Partizan pao u Tel Avivu i prekinuo seriju pobeda protiv Makabija 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Bili su crno-beli u seriji od osam pobeda, četiri evroligaške, pred večerašnje gostovanje u Tel Avivu. Iako su bili u igrii svo vreme, na kraju su košarkaši Partizana poraženi od Makabija u 18. kolu najelitnijeg takmičenja (90:81)

Defanzivno je Partizan odigrao krajnje prosečno i u tom segmentu bi trebalo i da potraži razloge poraza.

Jednostavno, taktika da neretko preuzima za posledicu je imala da rival konstantnim prisustvom na ofanzivnom skou dođe do čak 18 poena iz druge šanse, od kojih su pojedini bili u ključnim momentima utakmice.

Uprkos brojnim manjkavostima, kod rezultata 83:77 za Makabi, na 1:10 do kraja utakmice, Panter (22p, 3/5 za tri) je imao priliku da razliku smanji na posed, ali je promašio za tri iz neizgrađene pozicije i time je faktički meč i definitivno otišao na vodenicu domaćina.

Loše je započeo susret Partizan; u uvodna četiri minuta nije postigao ni poen, što je za posledicu imalo vođstvo domaćina 12:0.

U segmentima u kojima je najkvalitetniji, Makabi je pokazao produktivnost. Od 24 poena u prvom kvartalu, devet je ubacio u fazi tranzicije. Odličnim se pokazao korpulentni Bonzi Kolson (19p), koji je dvema trojkama i napravio dvocifrenu razliku.

Crno-beli su imali mnogo defanzivnih problema, pogotovo na perimetru. Rivalski bekovi su lako probijali prvu liniju odbrane, posle čega je, obično, sledio odličan protok lopte koji se uglavnom završavao umešnim rešenjima.

Ulascima Lesora i naročito kapitena Pantera, Partizan je dobio na balansu i mogućnost da rešava situacije i kada akcije nisu prolazile.

Upravo je Panter trojkom preko ruke za 26:16 dobrano poradio na samopouzdanju kompletne ekipe.

Lorenco Braun (21p, 5as) se razigrao u drugom kvartalu; ne samo što je demonstrirao odličnu individualnu tehniku u izolacijama, već je i kretnjama bez lopte do produktivnosti dolazio nakon pasova centara na njegova bek-dor otvaranja.

Vremenom, crno-beli su dolazili do produktivnosti; Egzum je vešto čitao mis-meč situacije (17p); Ledej (15p, 9sk) je konstantno bio prisutan na ofanzivnom skoku što je omogućilo srpskom velikanu da u prvih dvadeset minuta osam poena postigne iz druge šanse, dok je Lesor do realizacije dolazio mahom iz „pika“

Francuz nije bio dominantan pod rivalskim košem, niti prisutan na ofanzivnom skoku, dok defanzivno nije imao rešenja, još više timski, protiv Makabijeve „pik“ igre u kojoj se neretko uključivao i treći igrač.

Partizan je imao sreće što je domaćin izuzetno loše šutirao za tri i što u drugoj četvrtini nije pogodio nijedan šut sa distance i to iz veoma izglednih prilika (0/9).

Panterova inspirisanost (12p u prvom poluvremenu) uslovila je i da Partizan ne zaostaje više od tri do četiri poseda, tačnije da drugo poluvreme dočeka sa sedam poena zaostatka (46:39).

Pristup u nastavku bio je adekvatan; obećavajuće sekvence odigrao je Avramović (15p). Ohrabren od strane stručnog štaba, sjajno je čitao defanzivne postavke, koristeći blokade Lesora ravnomerno je napadao protivničku odbranu.

Nastavio je domaćin da užasno šutira sa distance; sve do pogotka Martina bio je u seriji 0/11 za tri poena, a ništa bolji nije bio ni nakon realizacije nekadašnjeg igrača Memfis Grizlisa.

Rani izlazak iz bonusa Makabija, delotovoran je bio, pre svega za Egzuma. Australijanac je prodorima dovodio do nespokoja protivničku odbranu. U čak četiri navrata išao je na liniju za bacanja, a od uvodnih 14, 10 poena postigao je iz najlakše pozicije.

Razlika je sve vreme bila oko deset poena; velikan iz Tel Aviva neretko je do egzekucije dolazio posle ofanzivnih skokova (čak 13), pogotovo kada nije imao adekvatnijih rešenja, usled očajnog šuta sa distance (7/27).

Impresivne sekvence pomenutog Avramovića, dvanaest ubačenih poena u poslednjoj deonici, ipak nisu bile valorizovane na željeni rezultatski način.

Makabi je iz kontri, ali i posle dominacije Sorkina i Niba na obruču održvao prednost, koja nije bila manja od šest poena (73:67).

Šutersko buđenje Pantera, koji sve do sredine četvrte četvrtine ni poen nije ubacio u drugom poluvremenu, potrefilo se sa košgeterskom realizacijom sjajnog Lorenca Brauna.

Kad god je izgledalo da bi crno-beli mogli da završnicu dovedu u egal formu, reprezentativac Španije pronalazio je rešnja u igri jedan na jedan.

Osim Ledeja, gotovo niko iz centarske linije Partizana nije bio faktor u napadu, u smislu realizacije (svega pet poena).

Obradović je odlučio da Madara, Smailagića i Nanalija, posle izmena u prvoj četvrtini, više ne uvodi u igru, verovatno uveren da je noć trebalo da pripadne nekim drugim igračima.

Možda je Panter trebalo da bude meč-viner, međutim, kod rezultata 83:77 ispalio je hitac za tri iz neizgrađene pozicije, čini se prerano (ostalo je bilo još 15 sekundi za napad); usledio je odmah „ritern“ Dibartolomea težine kapitalne razlike (86:77).

Partizan je na mestu, na kojem nije pobedio još od 2010, prekinuo seriju od četiri evroligaške pobede, a u petak će imati priliku da se vrati na pobednički kurs u Beogradskoj areni, u meču sa „dužnikom“, Baskonijom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari