Partizan je savršen rival za Aleksandra Kataija 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sjajni tehničar, na poslednjem večitom derbiju, golom iz penala presudio večitom rivalu (3:2).

Uprkos tome što je u zvaršnoj fazi karijere, Aleksandar Katai je i dalje izuzetno važan faktor u igri Crvene zvezde.

U poslednje dve sezone, nekadašnji reprezentativac Srbije preopterećen je povredama i zdravstvenim problemima zbog kojih više nije u stanju da u kontinuitetu igra 90 minuta, međutim ulazio sa klupe ili ne, posebno je opasan za crno-bele.

Ostaće kao pitanje kako bi sarađivao sa Barakom Bahaorm da kojim slučajem nije povredio leđa na zimskim pripremama, međutim od povratka Vladana Milojevića njegov status se polako popravlja, samim tim i minutaža, kao i uloga.

Upitno je da li će 33-godišnji fudbaler iz Srbobrana započeti večiti derbi u sredu, u polufinalu Kupa Srbije (19.00) ali nema sumnje da će dobiti šansu u drugom poluvremenu.

Milojević je za takvim potezom posegnuo u subotu uveče, nakon što je Partizan poveo sa 1:2, što se ispostavilo kao odlična odluka.

Mnogo je problema po levoj strani zadavao Bojanu Kovačeviću, lako je probijao, stvarao višak i fino se nadopunjavao sa Mirkom Ivanićem.

Poništen mu je i gol zbog milimetarskog ofsajda Šerifa Endijajea, ali je zato manirski matirao, inače odličnog Miloša Krunića, za konačnih 3:2.

Zvezdaši se opravdano nadaju da bi u sredu mogao ponovo da zablista, baš kao što je u finalu Kupa Srbije 2022. kada je postigao dva gola, a naročito impresivan bio je drugi kod kojeg je prethodno u slalomu zaobišao čak i golmana.

U dva mandata na stadionu Rajko Mitić, Katai je ukupno dao sedam golova u večitim derbijima.

Prvenac je imao još kod Miodraga Božovića kada je 2015. postigao fenomenalan gol za konačnih 3:1.

Iako je povratak na mesto uspeha uvek problematičan za igrača koji je prethodno ostavio izvanredan utisak, Katai od 2020. godine uživa u omiljenoj sredini, poštovan od strane uprave, trenera i navijača.

Nažalost, zdravstveni problemi onemogućavaju ga da u kontinuitetu pruža partije na vrhunskom nivou; prvo je imao loše rezultate krvne slika, a potom je doživeo povredu leđa tokom poslednjih zimskih priprema.

Uprkos tome, u dva navrata je sezonu završavao ka o najbolji strelac ekipe, zbog čega je i dobio nagradu „Bora Kostić“.

Na svom poslednjem meču, ispostaviće se, u 171. večitim derbiju, Barak Bahar uvrstio ga je u startnu postavu, a Katai nije uspeo da mu se oduži golom, s obzirom na to da je u smiraj utakmice promašio zicer.

Bila je to „labudova pesma“ za izraelskog stručnjaka i početak nove saradnje Milojevića i Kataija, koja bi mogla da bude veoma uspešna.

Na lisit strelaca u večitim derbijima, ali u prvenstvu, Katai zaostaje samo dva gola za najefikasnijima Zoranom Filipovićem i Milkom Đurovskim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari