Otkriveno je kako je Mančester siti plaćao Manćinija: Za četiri treninga godišnje 2.000.000 funti 1foto EPA-EFE/CARMELO IMBESI

Istraga koju je pokrenula Premijer liga podrazumeva nezastarevanje predmeta u čijim je spisima poslovanje Mančester sitija od 2009. godine. Delom istrage obuhvaćeno je i primanje novca koji je dobijao tadašnji menadžer kluba, Roberto Manćini.

Ako se dokažu optužbe Premijer lige da je Siti više od sto puta izvrgavao propise kako bi izbegao finansijske obaveze fer-pleja mogao bi da bude žestoko kažnjen.

Jedan od akcenata u istrazi odnosi se i na način na koji je isplaćivan Roberto Manćini, nekadašnji menadžer „građana“.

Tokovi istrage došli su do saznanja da je Manćini od 2009. do 2013. primao dve plate.

Jednu, regularnu, preko računa Mančester sitija, a drugu tako što mu je deo novca uplaćivala Al Džazira iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, države koja je slala ogroman novac na Etihad u vidu sponzorskih ugovora, uglavnom većih od realne vrednosti.

Manćini je preko klupskog računa godišnje zarađivao 1.450.000 funti, a čak 1.750.000 od Al Džazire i to kao savetnik, uz obavezu da četiri puta godišnje održi treninge u klubu iz Emirata.

Na taj način, Siti je uspešno izvrgao pravila finansijskog fer-pleja, lažno predstavljajući realna primanja svog tadašnjeg menadžera.

Nemački Špigel je među prvim objavljivao serije tekstova, počevši od 2019. u kojima je dokazivao da Siti svesno krši pravila finansijskog fer-pleja.

On je objavio mejlove u kojima se vidi da je firma samog Manćinija na svaka tri meseca slala fakture Sitiju, a klub novac prosleđivao Abu Dabi junajted grupi na čijem je čelu šeik Mansur, inače vlasnik nebesko-plavih.

On je, potom, novac transferisao Al Džaziri koja je isplaćivala samog Manćinija.

Aktuelni selektor Italije odbio je da se javno izjasni da li je svesno bio deo ovih radnji.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari