Plivač Andrej Barna šampion je Amerike: U Subotici mi nedostaju drugari i hrana 1Andrej Barna, foto: Dejan Vuković (subotica.info)

Reprezentativac Srbije u plivanju i nekadašnji Subotičanin Andrej Barna, pobedio je pre dva dana u trci na 100 metara slobodno, na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država u Grinzboru i osvojio bronzanu medalju na 50 metara slobodnim stilom.

Barna je svoju karijeru započeo u subotičkom Spartaku, a sada je na postdiplomskim studijama na Univerzitetu Lujvil.

On je za Danas rekao da mu jako puno znači uspeh koji je postigao na ovom velikom takmičenju i da se uskoro priprema i za naredne izazove koji ga očekuju.

„Ovo je u poslednjih nekoliko godina bilo najbitnije takmičenje u sredini sezone, da se proveri forma, tako da, puno mi znači što sam bio brži nego na prethodnim prvenstvima Amerike. To samo znači da treninzi idu dobrom putanjom“, smatra Barna.

Kako kaže, planira da ostane u Americi neko vreme i da se pripremi za predstojeće svetsko prvenstvo koje će biti održano u maju u Japanu, i za evropsko prvenstvo u avgustu u Rimu.

Dva važna takmičenja

„To su mi dva ciljna takmičenja za sledeću godinu. Međutim, zbog mog trenera koji, na žalost, ne može puno da putuje jer ima obaveza i na fakultetu, ni ja neću moći da idem na neke pripreme, da bih mogao da se spremam zajedno sa njim“, objašnjava Barna.

Prema njegovim rečima, dalje fakultetsko školovanje u Americi je idealno nakon srednje škole, a sistem je tako napravljen da svaki fakultet ima sportske timove koji se takmiče u toj koledž ligi.

„Sve je organizovano tako da može da se uskladi i škola i sport, a profesori nam isto izlaze u susret. Imali su prethodno sportiste, tako da znaju kakav je njihov raspored i napor kroz koji prolaze zbog raznih obaveza koje imaju“, kaže Barna.

Dodaje da je i u Subotici imao podršku tokom srednje škole, za koju kaže da mu je takođe puno pomagala oko plivanja.

„Imao sam nekada jutarnje treninge pre škole, pa bih možda zakasnio par minuta na čas, a imao sam i super uslove na bazenu. Moj trener je ujedno bio i trener juniorske reprezentacije, tako da je on mnogo toga znao o plivanju“, priča Barna.

Kako navodi, nije ni za šta bio uskraćen dok je bio u Subotici, iako bi mu dalje studiranje predstavljalo određene poteškoće.

„Nije postojala mogućnost studiranja u Subotici. Da sam nastavio sa studijama, morao bih da se preselim u Novi Sad ili u Beograd, a moj trener je u Subotici, pa to baš ne bi bilo najbolje za mene, zbog čega je super što sam uspeo da izaberem koledž i da u Americi nastavim školovanje i treninge“, kaže Barna.

Nedostaju mu prijatelji

U Subotici mu najviše nedostaju prijatelji.

„Rekao bih da imam baš puno prijatelja sa kojima sam odrastao i proveo veći deo svog detinjstva. Njih volim najviše da vidim kada dođem jednom, dva puta godišnje kući i uvek je super provod“, navodi Barna.

Osim subotičkog društva, nedostaje mu i domaća hrana.

„U Americi je dosta zeznuta situacija oko hrane, sve baš jako goji i onda moram puno da pazim šta jedem, ne mogu baš da uživam u hrani. Kada dođem kući, nekako osećam da mogu da jedem šta hoću i baš mi prija ta hrana“, kaže Barna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari