Pet fudbalskih utakmica sa najviše golova: Najubedljivija pobeda bila je 149:0 i to 2020. godine (VIDEO) 1Foto: Profimedia

Mundijal u Kataru se bliži kraju. Po zanimljivosti je bio među najboljima u istoriji, s puno preokreta i lepih golova. To smo nažalost naročito osetili na „koži“ reprezentacije Srbije.

Povodom kraja Svetskog prvenstva zanimljivo je da se podsetimo koje su fudbalske utakmice u istoriji imale najviše golova.

Arbort – Bon Akord 36:0

Susret dva škotska tima u domaćem kup takmičenju 1885. godine završen je čak i za rukomet previsokim rezultatom. Ovo je tada bila najviša pobeda jednog kluba u istoriji fudbala.

Razlog za ovakav rezultat leži u tome što je fudbal tada još uvek bio na amaterskom nivou u odnosu na današnji. To je još uvek bilo vreme kada su mnogi delovi Britanije tek osnivali nove fudbalske klubove. Tako je Bon Akord tek bio osnovan i ovo mu je bilo prvo učešće u Kupu Škotske, te sa već surovim profesionalcima iz Arborta naprosto nije mogao da se nosi.

Australija – Američka Samoa 31:0

Iz daleke prošlosti idemo u XXI vek. Australija je 2001. godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji 2002. deklasirala Američku Samou. Ovaj rezultat i nije toliko veliko iznenađenje ako se zna da je Američka Samoa i tada i sada na poslednjem mestu FIFA rang liste. „Kenguri“ su inače tri dana kasnije savladali Kraljevinu Tongo sa 22:0, tako da su na dva meča postigli ukupno 53 gola.

Portsmut – Reding 7:4

Portsmut i Reding su 2007. zabeležili rekord Premijer lige po broju golova na jednoj utakmici. Zanimljivo je da je rezultat na ovom meču sve do 75. minuta bio 3:3, a onda je u poslednjih 15 minuta palo još pet pogodaka. Tri gola na ovom meču postigao je tadašnji hrvatski reprezentativac Niko Kranjčar.

Borusija Dortmund – Legija Varšava 8:4

Rekord Lige šampiona po broju golova na jednom meču drže Borusija Dortmund i Legija Varšava. U meču odigrano 2016. godine zanimljivo je da je čak sedam pogodaka palo u prvih 10 minuta utakmice. Borusija je tada postala tek četvrti tim u Ligi šampiona, posle Real Madrida, Liverpula i Monaka koji je postigao osam golova na jednoj utakmici.

As Adema – SO Emrin 149:0

Ginisov rekord oboren je pre dve godine na utakmica prvenstva Mauricijusa. Međutim, teško je reći da li je u pitanju realan rezultat pošto su igrači SO Emrina iz bojkota prema upravi kluba namerno sami sebi davali golove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari