Pao rekord evrokupova u Belfastu: Gzira i Glentoran zbirno pogodili 27 penala u penal-seriji 1Foto: FK Gzira

U klupskim fudbalskim takmičenjima pod krovom UEFA ko ide dalje prvi put odlučeno na penale 30. septembra 1970. na stadionu Honveda u Budimpešti, kad je mađarski tim u revanšu prvog kola Kupa pobednika kupova dočekao škotski Aberdin.

Pošto su obe utakmice pripale domaćinima s 3:1, s bele tačke je sprovedeno u delo novo pravilo. Jedan igrač Aberdina nije iskoristio penal, a svi Honvedovi jesu – 5:4.

Pedeset tri godine kasnije u Belfastu je pao rekord evrokupova u broju realizovanih penala zbirno.

Ko će na megdan s luksemburškim Didelanžom u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije u prvom su rešavali domaći Glentoran i malteška Gzira. Na meču u Sredozemlju bilo je 2:2, a u Severnoj Irskoj i posle produžetaka je ostalo 1:1. Domaćin je sačuvao nadu pogotkom u 13. minutu nadoknade vremena.

U prvih 13 serija svi su bili precizni. Zatim je Gzira povela s 14:13, a onda je njen golman David Kasar odbranio šut Leona Bojda, koji ga je nadmudrio u trećoj seriji.

S tih 27 pogođenih penala ukupno nadmašen je rekord postavljen 1993, a ponovljen u finalu Lige Evrope 2021. između Viljareala i Mančester junajteda u Gdanjsku – 1:1 (1:0, 1:1). Tada su svi bili tačni u prvih 10 serija. Zatim je i Argentinac Heronimo Rulji savladao kolegu iz engleskog tima Španca Davida de Heu, koji se odvažio da puca sledeći. Rulji ga je pročitao – 11:10.

Prethodno je 21 tačan penal izveden 1993. na stadionu Bežigrad u Ljubljani. U preliminarnoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona Olimpija je u revanšu pred svojom publikom proćerdala pobedu s 1:0 u Rigi protiv Skonta, koji joj je uzvratio istom merom.Letonci su otišli dalje s 11:10.

Za Gziru su naši ljubitelji fudbala čuli po njenim utakmicama s niškim Radničkim. U prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope 2018. uspešnije su na oba meča bile Nišlije – 4:0 na Čairu, 1:0 na Malti.

Gzira im je vratila milo za drago prošle godine, u drugom kolu predtakmičenja za Ligu konferencije. Na njenom igralištu je bilo 2:2, a u Nišu 3:3 (po jedan gol pao u produžecima). Malteški tim se i tada radovao na penale kao gost – 3:1.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari