Pet novajlija - tri startera 1

Partizan privodi kraju pripreme za nastavak fudbalske sezone 2017/2018, a vesti sa Kipra kažu da je srpski šampion pogodio sa novajlijama u zimskom prelaznom roku.

Vreme će pokazati da li će i koliko dolasci Saše Zdjelera (Olimpijakos), Đorđa Ivanovića (Spartak), Slobodana Uroševića (Napredak), Jurija Vakulka (Dnjepar) i Salua Dramana popraviti igru i rezultate crno-belih u skorijoj ili daljoj budućnosti, ali ono što upada u oči je da su se prva trojica već izborila za mesta u startnoj postavi, pred dvomeč šesnaestine finala sa Viktorijom iz Plzenja, novi ciklus utakmica u Superligi Srbije i nacionalnom Kupu.

Pre svih Zdjelar, čija je pozajmica od Olimpijakosa stara želja sportskog sektora „parnog valjka“. Osvajač titule svetskog prvaka sa omladinskom selekcijom, pre tri leta, od početka pregovora je projektovan kao prva i dostojna zamena za Luiza Evertona, s tim što se od njega očekuje da bude još aktivniji u začinjanju akcija od prodatog zadnjeg veznog iz Brazila. Iskustvo rada iz lige jače od naše dodatni je plus za nekada velikog talenta OFK Beograda, pa je samo pitanje ko će mu najčešće praviti društvo u tandemu „kvaritelja igre“, u formaciji s pojačanom defanzivom i jednim špicem, s obzirom da svlačionica vrvi od igrača tog profila. Tako je Vakulko u bivšem klubu i mladoj selekciji Ukrajine menjao role na sredini terena, ali se najbolje snalazio na pomenutom zadatku, baš kao i mladi Dramen iz Burkine Faso. Tu su i starosedeoci: Marko Jevtović, Nebojša Kosović i Milan Radin, kao i Danilo Pantić, kojem nije tesno ni na toj njemu neprirodnoj poziciji.

Slobodan Urošević takođe je uspeo da se nametne treneru Miroslavu Đukiću. Levi bek kupljen od Napretka imao je na startu trke ispred sebe Nemanju G. Miletića i Nemanju Antonova, ali uspeo je da ih pretrči, kao sigurniji u izvršavanju odbrambenih obaveza, prodorniji i opasniji na protivničkoj polovini terena, pa se njegov debi očekuje već protiv Čeha sledećeg četvrtka. Na istoj utakmici trebalo bi da bude mesta i za Đorđe Ivanovića, uz mnogo peripetija dovedenog iz subotičkog Spartaka. Ofanzivni vezista pokazao se koristan kao kreator akcija, distributer završnih pasova i polušpic, iza najčešće usamljenog napadača Leandre Tavambea, pa je gotovo izvestan u prvih 11, na mestu gde mu je najjača alternativa klupska legenda Saša Ilić.

Na ostalim pozicijama sve po starom. Vladimir Stojković je neprikosnoven među stativama, a njegovo znanje, kilometraža, autoritet i produžen ugovor možda i najveće pojačanje ove zime, Miroslav Vulićević je ostao standardni desni bek, a Milan Mitrović i Nemanja R. Miletić štoperi. U ofanzivi je nepromenjen status krilnog veziste Zorana Tošića, igrača odluke u mnogim jesenjim duelima, a istu težinu ima Marko Janković na drugom boku, dok ostaje da se vidi da li će i kada Sejduba Suma pokazati da nije preskupa promašena investicija. Centarforska uloga je do daljnjeg rezervisana za Leandrea Tavambu, ako se ne desi da ode u Kinu posle duela sa Viktorijom, baš kao i rezervni položaj Ognjena Ožegovića.

Došli

Đorđe Ivanović (400.000 evra, 20 odsto od sledeće prodaje)

Juri Vakulko (slobodan igrač)

Slobodan Urošević (80.000)

Salu Draman (slobodan igrač)

Otišli

Filip Kljajić (Platanjas, pozajmica)

Petar Đuričković (Ksanti)

Alen Stevanović (Šonan)

Saša Marjanović (?)

Lazar Ćirković (Lucern)

Mohamed el Monir (Orlando)

Nemanja Stevanović (Rad)

Teofil Solomon (Omonija)

Veljko Birmančević (Rad, pozajm.)

Everton Luiz (Spal)

Produžio ugovor

Vladimir Stojković

Kiparske provere

Partizan – Gornjik 0:0

Partizan – Liberec 1:2

Partizan – Ermis 4:0

Partizan – Teplice 2:0

Partizan – Liepaja 0:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari