PAO testira Zvezdu, a Monako Partizan 1Obradović i Avramović Foto: KK Partizan

I jedni i drugi žele da osvoje region; ostanu, odnosno postanu deo evroligaškog društva i da pritom opravdaju poprilična finansijska sredstva isfinansirana od strane poreskih obveznika građana Srbije.

Ekipe su gotovo kompletirali, oboma nedostaju još startni centri, ali će bez obzira na tu činjenicu tokom vikenda u Minhenu, odnosno Istanbulu imati odlične testove neophodne za evidentiranje prolaznog vremena na nekih petnaestak dana do starta takmičarske 2021/22.

Crvenu zvezdu u prestonici Bavarske u subotu očekuje meč sa Panatinaikosom, dok će Partizan u njavećem gradu Turske turnir započeti utakmicom sa Monakom.

Zvezda je put Nemačke krenula u najjačem sastavu i u odnosu na dosadašnji deo priprema, u Minhenu će imati neuporedivo teže i kvalitetnije rivale.

FMP, Mega i rumunska Oradea poslužili su crveno-belima da u uvodnom delu provere fizička stanja igrača, kao i individualne sposobnosti, dok bi protiv Panatinaikosa, a kasnije u zavisnosti od rezultata Bajerna ili Virtusa trebalo da steknu uvid u kojim segmentima i pozicijama posebno moraju da napreduju, odnosno pronađu adekvatna rešenja.

Kako zbog povreda, tako i kasnijih dolazaka, Zvezda nije bila u prilici da na pripremnim mečevima isproba sva raspoloživa kadrovska rešenja.

Dobrić, Volters, Ivanović propuštali su utakmice što je sasvim sigurno uticalo na proces priprema i taktička rešenja koja je trener Dejan Radonjić želeo da implementira.

Jasno je i laicima da će sa fizički snažnim igračima, dobrih atletskih predispozicija, crveno-beli samopouzdanje jačati kvalitetnom odbranom, međutim dometi u napadu verovatno će izvesno vreme ostati nepoznanica, pogotovo dok stručni štab ne bude doveo startnog centra. S tim u vezi, meč sa Panatinaikosom trebalo bi da bude adekvatan test; atinski velikan je tokom leta dobrano promenio sastav i trenutno deluje da će biti kvalitetniji u evroligaškim okvirima u odnosu na prošlu sezonu, ali ipak daleko od samog vrha.

Na osnovu načina na koji je koncipirao ekipu i pojačanjima od kojih bi većina odmah trebalo da timski kvalitet igre podigne na visok nivo, Partizan je možda i prvi favorit na Jadranu za takmičarsku 2021/22.

Nalik Zvezdi, ni crno-beli od starta priprema nemaju na raspolaganju sve igrače. Kevin Panter je bio u najlošijoj poziciji; zbog povrede ramena propustio je sve utakmice, zapravo uopšte nije bio u sastavu.

Trener Obradović na uvodnim pripremnim mečevima pokazao je da je planski birao pojačanja, tražeći igrače prilagodljive na različite stilove igre i taktička rešenja.

Monako će pomoći crno-belima da možda i najbolje procene da li kadrovski mogu biti pandan evroligaškim ekipama u ovom delu priprema, pre svega u pogledu atleticizma i fizičke snage, odnosno brzine.

U zavisnosti od rezultata, u nedelju će Partizan igrati protiv Fenerbahčea ili Uniksa.

– Očekuje nas težak turnir sa kvalitetnim ekipama; sigurno dobra provera da vidimo gde smo trenutno kako bismo nastavili da unapređujemo našu igru. Biće to dobra provera, kako za nas igrače, tako i timski; da nam rivali evroligaškog formata ukažu na greške koje još uvek moramo da ispravljamo. Ostalo nam je još dosta posla što se tiče same igre, kako u napadu tako i u odbrani. Raduje nas taj izazov i verujem da ćemo biti spremni – razmišljanja je Nemanja Dangubić.

Popularni Danga upravo je jedan od igrača koji će, prema zamislima trenera Obradovića, imati mnogo taktičkih obaveza i izazova. Kako defanzivno, tako i napadački, trebalo bi da pokriva gotovo sve pozicije od dvojke do petice i bude defanzivna „ispomoć“ centarskoj liniji.

– Trener voli da odigra periodično sa niskom postavom; sigurno da je to za druge ekipe malo atipično, i mi to koristimo. Rade Zagorac i ja možemo u odbrani da čuvamo više pozicija. Prija nam ta brza i agresivna igra, to bi trebalo da bude jedna od naših najvećih vrlina u sezoni – poručio je, sa 28 godina, najstariji košarkaš Partizana ove sezone.

Mornar i Cibona otvaraju ABA sezonu

Košarkaši Mornara i Cibone odigraće prvi meč u novoj sezoni ABA lige u petak 24. septembra. Aktuelni šampion Crvena zvezda sezonu otvara na domaćem terenu protiv Splita, 24. septembra u 20.00, dok Partizan gostuje Zadru 27. septembra (18.00) od 18 sati. Mega dočekuje Studentski centar (26. 9, 12.00), Borac gostuje igokei (25. 9), FMP Budućnosti dan kasnije (19.00).

Već u drugom kolu Zvezda dočekuje Budućnost, a prvi „večiti“ derbi Crvena zvezda i Partizan odigraće se u 8. kolu sredinom novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari