Pamtiće se trojka, vratićemo se ovde 1Foto: EPA-EFE/ TOLGA BOZOGLU

„Ko se mača lati, od mača i strada“ izreka je koja neodoljivo podseća na ono što se dogodilo u prvom polufinalnom meču Evrokupa između Darušafake i Bajerna, a najviše je vezana za briljantnu igračku karijeru Aleksandra Đorđevića, aktuelnog trenera Bavaraca.

Navijači Partizana pamtiće zauvek njegovu trojku u Istanbulu 1992, kao i Srbije 1997. kojom je Hrvate poslao kući, a nama trasirao put ka zlatnoj medalji na Evropskom prvenstvu. Najmanje ih je desetak presudnih popularni Sale postigao kao profesionalac, ali je kao trener prvi put u karijeri doživeo da upravo od jedne takve, uz poslednji zvuk sirene, preko Stentona Kida, „strada“ Bajern i to nakon što je ispustio prednost od 23 poena iz prvog poluvremena (76:74). Umesto već viđenog brejka, Nemci su se kući vratili praznih šaka, željno iščekujući revanš u petak u Minhenu, a zapravo ciljajući majstoricu koja je predviđena za 28. mart.

– Čestitam Darušafaki… Neke utakmice ne možete da logično objasnite, kao što ne možete da im pronađete ni određene ključne razloge za ono što se dogodilo u drugom poluvremenu. Pripremili smo se dobro, bili smo zaista spremni. Igrali smo prvo poluvreme izuzetno dobro, na obe strane terena, ali posebno u odbrani – ostao je Đorđević bez odgovora, kao izuzetni vizionar, sposoban da kao trener maestralno predviđa stvari.

– Igrači nisu ušli u treću četvrtinu dobro. Nije stvar u tome da nisu imali dobar stav, jer im je stav bio u redu, ali moraš da budeš čvrst. Toga nije bilo. Počeli smo treću četvrtinu sa tri izgubljene lopte naših najboljih igrača. Darušafaka se vratila na jednocifrenu razliku za tri minuta, praktično bez truda. Izneli su svu svoju atletsku snagu na teren, trudili su se u ofanzivnom skoku, koji smo kontrolisali u prvom delu utakmice, ali u drugom su oni tu dominirali i to im je dalo određene poene iz drugih pokušaja. Na kraju je odlučila jedna lopta, tako da je u ovakvoj utakmici važna svaka greška. Kao naš rani šut za tri poena u drugoj četvrtini, koji im je dao vreme da i oni šutnu – podvukao je trener Bajerna.

Đorđević je posebno ostao zatečen načinom na koji su njegovi iskusni igrači izgubili loptu u poslednjem napadu, iako su mogli da je zadrže praktično do kraja utakmice.

– Poslednja izgubljena lopta je nešto što nam nije zaštitni znak. To ne mogu da objasnim. Imali smo iskustvo na parketu. Naši najiskusniji igrači bili su u igri u tim trenucima i očekivali smo da završimo utakmicu tada, ali smo im dali šansu da oni završe velikim šutem. Igrali smo dobru odbranu deset sekundi, a Kid je postigao trojku koja će se pamtiti. Sada je nama da pobedimo u petak. Vratićemo se ovde – obećao je prvi čovek struke Bavaraca i reprezentacije Srbije.

Rezultati polufinala

prvi meč

Lokomotiva – Ređo Emilija 82:65

Darušafaka – Bajern 76:74

drugi meč 25. mart

Ređo Emilija – Lokomotiva 20.45

Bajern – Darušafaka 20.00

potencijalna majstorica 28. mart

Lokomotiva – Ređo Emilija 18.30

Darušafaka – Bajern 19.45

* polufinale se igra na dve dobijene

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari