Partizanov istorijski "brejk" protiv Žalgirisa, za korak bliže Top osam 1photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Crno-beli prvi put slavili u Kaunasu – 74:88 (15:26, 15:21, 24:14, 20:27) i još ambicioznije nastavili da „ganjaju“ mesto iznad crte, gde se nalaze potencijalni učesnici glavne faze košarkaške Evrolige.

U šest dosadašnjih susreta srpskog i litvanskog košarkaškog velikana, naš predstavnik nije dobio nijedan od tri duela igrana u „Žalgirio areni“. Čak ni kada je imao Bogdanovića, Kecmana, Milutinova…

U ovaj je ušao ohrabren pobedama nad Crvenom zvezdom i Asvelom, sa očiglednom uzlaznom putanjom u formi, tempiranoj taman za ključnu fazu borbe za plasman u drugu rundu elitnog takmičenja.

Kao protiv pomenutog francuskog tima, ekipa Željka Obradovića rano je preuzela kontrolu nad mečom, nametnula svoj ritam i držala izabran kurs. Od Papapetruovih poena za 2:2 sve mu je išlo od ruke.

Bila je to izvanredna četvrtina, s akcentom na dominaciju u ofanzivnom skoku i vrhunsku realizaciju. Po običaju, Lesor je držao ključeve reketa, Panter pogađao sa distance… pogađali su i Ledej i Egzum.

Za četiri pozicije bolje rangirani domaćin upao je u zamku Partizanove brze, agresivne i tečne košarke. Gosti su dali sve od sebe da spuste visoke rivalove procente šuta pred svojom publikom. I uspeli su.

Sve vedete bivšeg prvaka Evrope bile su u kontraritmu, dok je „parni valjak“ maksimalno koristio prostor za otvorene šuteve, trojkama „cepajući“ mrežicu na polovoni izabranika Kazisa Maksvitisa.

Čvrsto i pokretljivo branjenje svog koša i kanonada poena sa 6,75 metara produženi su do kraja prvog poluvremena. Sa osam trojki iz 14 pokušaja, Partizan nije dozvoljavao Žalgirisu da podigne glavu.

Prošlog oktobra, Litvanci su duže i jače odolevali, da bi u triler završnici utakmice u krcatoj „Šatark areni“ bili primorani da se „naklone“ beogradskom sastavu (87:76). Ovog puta nisu ličili na sebe.

Jedino što su mogli da urade jeste da povremeno tanje razliku, inače konstantno izraženu dvocifrenim brojkama. Pre odlaska na predah, najveću u 18. minutu, kada je na semaforu zablinkalo +22 (20:42).

Treća dekada zaljuljala je Partizanov brod. Već na polovini tog dela meča, Realov i Fenerbahčeov ovosezonski „dželat“ u Kaunasu, ubacio je 13 poena, dok mu je u prethodnim trebalo duoplo više vremena.

Predvođen raspucalim Brazdeikisom, prišao je u više navrata na -10, da bi u 27. minutu bile upaljene sve Partizanove lampice za uzbunu. Nakon što je Butkevičijus spustio minus na samo osam poena (50:58).

Odjednom su stvari okrenute naopačke. U korist Žalgirisa, čiji su se košarkaši češće provlačili kroz rupe u defanzivi srpskog sastava, remetili mu skok, sužavali prostor za dejstvovabje na suprotnoj strani…

Na sreću Obradovićeve družine, Papapetru je svojom preciznošću sprečavao još opasnije rezultatsko približavanje rivala. Da bi Smailagić ranom trojkom u zadnjoj deonici podigao prednost na +13 (54:67).

Bučnoj grupici Partizanovih navijača ubrzo je laknulo. Egzumova odlična odbrana i Nanelijev dalekometni projektil odveli su njihove ljubimce na još osetniju distancu (56:72), trasirajući istorijski „brejk“.

Još kada je „nadošli“ Džejms opustio ruku, samo je bilo pitanje s kolikom razlikom će (pre 23. kola) 11-plasirani Partizan slaviti na njemu posebno teškom terenu. I dati sebi „for“ za jednako važan meč sa Bajernom, 9. februara u Minhenu.

Sa velikih 12 trijumfa, iz kola u kolo sve boljeg, evroligaškog povratnika u 23 meča dosadašnjeg toka trke za klupsku kontinentalnu krunu. U poslednjem su čak šestorica igrača imala dvocifren poenterski učinak.

Od najefikasnijeg Janisa Papapetrua (17), preko Matijasa Lesora (14), Kevina Pantera (14) i Dantea Egzuma (11) do Zaka Ledeja (10) i Džejmsa Nanelija (10). Kontra njih istakli su se Brazdeikis (17) i Birutis (10).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari