Otvorene Paraolimpijske igre u Tokiju (FOTO) 1Foto: FoNet/Poks

Paraolimpijske igre u Tokiju otvorene su danas ceremonijom svečanog defilea sportista, na čijem je kraju zapaljena olimpijska baklja.

Zvanični moto Igara jeste „Imamo krila“.

Srbiju će na Paraoilimpijskim igrama predstavljati 19 sportista, u disciplinama stoni tenis, atletika, plivanje, streljaštvo, pauerlifting, biciklizam i tekvondo. Odlazak paraolimpijaca Srbije na igre u Tokio pomogla je EU.

Slogan srpskih paraolimpijaca je: „A, koja je tvoja supermoć“.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели EU u Srbiji (@eusrbija)

Na ovim Paraolimpijskim igrama učestvovaće oko 4.400 sportista iz više od 160 zemalja koji će se nadmetati u 22 sporta i 539 disciplina.

Glavni grad Japana je po drugi put domaćin Paraolimpijskih igara, a zbog pandemije korona virusa sva takmičenja biće održana u zatvorenom prostoru i bez prisustva publike.

Stonoteniserki Borislavi Perić ovo će biti četvrte Igre, a u Tokiju će braniti zlato iz Rio de Žaneira. Sad već legendarna, 49-godišnja Bečejka, do sada je na Igrama osvojila i tri srebrne medalje. Takođe, bila je i Svetska šampionka na prvenstvu koje je održano 2014. u Pekingu.

Osim nje, Srbiju će u stonom tenisu predstavljati i Mitar Palikuća (bronza sa Igara u Rio de Žaneiru), Goran Perlić, Ana Prvulović i Nada Matić (srebrna u dublu i bronzana pojedinačno sa prošlih Igara).

U Atletici će nastupiti bacač diska Nebojša Đurić (prvak Evrope iz 2018. i treći na prvenstvu sveta 2019. godine) i Željko Dimitrijević, olimpijski šampion iz Londona 2012. i Rio de žaneira 2016. godine, ujedno i svetski rekorder (34,71 metara). Dimitrijević je i dvostruki šampion sveta i tri puta najbolji na prvenstvima Evrope.

Otvorene Paraolimpijske igre u Tokiju (FOTO) 11
Foto: promo

U biciklizmu, i to u drumskoj vožnji takmičiće se Milan Petrović i Goran Šmelcerović, dok će predstavnici u paratrijatlonu biti Lazar Filipović i Strahinja Trakić.

Čak šestoro sportista učestvovaće u streljačkim disciplinama, a za medalje će se boriti: Rastko Jokić, Zdravko Savanović, Dragan Ristić (osvajač zlatne i srebrne medalje na prvenstvu sveta), Laslo Šuranji (zlatna i bronzana medalja na OI u Riju 2016) i Živko Papaz (drugi sa Svetskog prvenstva).

Tekvondo će prvi put biti u programu Olimpijskih igara, a Srbiju će predstavljati Danijela Jovanović (do 49 kg) i Marija Mičev (do 58kg), koja je do sada osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu i bronzanu na Evropskom dve godine ranije.

Jedini takmičar u dizanju tegova biće Petar Milenković, koji će nastupiti u kategoriji do 97 kilograma.

Paraolimpijac Dejan Jokić neće učestvovati na Paraolimpijskim igrama u Tokiju jer je test pokazao da je pozitivan na Kovid-19. Jokić je jedan od šest članova tima u streljštvu i trebalo je da nastupa u klasi SH2, vazdušna puška ležeći, vazdušna puška stojeći i MK puška ležeći, saopšteno je danas iz Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Delegacija Evropske unije je ponosni partner Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari