bez rano povređenog Jovića nisu imali hitrinu u kretanju i šutiranju, mirnu ruku još manje, dok je odbrana sve češće pucala. Do konačnog, negativnog ishoda. Iskupljenje će tražiti protiv Britanaca.

Pojačani nekolicinom bitnih igrača, sinoć i večeras raštrkanih po klupskoj Evroligi, a verovatno puna „Štark arena“ i, realno, slabiji Ostrvljani trebalo bi da „garantuju“ odlazak na takmičenje u Japanu, Indoneziji i Filipinima. Sve ostalo bilo bi ravno katastrofi.

Premda postoji i alternativna staza do Mundobasketa 2023. Njen prvi deo je već večeras zakrčen, jer je izostala britanska iznenađujuća pobeda nad Belgijom, dok je za drugi neophodan trijufm Turske protiv iste reprezentacije (ponedeljak). Za najsigurniji scenario biće potrebno više raspoloženih košgetera nego u porazu od Grčke.

Da su Nikola Milutinov (24 poena), Dejan Davidovac (11) i Dušan Ristić (10) imali pravu podršku ne bi Grci slavili i veličali Rokavopulosa (28) i Moraitisa (23), a Pešić bi već mogao da počne sa kadriranjem i taktičkim pripremanjem za Svetsko prvenstvo, na kom bi valjalo „ispeglati“ neuspeh na prošlogodišnjem šampionatu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari