Partizanu majstorica sa Cedevita Olimpijom najava onoga što tek sledi 1Foto: ABA liga

Košarkaši Partizana navikli su ove sezone na majstorice u plej-of serijama. Ipak, večerašnja sa Cedevita Olimpijom (19.00) imaće nešto specifičniju konotaciju.

Neočekivano, u prve dve runde plej-ofa ABA lige, košarkaši Partizana put do naredne faze tražili su kroz majstoricu.

Možda je ona protiv Studentskog centra bila nešto veće iznenađenje, međutim, malo ko se nadao da bi crno-beli po istom scenariju mogli da izrežiraju serijal sa Cedevita Olimpijom.

Ljubljanačni u prvoj rundi plej-fa, u serijalu sa FMP Železnikom, nisu ostavili neki naročit utisak. Istovremeno, sve vreme su igrali u domaćem šampionatu, čemu su ostali privrženi i kada su se plasirali u polufinale ABA lige.

Istine radi, sve zemlje, čiji klubovi igraju u regionalnom takmičenju, sve vreme neguju i domaći šampionat, stavljajući do znanja svojim klubovima da su u obavezi da od starta sezone budu deo najelitnijeg takmičenja, sve osim Srbije i Crne Gore.

U vezi sa tim, Cedevita Olimpija je između druge i treće utakmice sa Partizanom, odigrala dve utakmice finala domaćeg plej-ofa protiv Heliosa (1-1 u pobedama) što negde i pokazuje svest pulena trenera Mira Alilovića o šansama u večerašnjoj majstorici.

Posle serijala sa Real Madridom u plej-ofu Evrolige, crno-belima je serijal sa Ljubljančanima treća serija zaredom koju će rešavati na maksimalan broj utakmica.

– Imali smo vremena da pripremimo utakmicu. Znamo sve što je bilo loše na toj utakmici u Ljubljani. Pre svega moramo da neuporedivo bolje iskontrolišemo skok, da reagujemo bolje na njihove promene u odbrani i da naša agresivnost bude od početka do kraja utakmice na istom nivou – poručio je Željko Obradović, trener Partizana.

Zanimljivo je i to da je večerašnja, zapravo peta majstorica koju crno-beli igraju u regionalnom takmičenju i samo su protiv Studentskog centra seriju rešili u svoju korist.

Prvu majstoricu, crno-beli su odigrali 2017. Do te sezone, format takmičenja je bio drugačiji i šampion se dobijao na Fajnal-foru.

Interesantno je da je prva majstorica upravo bila protiv Cedevite i to u polufinalu. Tada Zagrepčani, ubedljivo su slavili 87:78.

Naredne dve, Partizan je odigrao sa večitim rivalom. Andrea Trinkijeri je 2019. uspeo da izbori sa crno-belima majstoricu, ali je Zvezda u odlučujućem meču za prolaz u finale bila ubedljiva (84:63).

Prošle sezone viđen je izuzetno uzbudljiv serijal u finalu ABA lige. Crvena zvezda je povela sa 2-0 u borbi za titulu, Partizan je izjednačio na 2-2, a onda je odigrana majstorica u kojoj su delovi tribina morali da budu ispražnjeni zbog nesportskog navijanja određenog broja pristalica crveno-belih.

Na kraju je Zvezda slavila sa 80:77 došavši tako do šeste regionalne titule u poslednjih osam godina.

Jasno je Cedevita Olimpiji da će večeras morati da odigra ubedljivo najbolji meč u sezoni kako bi svo vreme držala rezultatski priključak sa crno-belima.

– I pre početka polufinalne serije smo želeli da osiguramo treću utakmicu i taj cilj smo ispunili. Svesni smo koliko nas komplikovan zadatak čeka u Beogradu. To važi za svaku gostujuću ekipu na vrućem terenu. Kad se namerite na bolji i kvalitetniji sastav, morate da odigrate timsku odbranu, kontrolišete skok, istovremeno povežete dobra izdanja u odbrani i napadu – naglasio je Miro Alilović, trener Cedevita Olimpije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari